Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Purple Rain/ Prince

0

Gösterişli ve androjen kişiliği, kapsamlı bir falsetto ve tiz çığlıklar içeren geniş vokal aralığı ile kendi kuşağının en büyük müzisyenlerinden biri olarak gösterilen Prince, 2016 yılında henüz 57 yaşında iken  aşırı doz fentanyl kullanımından hayatını kaybetti.

19 yaşında iken Warner Bross ile ilk sözleşmesini imzalayan Prince, beş yıl içinde ardı ardına beş albüm çıkardı. “1999” adlı albümünden sonra çıktığı turnede Bob Seeger’ın da sahne aldığı birçok şehirde konser vermiş ve onu canlı olarak dinleme fırsatı olmuştu. Seeger’ın “Nightmoves” ve “Mainstreet” gibi hikayeleri olan şarkılarda, kendilerinden bir şeyler bulan dinleyicileri ile kurduğu bağdan oldukça etkilenmişti. Bob Seeger’ı ilham alarak yazmaya karar verdiği balad, kendisi ile özdeşleşen en ikonik şarkısı olacaktı.

Fleetwood Mac’in ünlü solisti Stevie Nicks, bir gün Prince’den sürpriz  bir teklif aldı. Sanatçı, son yazdığı şarkının sözleri için Nicks’in yardım istiyordu ve ona 10 dakikalık bir demo kaseti göndermişti. Demo, çoğunlukla enstrümantal olarak kaydedilmişti ve bazı bölümlerde de Prince söylüyordu. Nicks, 2013 yılında Mojo dergisine verdiği  röportajda, demoyu en az  100 kere dinlediğini ama Prince’e nereden başlayacağını bilemediğini, kendisine uzatılan bu benzersiz zeytin dalını reddettiğini söylemişti ve ”Galiba benden beklediği sadece sözleri yazmam değildi ve sanki ikimiz arasında duygusal bir yakınlaşma olmasını da istediğini düşünmüştüm” diye ilave etmişti.

Böylece, bu iki benzersiz sesin işbirliğinin ve olası düetinin nasıl olabileceği hayranları için sadece hoş bir hayal olarak kaldı ama bu kez Prince’in yardımına grup arkadaşları yetişecekti.

Country’den soul’a

Rutin provalarından birinin sonuna doğru Prince grup arkadaşlarından bitiremediği bu balad için destek istedi. O dönemda Linda Coleman ve Wendy Melvoin’un Revolution adlı grubuyla beraber çalıyorlardı. Şarkı, “country” tarzda yazılmıştı ama Wendy Melvoin gitar akorlarını o kadar farklı ve güzel çalmıştı ki, Prince country’den tamamen vazgeçecekti. Altı saat boyunca durmadan çalıştılar ve o gün şarkıyı bitirdiler.“Purple Rain” rock ve soul müzik tarzında harika bir şarkı olmuştu.

Ancak Prince şarkıyı kaydettikten sonra, parçasının Journey grubunun “Faithfully” adlı şarkısını andırdığından şüphelendi ve şarkının bestecisi Jonathan Cain’i arayarak şarkıyı dinlemesini rica etti. Cain ise “Purple Rain”in kendi şarkısıyla, sadece dört ortak akorunun bulunduğunu ifade ederek Prince’i rahatlattı. Ayrıca Cain, şarkının hit olacağına dair inancını da eklemeyi ihmal etmemişti.

Purple Rain” aynı isimli filmin de merkezindeydi. Senaryo gereği, Prince grubundaki kadın üyeler olan Linda ve Wendy’nin hiçbir şarkısını dikkate almıyordu. Filmin sonunda Prince’in grubu rakip grup The Time ile bir rekabete giriyordu  ve Prince, grup arkadaşlarının şaşkın bakışları arasında  “Purple Rain”i Linda ve Wendy’nin şarkısı olarak takdim ediyordu. Gerçekte şarkı Prince’e ait de olsa, grup arkadaşlarıyla işbirliği yaparak bitirdiği  ender şarkılardan biri olmuştu.

Kıyametten sonra yeni bir başlangıç

Şarkının sözlerinin ne ifade ettiği konusunda da farklı görüşler ortaya atılmıştı. Parçanın bazı mısraları eski bir sevgiliye yazılmış gibi gözükse de “Purple Rain” bir aşk şarkısı değildi.

Gökyüzü kan rengi (kırmızı) olduğunda, mavi ve kırmızının karışımı mor (purple) ortaya çıkıyordu.  Mor renk bu nedenle  Prince’e  kıyameti çağrıştırıyordu.

Mor yağmur, dünyanın sonunun geldiğinin habercisiydi ve mor yağmurun içinden Tanrı’nın sevdiğinizle beraber sizi, yeni bir başlangıca götürmesine kendinizi bırakıyordunuz.

Prince şarkının kıyametle ilgili olduğunu söylerken, grup arkadaşı Coleman ise yenilenmeyle ilgili olduğunu söylemişti. Bu iki yorum farklı gibi gözükseler de aslında birbirleri ile çelişmiyordu.

Prince’in ailesi Yedinci Gün Adventist Kilisesi mensubu idi ve mensubu olduğu inancın “Purple Rain”in sözlerine yansıdığı söylenebilirdi. Hristiyan inancına sahip bazı kiliselere  göre “Kıyamet” bir son ve yeni bir başlangıçtı. Kıyamette şeytan dünyadan temizlenmiş olacaktı.

“Purple Rain”, Prince’in imza şarkısı oldu ve mor renk onunla özdeşleşti. Filmin ve şarkının ezici başarısı sanatçıya farklı duygular yaşatmıştı. Observer’a verdiği röportajda “Purple Rain”in kendisini korkuttuğunu ifade ederek “Bu şarkı benim albatros’um oldu. Müzik yaptığım sürece benim boynuma yapışık kalacak” demişti.

“Purple Rain” yayınlandığı sene Bilboard Hot 100’de ikinci sıraya kadar yükselmiş ve orada iki hafta kalmıştı. Prince, 2016 yılında ani bir şekilde hayatını kaybedince ikonik şarkısı itunes’de zirveye çıktı ve  tekrar Bilboard’a girerek, dördüncü sıraya kadar yükseldi.

Rolling Stone dergisi “Tüm zamanların  en iyi 500 Şarkısı” listesinde “Purple Rain”i 18.sırada gösterdi.

2020 yılında enerji içeceği firması Bang Enerji,”purple rain” kelimesini kendi adına tescil ettirmek istediğinde Prince’in mirasını yönetenler iptal davası açtı. Hakimler “Purple Rain”in “benzersiz ve tartışmasız” olarak Prince’e ait olduğunu tescil etti.

Beklenmedik ölümünden önce 14 Nisan 2016’da Atlanta’daki son konserini “Purple Rain” ile  bitiren Prince, sevenlerine de kendisiyle özdeşleşen parçası ile veda etmiş oluyordu.

Kaynakça

  • Eames T., The Story of.. ‘Purple Rain’by Prince, 7 September 2018,u pdated 20 April 2020
  • Whatley J., The Story Behind The Song:Prince’s apocalyptic ballad: ’Purple Rain’, 26 September 2020
  • Songfacts, Purple Rain
  • Wikipedia, Purple Rain, Prince

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.