Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Killing Me Softly with His Song/ Roberta Flack

0

1971’in kasım ayında, kendisiyle özdeşleşecek olan hit şarkısı “American Pie”ı henüz yeni çıkarmış olan Don Mc Lean, Los Angeles’teki Troubadour Club’da çalıyordu. Dinleyiciler arasında henüz müzik kariyerinin başında olan 19 yaşındaki Lori Lieberman da vardı. Lori , kendisinden 15 yaş büyük ve evli olan menajeri  Norman Gimbel ile gizli bir ilişki yaşıyordu ve bu stresli dönemde arkadaşının ısrarı ile klübe gitmişti. Don Mc Lean’i daha önce hiç görmemiş ve dinlememişti. Sanatçı sahneye adımını attığı andan itibaren büyülenmişçesine şarkılarını dinlemeye başladı. Don Mc Lean, yeni albümündeki şarkıları ardı ardına seslendiriyordu ve sıra “Empty Chairs” adlı şarkısına geldiğinde Lori şarkı ve sanatçı  ile güçlü bir bağ kurduğunu hissetti. Sanki Don Mc Lean onu tanıyordu ve insanın ruhuna işleyen bu balad da kendi hayatını anlatıyordu.

Günler gelir ve günler geçer, pişmanlık olmadan
Gece unutamadığım hatıraları getirir
 Boş odalar yankılanır ben merdivenleri tırmanırken
 Ve boş elbiseler, boş iskemlelerin üstüne dökülür ve düşer.”

Lori Lieberman 1974’te, New York’taki Bitter End’de.

Şarkının ve Don Mc Lean’in etkisinde kalan Lori hemen orada bulduğu bir peçeteye bir şiir yazdı. Konser sonrasında telefonla sevgilisini aradı ve ona yaşadığı bu deneyimi anlattı ve elindeki şiiri heyecanla ona okudu. Daha sonra ekiplerinin bir parçası olan müzik yazarı Charles Fox ile de paylaştılar.

Bundan sonrasını Norman Gimble’ın 5 Nisan 1973’te Daily News ile yaptığı söyleşiden öğreniyoruz:

”Lori bize Don Mc Lean’i dinlerken yaşadığı bu güçlü deneyimi anlattı.

Heyecanla yüzümün kızardığını hissettim
Kalabalıktan utanarak
Mektuplarımı bulduğunu hissettim
Ve hepsini yüksek sesle okuduğunu
Bitirmesi için dua ettim
Ama o okumaya devam etti.

Yazdığı bu sözlerden iyi bir şarkı çıkabileceğini hissettim ve üçümüz oturup konuştuk. Albümdeki diğer şarkılar için yaptığımız gibi üstünden defalarca geçtik ve hepimiz bunun bir potansiyeli olduğu konusunda hemfikirdik.”

Bir klasiğin doğuşu: Esin perisi ve yorumun gücü

Norman, Lori’nın bu sözlerini esas alarak bitirdiği şarkı sözlerini Fox’a verdi ve Fox bir gün içinde şarkının müziğini besteledi. ”Killing Me Softly with His Song” sıra dışı sözleriyle yorumlanmaya hazırdı.

 

Gimble ve Fox ‘un yapımcısı olduğu ve Lori Lieberman tarafından yorumlanan single, 1972 yılında yayınlandı. Lori, albümü için çıktığı turne sırasında, şarkının Don Mc Lean’ın sahne performansından etkilenerek yazıldığını her konserinde tekrar etti. Hatta Gimble ve Fox, Lori’ye hazır bir sunum metni bile yazdılar. Lori, 1973 yılında ilk defa bir ulusal TV’de The Michael Douglas Show‘a çıktığında da şarkının esin hikayesini aynı bu şekilde anlattı.  Lori’yi “Yavaşça şarkısıyla öldüren” sahnedeki genç adam Don Mc Lean idi.

Mc Lean daha sonra şarkının kendisi hakkında yazıldığını öğrenince bunun kendisini şaşırttığını ama aynı zamanda da gururlandırdığını söyleyecekti.

Lori Lieberman’ın yorumu listelere girememişti ancak şarkının Roberta Flack’in olduğu bir uçuşta çalınması her şeyi değiştirecekti. Flack bir söyleşide o anları şöyle anlattı:

Elbette şarkının ismi ilk anda yüzüme çarptı. Hemen bir müsvedde kağıdı çıkarttım, porteler yapıp şarkıyı yedi sekiz kere tekrarladım ve dinlediğim melodinin notalarını yazdım. Uçaktan iner inmez yapımcım Quincy Jones’u aradım ve Charles Fox ile görüşmesini ve şarkının haklarını almasını rica ettim. İki gün sonra şarkı elimdeydi.”

Birkaç hafta sonrasında Robert Flack, Jamaica’da Marvin Gaye’in alt grubu olarak sahne alıyordu ve şarkıyı grubuyla çok az prova etmişti. Konserde birkaç kere bis için sahneye çağrılınca Quincy Jones ona dönüp yeni bir şey söylemesini istedi. Roberta, “Strumming my face with his fingers “ sözleriyle şarkıya girince grup arkadaşları önce şaşırdılar ama sonra ona eşlik ettiler. Seyirciler çılgına dönmüştü. Konser bittiğinde Quincy ona sarıldı ve “Ro, bebeğim bir daha bu şarkıyı sakın canlı söyleme, kaydedene kadar” dedi.

Folk, Soul, R&B: Her türün en iyilerinden

Roberta Flack şarkıyı 1973 yılında kaydetti ve şarkı Bilbord’da ardışık olmayan beş hafta boyunca #1 oldu. Bu başarıyı 1973’te hiçbir şarkı gösterememişti. Flack aldığı klasik müzik eğitimi sayesinde şarkıda bazı değişiklikler yapmış, akor yapısını değiştirmiş ve şarkıyı majör akorla bitirmişti. Folk bir şarkıyı alıp bir soul müzik klasiği yapmıştı.

 

Flack “Killing Me Softly” ile 1973 yılında, ”En iyi Kayıt” ve “En iyi Kadın Vokal” dalında Grammy ödülü alırken, Gimbel ve Fox ile beraber de  “En İyi Şarkı” dalında Grammy ödülünü almayı başardı. Roberta Flack’in yorumu ile şarkı Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi 500 şarkısı listesinde 360’ncı sırada gösterildi.

1996 yılında hip-hop grubu Fugees, Roberta Flack’in yorumuna bir cover yaptı. Fugees’in versiyonu uluslararası bir hit oldu. İngiltere ve ABD dahil 20 ülkede listelerde birinci sıraya kadar yükseldi ve 1997’de bu kez de en iyi R&B Grup performansı ile Grammy ödülü aldı.

 

Lori Lieberman’a dönersek, sanatçı 1976 yılında Gimble ve Fox ile uzlaşmazlık yaşayıp kontratını sonlandırdıktan kısa bir süre sonra müzik kariyerine uzun bir ara verdi.

24 yıl arayla 1973 ve 1997’de Grammy ödüllerine layık görülen bu mükemmel şarkının yaradılış sürecindeki katkısı eski ekip arkadaşları tarafından takdir edilmedi. Hatta 2008’de Gimble, Don Mc Lean’den şarkının esin kaynağı olduğuna dair hikayeyi internet sitesinden kaldırmasını istedi. Mc Lean avukatı aracılığı ile Gimble’a 1973’teki Daily News söyleşisini hatırlattı ve Lori’yi konserine davet ederek onu destekledi.

Flack ve Lieberman, yıllar sonra bir arada.

2018 yılında Roberta Flack, Washington Post’a bir e-mail göndererek ”Umarım Lori  bu şarkının yazılmasındaki rolü için ona ömür boyu müteşekkir olduğumu biliyordur” demiştir.

Kaynakça

  • Lori Lieberman come to terms with Killing Me Softly, YouTube
  • Edgars G, She sang ‘Killing Me Softly’ before Roberta Flack. Now she just wants you to hear her side of the story.Washington Post, Jan 24,2020
  • Holler E, Behind The Song ”Killing Me Softly with His Song”, Lori Lieberman, American Songwriter
  • Killing Me Softly with His Song: Documentary, Lori Lieberman interview, YouTube
  • Killing Me Softly with His Song, Wikipedia
  • Songfacts, Killing Me Softly with His Song.

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.