ManşetHafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] November Rain/ Guns N’Roses

0

Herhalde birçok Rock grubunun hayalinde, “Stairway to Heaven” gibi zamana meydan okuyan epik bir balad yapmak vardır. Guns N’Roses’ın solisti olan Axl Rose da, hayranı olduğu Queen’in “Bohemian Rhapsody”sine benzeyen bir şarkı yapmak istiyordu, ama bunu başarabilmek neredeyse 10 yılını alacaktı.

Axl Rose’un 1983 yılında piyanosunda yazmaya başladığı ve en nihayetinde grubun 1991 yılında çıkan “Use Your Illusion” adlı albümü için stüdyo kaydı gerçekleştirilen “November Rain”, gerçekten de birçok müzik dergisi tarafından yapılan farklı anketlerde, Rock tarihinin en iyi baladları arasında gösteriliyor. Melodinin progresyonu, sessiz başlayarak gittikçe yükselen piyanonun ardından gelen gitar soloları ve ani ritm değişiklikleri dikkate alındığında şarkının yapısal olarak ilham kaynağı “Bohemian Rhapsody”ye benzerlik gösterdiği söylenebilir.

‘Bir gün çok iyi olacak’

Grubun kurucu üyelerinden olup çok kısa bir süre sonra yerini gitarist Slash’e bırakan Tracii Guns, 1983 yılında Axl Rose’un herhangi bir yerde her piyano bulduğunda “November Rain”i çaldığını ve sorulduğunda da “bir gün parçanın çok iyi olacağını ama daha bitmediğini” söylediğini hatırlıyordu.

İlk albümlerini 1987 yılında çıkaran Guns N’Roses, bu albümdeki “Sweet Child of Mine” adlı parçaları ile Bilboard Hot 100’de #1’e yükselmeyi başarmıştı. “Appetite for Destruction” adlı bu ilk albümleri, 30 milyon kopya satarak o yıl büyük bir başarıya imza atmıştı.

Bu ilk albümün provaları sırasında, 1986 yılında alınan iki demo kaydı dikkati çekiyordu. Birisi gitarla, diğeri ise piyano ile  yapılan her iki akustik kayıt da “November Rain”e aitti. Bu kayıtlar dinlendiğinde belirgin bir şekilde Axl Rose’un şarkının temel yapısını oluşturduğu ve parçanın kesinlikle piyano için yazılmış olduğu görebiliyordu. 10 dakika süren demo, görkemli piyano girişinden vitesin değiştiği çıkışa kadar, parçanın herkesçe bilinen haline çok yakındı. Elbette orijinal kayıtta, yaylıların, davulun ve Slash’ın gitar sololarının parçaya katacağı inanılmaz dinamizmi göz ardı etmek kesinlikle mümkün değildi.

Axl Rose şarkının sözlerini ve hikayesini, Del James tarafından yazılan ve yazarın “Language of Fear” adlı kitabında yayınlanan “Without you” (Sensiz) adlı kısa bir öyküsünden uyarlamıştı. Hikaye, ilişkilerinde defalarca yaşanan kırılmalar sonrasında intihar eden kız arkadaşının ardından, bu kayıpla yüzleşmek için mücadele eden bir Rock yıldızını anlatıyordu.

 

Guns N’Roses parçayı 1991 yılında kaydederek “Use Your Illusion I” ve “Use Your Illusion II” adlı double albümlerinde yayınladı.”November Rain” single olarak ise bir yıl sonra, 1992’de çıkarıldı ve 1.5 Milyon dolara yaklaşan bütçesi ile videosu, müzik tarihinin en pahalı videosu olarak oldukça ses getirmişti.

Siyah beyaz olarak çekilen ilk sahnede Axl Rose’un canlandırdığı rock yıldızı, yatağının başında ilaçlarını alırken görünüyordu. Etkileyici  piyano girişinin ardından ,yaylılar ve davulun da girişi ile beraber müzik yükselirken, kamera küçük bir kilisedeki düğün merasimine geçiyordu. Bu sahnede grup üyelerini ön sıralarda yerini almış olarak görüyoruz. Sıra dışı mini gelinliğiyle kiliseye giren gelini, Axl Rose’un o zamanki model kız arkadaşı Stephanie Seymour canlandırmıştı.

Düğün ve cenaze klibine ‘En İyi Sinematografi Ödülü’

Damadın yüzükleri unutan sağdıcını oynayan gitarist Slash, grup arkadaşı McKagan’dan aldığı yedek yüzüklerle durumu kurtardıktan sonra kiliseden çıkıyor ve New Mexico çölünün ortasında şarkıdaki ilk gitar solosunu çalıyordu. Bu sahnenin çekimleri sırasında hızla alçalarak kendisine yaklaşan helikopterden oldukça tedirgin olan Slash, anılarında o günü anlatırken “Eh herhalde bugün Dünya’daki son günüm” diye düşündüğünü ifade etmişti.

Çiftin kiliseden ayrılmasından sonra resepsiyon başlıyor ancak  aniden başlayan yağmurla beraber düğüne kaos hakim oluyordu. Bu esnada müzik tamamen değişiyor ve Slash ikinci ve en etkileyici gitar solosu ile  tabiri yerinde ise gitarını ağlatıyordu. Sonraki karelerde ise düğünün yapıldığı kilisede, intihar eden gelinin cenaze töreni sahnelenmişti.

Neredeyse kısa bir film formatında çekilmiş olan ve 8.59 saniye süren bu video, 1992 MTV Video Müzik Ödülleri’nde “En İyi Sinematografi” dalında birincilik ödülünü aldı. Grup, ödül töreninde parçayı Elton John ile beraber canlı olarak seslendirdi.

Parçanın orijinalinin 25 dakika olduğu iddia edilse de bu konuda en net açıklamayı grubun gitaristi Slash, otobiyografisinde yapmış ve 1986 yılında, parçanın 18 dakikalık bir kaydının yapıldığını ifade etmişti.

“November Rain”, Bilboard Hot 100’de üçüncü sıraya kadar yükseldi ve o tarihte listede ilk 10’a girmeyi başarmış en uzun parça olarak tarihe geçti.

Axl Rose, grup arkadaşları Slash ve Duff McKagan’ın senfonik baladlar yapma konusundaki tüm isteksizliklerine rağmen onları ikna etmeyi başarmıştı ve “November Rain”, Rock tarihinin en önemli baladları arasında yerini aldı. Rose’un ilham kaynağı olan “Bohemian Rhapsody”nin seviyesine ulaşıp ulaşmadığı, elbette müzikseverlerin kişisel takdirlerine göre farklılık gösterse de , November Rain” epik rock baladları arasında bir kilometre taşı olarak yeni nesil rock gruplarına esin kaynağı olacaktır.

Kaynakça

  • Draper J., How November Rain Became One Of Rock’s Greatest Ballads, 18.02.2022
  • Velina, The Story of Guns N’Roses’ “November Rain”, myrockmixtapes.com
  • iloveclassicrock.com, The Story Behind “November Rain” by Guns N’Roses
  • McDonald A., Guns N’Roses-November Rain (Lyrics Review and Song Meaning), 07.11.2019
  • Songfacts, November Rain by Guns N’Roses
  • Wikipedia, November Rain, Guns N’Roses,

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.