Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Nothing Compares 2 U/ Sinéad O’Connor

0

Ünlü şarkıcı Prince’in çok yaratıcı olduğu ve neredeyse her gün bir şarkı yazdığı dönemleri olduğu biliniyordu. 1984 yılında Minnesota’daki provalar sırasında bir saatliğine ortadan kaybolmuş ve defterinde yeni bir şarkının sözleri ile ortaya çıkmıştı. Sanatçı, aynı gün şarkının kaydına girmiş, enstrümanları kendi çalmış ve The Family grubundan St.Paul ve Susanna Melvoin de ona vokalde eşlik etmişlerdi. Prince şarkının adını “Nothing Compares 2 U” koydu. Daha önce de bu tarzda adlandırdığı “I Would Die 4 U”, “If I love U 2 Nite” gibi şarkıları vardı.

Birçok enstrüman çalabilen, kendi şarkılarını yazan ve çok yüksek notalarda dahi rahatlıkla falsetto yapabildiği geniş ses aralığı ile sıra dışı bir yorumcu olan Prince, bazı şarkılarını aralarında The Bangles, Chaka Khan ve Cyndi Lauper gibi gruplara ve sanatçılara vermekle de ünlü idi. “Nothing Compares 2 U”yu da kaydetmiş olmasına rağmen albümüne koymamış ve şarkıyı kendi projesi olan The Family grubuna vermişti. Grubun solisti Paul Peterson’dan parçayı Prince’in tarzında yorumlaması istenmişti. Şarkının sözlerinde terk edilmiş birinin bakış açısıyla, derin özlem duyguları ifade ediliyordu ve o da şarkıyı yorumlarken aynı duyguyu verebilmek için lisede iken kalbini kıran kız arkadaşı Julie’yi düşünmüştü. Grup, 1985 yılında şarkıyı kendi isimleriyle çıkardıkları tek albümlerinde yayınladı ama albüm çok başarılı olmadı.

Prince, birçok şarkısında da olduğu gibi bu şarkıdaki gerçek esin kaynağını net olarak açıklamamıştı. Sanatçının ses mühendisi Susan Rogers, sanıldığının aksine şarkının esin kaynağının kaybedilen bir sevgili olmayabileceğini, babası ölünce ailesiyle beraber olmak için Prince’ten ayrılmak zorunda kalan kahyası Sandy Scipioni olabileceğini söylemişti: “Sandy, evin temiz olmasını, piyanonun üstünde her zaman sevdiği taze çiçeklerin bulunmasını, dolabında sevdiği içeceklerin olmasını, tüm iç çamaşırlarının ve giysilerinin temiz ve bakımlı tutulmasını sağlardı. Esin kaynağı o olabilirdi.”

‘Her şey duygularla ilgili’

Sevilen birinin ardından yazılabilecek en iyi şarkılardan biri olmasına rağmen “Nothing Compares 2 U” The Family’ nin albümünde çok fazla bilinmeyen bir parça olarak kalmak üzere iken, akıllı bir menajer hem şarkının hem de kendi sanatçısının kaderini değiştirecekti.

Prince’in bu özel şarkısına cover yapma fikri, 1987 yılında ilk albümünü çıkaran ve altın plak alarak Grammy adayları arasına girmeyi başaran İrlandalı şarkıcı Sinéad O ‘Connor’ın menajeri Fachtna O’Kelley’in aklına geldi. O’Kelley’nin ortağı Chris Hill’in, demo kaydını kasetten dinleyip göz yaşlarını tutamadığını öğrenen Sinéad O’Connor, “O kadar mı kötüydüm?” diye espri yapmıştı.

Sinéad O’Connor parçayı 1989 yılında “I Do Not Want What I Haven’t God” adlı ikinci albümüne koydu ve Ocak 1990’da şarkının single’ı yayınlandı. Şarkının video klip’inin yönetmeni John Maybury, Paris çevresinde birçok çekim yapmıştı ama sonunda sadece O’Connor’ın yüzünün göründüğü çok sade bir kurguyu tercih etmişti. O’Connor’ın kısacık saçlı görünümü, onu ilk defa yakından gören dinleyenleri için sürpriz olmuştu.

 

Sinéad O’ Connor şarkının sanki moleküler yapısını değiştirmiş ve onun yorumu bütün dünyanın ilgisini çekmişti. Bunun nedenlerinden biri de performansındaki duygusallığı ve samimiyeti idi. BBC Radio 6 ile yaptığı söyleşide “Her şey duygularla ilgiliydi, notalarla değil. Duygusal olarak kendimle özleştiremediğim hiçbir şarkıyı söyleyemem” demişti. Pek çok dinleyicinin gözünde “Nothing Compares 2 U” ayrılan aşıkların baladı olarak bilinse de, O’Connor’ın versiyonu başka bir ilişkiden daha çok etkilenmişti. Şarkıyı yorumlarken gözlerinden dökülen bir damla göz yaşını sanatçı BBC ile yaptığı söyleşide şöyle açıklamıştı.

Daha önce çalıştığım “Bel Canto” adında bir şarkı söyleme tekniği vardı. Seni etkileyen ve kendin için kullanabileceğin duygusal bir olayı bulman gerekiyor. Stanislavsky oyunculuk metodu gibi bir şey. Bu benim için hep aynı şeydi ve işe yarıyordu. Her zaman annemi düşünürüm. Annem, ben 17 yaşında iken öldü ve bu videoyu çektiğimde de aradan çok zaman geçmemişti.”

Arka bahçeye diktiğin bütün çiçekler Anne,
Sen gidince öldüler
Biliyorum seninle yaşamak bazen zordu
Ama bir kez daha denemeyi diliyorum
Hiçbir şey seninle kıyaslanamaz.

Bu sözleri söylerken Sinéad O’Connor’ın gözlerinden bir damla yaş süzülmüş ve bu samimi görüntüler videonun dünya çapında izlenirliğini arttırmıştı.

Prince’in ses mühendisi Susan Rogers, sanatçının O’Connor’ın yorumunu beğenmediğini fakat bunun olağan olduğunu, çünkü Prince’in kendisi istemediği sürece, hiçbir şarkıcının kendi şarkılarına yaptığı cover’ları beğenmediğini söylemişti.

Sinéad O’Connor, 2021’de “Rememberings” adı altında yayınladığı anılarında, şarkı meşhur olduktan sonra Prince’in kendisini Hollywood’daki malikhanesine davet ettiğini ve kendisini sözlü olarak taciz ettiğini, bunun üzerine de sabahın beşinde orayı yürüyerek terk etmek zorunda kaldığını, Prince’in arabası ile peşinden geldiğini söylemiştir. New York Times’a verdiği demeçte ise Prince’le aralarında geçenlerin “Nothing Compares 2 U” ile ilgili hislerini değiştirmediğini ifade etmiş ve “Bana kalırsa bu benim şarkım” demiştir.

Sinéad O’Connor’ın “Nothing Compares 2 U “yorumu, Rolling Stone dergisinin “Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı” listesinde 184’ünü sırada gösterilmiştir.

Prince’in 1984 yılında yaptığı, gitar ağırlıklı ve rock tarzı ilk stüdyo kaydı, yayınlanmamış birçok şarkı ve albümle beraber sanatçının kasasında saklıydı  ve ölümünden iki yıl sonra, 2018’de mirasçıları tarafından yayınlandı.

 

Prince’ın hayranları sanatçının 21 Nisan 2016’daki ani ölümünden sonra sosyal medyada bu meşhur şarkısının ismini kullanarak sanatçıya saygılarını sundu. Öldüğü gece, New York’taki Apollo tiyatrosunun önünde kalabalıklar doğaçlama bir parti için toplandı. Tiyatronun ışıklı tabelasında “Güzel olan”ın anısına “Nothing Compares 2 U” yazıyordu.

*

Kaynakça

  • Eams T., The Story of Nothing Compares 2 U by Sinéad O’Connor, 28.01.2020, smooth radio
  • Harvilla R., How Sinéad O’Connor Turned a Prince Song Into Her Classic, 02.06.2021
  • Irwin C., Why Sinéad O’Connor Gets Emotional Over “Nothing Compares 2 U”, Ultimate Prince
  • Laurence R., Prince’s hearthbreaking song about loss, 22.04.2016, BBC Culture
  • Sonfacts, Nothing Compares 2 U by Sinéad O’Connor
  • Wikipedia, Nothing Compares 2 U,Sinéad O’Connor, Prince

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.