Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Jeremy/ Pearl Jam

0

1960’lı yıllarda rock müziğin ilham kaynağı, daha çok neşe veren olaylardı. Daha sonraki yıllarda ise mevcut düzene ve otoriteye isyan etmek, rock müziğin önemli temalarından olmuştu.

1990’lardaki alternatif rock ve grunge müzik hareketinin önemli gruplarından bir olan Pearl Jam, bu akımın diğer öncülerinden olan Nirvana gibi, şarkılarında hayatın karanlık yanlarını ve trajedilerini  de tema olarak seçti.

1991 yılının ocak ayında Pearl Jam’in solisti Eddie Vedder, gazetede okuduğu bir haberden oldukça etkilenmişti. Haber, Texas’taki Richardson Lisesi’nde yaşanan bir trajedi ile ilgiliydi. Olay, son zamanlarda çok sık duyulan okul cinayetlerinden biri değildi çünkü bu sefer trajedinin merkezindeki Jeremy Wade Delle adındaki 15 yaşında bir öğrenci, sınıf arkadaşlarının ve İngilizce öğretmeninin gözleri önünde intihar etmişti.

Vedder’in kendisi de ortaokulda bir öğrenci iken buna benzer bir olaya bizzat şahit olmuştu. San Diego, California’da okurken, silahla okula gelen Brian adındaki bir öğrenci ne kendine ne de arkadaşlarına zarar vermiş ama oşinografi odasına girerek sağa sola ateş etmişti.

Vedder, kendi yaşadığı olay ile Jeremy’nin trajedisini harmanlayarak şarkının sözlerini yazdı ve grubun bas gitaristi Jeff Ament besteyi yaptı.

”Jeremy”, Pearl Jam’in ilk albümü olan “Ten” için 1991 yılında kaydedildi ve albümün üçüncü single’ı olarak 1992 yılında yayınlandı.

Şarkının 1992 yılında Mark Pellington tarafından çekilen videosu, MTV tarafından çok sık gösterilince “Jeremy” oldukça popüler oldu ve 1993 yılında da “MTV Yılın En İyi Videosu” ödülünü aldı.

Videoda “Jeremy” rolünü 12 yaşında olan Trevor Wilson oynamıştı ve bu onun tek oyunculuk deneyimi olacaktı. Ödül töreninde sahnede yerini almış ve Vedder, genç oyuncuyu seyircilere takdim ederek ödülü havaya kaldırması için ona vermişti.

 

Yaşanan trajediden neredeyse 30 yıl sonra Jeremy’nin sınıf arkadaşı Britanny King, Pearl Jam grubunu şarkıyı yazmadan önce Jeremy’nin ailesi ile hiç görüşmedikleri için eleştirmiş ve hikayenin tam olarak gerçeği yansıtmadığını söylemişti. Şarkıda babası ve annesi tarafından ihmal edilen, sakin gibi gözüküp içinde bir aslan barındıran bir çocuk tarif edilmişti.

Peki gerçekten Jeremy Wade Delle kimdi, nasıl intihar etmişti ve ve intiharı engellenebilir miydi?

Jeremy henüz beş yaşında iken annesi ve babası boşanmıştı ve daha sonra her ikisi de yeniden evlenmişti. Jeremy, resme yetenekliydi. 1992 yılında henüz yedi yaşında iken yaptığı bir resim ile ödül kazanmıştı. Richardson Koleji‘nde iken 3üç ay çıktığı kız arkadaşı Nancy’den ayrılınca aşırı doz ilaç alarak ilk intihar girişiminde bulunmuş ve  ardından bir psikiyatri kliniğe yatırılmıştı. Klinikte iken orada yatan hastalardan Michelle ile tanışmış ve onunla da kısa bir ilişkiden sonra ayrılmışlardı. İntiharından kısa bir süre önce arkadaşlarına kendini öldürmek istediğini söylüyordu.

Jeremy, 8 Ocak 1991′de sabah 07.30 da Nancy’yi aradı ve babası ile Tokyo’ya yerleşeceklerini söyleyerek ona bir yüzük ve bir veda mektubu bırakacağını söyledi. Nancy, daha sonraki ifadesinde Jeremy’nin telefondaki sesinin çok sakin ve rahatlamış olduğunu söyleyecekti.

Jeremy, daha sonra okula gitti ve ilk derse girmeyen arkadaşlarından birine, postalaması için Nancy’ye hitaben yazdığı ve içinde yüzük olan intihar mektubunu verdi. Zarf kapalı değildi ve arkadaşı mektubu merak ederek açmış olsa belki de bir trajedi engellenebilirdi.

Jeremy daha sonra İngilizce sınıfına girdi ve okul idaresinden izin kağıdı almak bahanesi ile tekrar dışarı çıktı. Bu kısa sürede dolabından, Smith& Wesson tabancayı aldığı tahmin ediliyor. Sınıfa tekrar geri döndüğünde öğretmenine hitaben “Gerçekten almak istediğimi alarak döndüm” dedi ve silahı ağzına dayayıp 30 sınıf arkadaşının önünde intihar etti. Her şey o kadar hızlı gelişmişti ki kimse müdahale edememişti.

Jeremy’nin intihar öncesi son sözlerini Pearl Jam, şarkıdaki nakaratta ölümsüzleştirdi :

Jeremy bugün sınıfta konuştu.

Jeremy spoke in class today
Jeremy spoke in class today

Mark Pellington’un çektiği sansasyonel videonun MTV’de yayınlanan versiyonunda, Jeremy’nin intihar sahnesi tam olarak gösterilmediği için izleyenlerin büyük bir kısmı üzerlerine kan sıçrayan diğer öğrencilerin de öldürüldüğünü düşünmüş ve şarkının bir okul saldırısını anlattığı yanılgısına düşmüşlerdi.

Maalesef “Jeremy” hikayesinin etrafındaki trajediler bitmemişti.

1996 yılında Seatle’da, Barry Loukaitis adında bir öğrenci sınıfa girerek dört arkadaşını vurdu. Avukatları Barry’nin karar verme sürecinde, “Jeremy” videosunun çok etkisi olduğunu öne sürerek mahkemede jüriye videoyu izletti ama Barry’nin 189 yıl hapis cezası almasını engelleyemediler.

Rolling Stone dergisi tarafından en iyi müzik videoları arasında 36’ıncı sırada gösterilen videoda Jeremy’yi oynayan Trevor Wilson, 36 yaşında iken Puerto Rico’da trajik bir şekilde boğularak öldü.

Eddie Vedder’e göre şarkı, intiharın manasını ve her şey kötüye gitse bile hayata tutunmanın önemini anlatıyordu. Düşüncelerini şöyle ifade etmişti :

İntihar edince, sadece gazetelerin bir köşesinde haber oluyorsunuz. Hiçbir şeyi değiştiremiyorsunuz ve dünya sizsiz de dönüyor. Hayattan alabileceğiniz en iyi rövanş ise yaşamak, kendinizi ispat etmek ve sizi üzen insanlardan güçlü olmaktır.”

Kaynakça

  • Whatley J., The Tragedy of Pearl Jam’s song ‘Jeremy’, 06.07.2022
  • Roffman J., Mother of late teenager who inspired Pearl Jam’s “Jeremy” speaks out first time, 03.11.2018
  • Pervan Melek N., The Tragedy Behind Eddy Vedder’s Lyrics of Pearl Jam’s Song, 09.01.2022
  • Songfacts, Jeremy
  • Serena K., Jeremy Delle: The Classroom Suicide Of A Texas Teen Made Famous By Pearl Jam, 14.07.2020
  • Youtube, Jeremy Wade Delle: The Tragic Real Life Story Behind Pearl Jam’s Song Jeremy.

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.