Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Le Vent Nous Portera/ Noir Désir

0

1980 yılında Bordeaux’da iki lise arkadaşı; Bertrand  Cantat ve Serge Teyssot-Gay tarafından  kurulan ve Jean Paul Roy ile Denis Barth’ın da katılımı ile 2010’a kadar aktif müzik hayatını sürdüren Noir Désir grubu, alternatif rock türünün Fransa’daki öncülerinden biri idi.

1989 yılında çıkardıkları “Aux sombres héros de l’amer”, Fransa’daki ilk hit parçaları olsa da grubu Fransa dışında da listelere taşıyan şarkıları “Le Vent Nous Portera” olmuştu.

1996 yılında “Tostaky” adlı albümleri ile platin plak ödülünü kazanan grup üyeleri, 2000’li yıllarda altıncı albümleri için çalışmalara başlamışlardı. Fas’ta yaptıkları provalardan birinde Bertrand Cantat, grup arkadaşlarına gitarında yakaladığı kısa bir melodiyi dinletti. Büyük olasılıkla Doğu’ya yaptığı seyahatlerden kulağında kalan bir müzikten esinlenmişti. Arkadaşları en başından temaya ısınmışlardı ve bu kısa melodiye “la petite” (ufaklık) adını verdiler. Serge Teyssot-Gay, “Müthiş potansiyeli olan bir şey yakaladığımızın bilincinde idik” diye hatırlayacaktı.

‘Zamanla her şey sona erer’

Bertrand Cantat’nın parçanın sözlerini yazması neredeyse iki yılını almıştı. Semboller ve metaforlarla dolu şiirsel sözlerin dinleyiciye net bir şekilde aktarılması için vokalde sadece Bertrand Cantat’nın olmasına karar verilmişti. Gitar sadece sözler için fon oluşturacak, davul kelimelerin ritmik yönünün altını çizecekti. Stüdyoda kayıt sırasında Bertrand, Fransa’da füzyon müziğin öncülerinden sayılan Manu Chao ile karşılaştığında ona parçanın  kaydına  katılmasını teklif etti. Manu’nun swing gitarı, Cantat’nın akustik gitarı ile müthiş bir uyum yakalamıştı. Bas klarnette Akosh Szelevényi şarkının temasına uygun mistik bir solo ile dingin bir final yapmıştı.

Sözler “kader” kavramına samimi bir yaklaşımdı ve en az melodi kadar incelikle işlenmişti. Hayatın öngörülemeyen iniş çıkışlarının ve manasının  farkındalığı ile insanın kader karşısındaki çaresizliği, iç içe geçmiş bir seri tema şeklinde şiirsel bir şekilde anlatılıyordu.

Nakarat bizim, onun veya onların rüzgar tarafından sürüklenmesi ile ilgili idi. Rüzgar zamanı sembolize ediyordu. Bu, zamanla her şeyin sona ereceği fikrinin metaforu idi.

Şarkının sonunda ise şair kendisine dönüp hayatının bilançosunu çıkarıyor ve kalanın tozdan ibaret  olduğunu ifade ediyordu.

 

Hikaye başlangıç ve son kavramına atıf yapan melankolik ve hüzünlü bir video klipte resmedilmişti. Videonun başında plajda kitap okuyan bir anne  ve kumdan kaleler yaparak eğlenen bir çocuğun  görüntüleri vardı. Fırtına başladığında her biri yönlerini kaybediyor ve anne bir toz bulutu arasında kaybolarak, oğlunun hafızasında kalan bir anıya dönüşüyordu.

Sevgilisini öldürdü, dört yılda serbest kaldı

28.08.2001’de yayınlanan “Le Vent  Nous Portera” grubun en çok satan single’ı oldu ve 250.000 satarak Altın Plak ödülünü aldı.

2003 yılında Fransız aktris Marie Trintignant ile  bir ilişkiye başlayan Bertrand Cantat, Litvanya’da bir otel odasında iken, bir mesajla başlayan kıskançlık tartışmasının şiddetlenmesi sonrasında genç aktrise şiddet uyguladı. Bir gün sonra komaya giren Trintignant, 41 yaşında iken hayatını kaybetti. Litvanya’daki mahkemede kasıtlı olmayarak öldürme suçundan sekiz yıl hapis cezası alan Cantat, bir Fransız hapishanesine nakledildi ve kadın hakları aktivistlerinin ve mağdurun ailesinin tüm itirazlarına rağmen, Fransız kanunlarına göre cezasının yarısını çekerek dört yıl sonra 2007’de hapisten çıktı.

Kasım 2010’da da Noir Désir grup üyeleri, grubun  bir daha bir araya gelmemek üzere dağıldığını açıkladı.

 

2020 yılında grup, “Debranché” adında, canlı kayıtlardan oluşan akustik bir bir albüm yayınladı. Eric Clapton ve Nirvana gibi grupların yaptıkları “Unplugged” albümlerinden esinlenerek yapılan bu vinyl plakta, grubun Ekim 2002’de İtalyan radyosu için verdikleri konserden yedi şarkı bulunuyordu. Elbette içlerinde “Le Vent Nous Portera” da vardı.

Kaynakça

  • Davet S., Le Vent Nous Portera, 24.08.2005
  • [email protected], Noir Désir, Le Vent Nous Portera, Analyse, signification et explication des paroles
  • greatsong.net, Explication de “Le Vent Nous Portera”
  • De Latte S., France foreign song rewies, 13.01.2014
  • phoenixal.blogspot.com, L’Analyse Du Chanson Le Vent Nous Portera,  03.02.2017
  • Wikipedia, Bertrand Cantat, Noir Désir, Le Vent Nous Portera, Debranché.

 

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.