Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetUncategorizedYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] House of The Rising Sun/ The Animals

0

Bir kitabın, bir filmin ya da bir şarkının ismi, okuyucusuna, seyircisine ya da dinleyicisine  konusuyla ilgili bir fikir verir. Ancak, “Güneşin Doğduğu Ev” olarak tercüme edebileceğimiz “House of The Rising Sun”, isminin barındırabileceği “yeni bir başlangıç, umut ve masumiyet” gibi kavramların tersine, birçok gencin hayatının çürüyüp gittiği bir yeri sembolize ediyordu.

1800’li yılların sonunda yazıldığı tahmin edilen şarkıda tarif edilen ev, bir rivayete göre New Orleans’ta 1862ile 1874 yılları arasında faaliyet gösteren ve Madame Marianne Le Soleil Levant – ki Fransızcada  “Doğan Güneş” manasına gelir- tarafından işletilen  bir genelevdi  ve ismini sahibesinin soyadından alıyordu.

İngiliz folk müzik koleksiyoncusu Alan Lomax ise “The Rising Sun” isminin bir başka İngiliz folk şarkısında gene bir genelevin ismi olarak tarif edildiğini, bir başkasında da bir Pub ismi olarak geçtiğini  söylüyordu.

Bir şarkıyla değişen kader

Geleneksel versiyonda şarkıdaki anlatıcı, annesinin sözünü dinlemeyen ve bir gezgin tarafından kandırıldıktan sonra New Orleans’taki bu geneleve düşerek bir hayat kadınına dönüşen bir genç kız idi. Anlatıcı, kendi dramını anlatmakla kalmıyor, bir yandan da yaptığı hatayı başkalarının yapmaması  için onları uyarıyordu.

 If I had listened to what my mother said
I’d have been at home today
But I was young and foolish, oh, God
Let a rambler lead me astray

Go, tell my baby sister
“Don’t do what I have done
But shun that house in New Orleans
They call the Risin’ Sun”

Aslında bir İngiliz baladı olan şarkı, Afrikan-Amerikan bir folk şarkısı olarak popüler olmuştu ve  bilinen ilk kaydı 1920 yıllarında Texas Alexander tarafından yapılan kayıttı. Şarkı daha sonra Woodie Guthrie, Nina Simone ve Joan Baez tarafından da yorumlandı. Bob Dylan’ın 1962’de çıkardığı ilk albümünde yaptığı kayıt, İngiliz grubu The Animals’a  ilham kaynağı olmuştu ve onların yorumu şarkının en çok bilinen yorumu olacak ve grubun da kaderini değiştirecekti.

Babanın izinden… 

1964 yılında Chuck Berry ile turda olan İngiliz grubu, ünlü sanatçıyı taklit etmeden farklı şeyler çalmak istiyordu. İsim hakkı kimsede olmayan ve herkesin rahatlıkla kaydedebildiği “House of The Rising Sun” onlar için tabiri yerinde ise biçilmiş kaftandı.

The Animals’ın yorumuna kadar şarkıdaki anlatıcının hep kadın olduğu varsayılmıştı. The Animals ise şarkıdaki anlatıcıyı “erkek” olarak tanımlamış ve babasının izinden giderek alkole ve kumara bağımlı bir gencin dramı anlatılmıştı.”Rising Sun” bu hikayede muhtemelen New Orleans’taki bir kumarhane olarak tarif edilmişti.

 

Grubun gitaristi Hilton Valentine’ın Bob Dylan’ın akorlarını kullanarak gitarda yaptığı  arpej, şarkının alt yapısını da oluşturmuştu. Klavyede Alan Price’ın, neredeyse acıklı olarak tarif edebileceğimiz org solosu, sanki bu uğursuz yerde kapana kısılmış olan ruhun özgürlük feryadını yansıtıyor gibiydi. Müziğin neredeyse bu doğa üstü sesini, Eric Burdon’un vokali tamamlıyordu. Pes ve yumuşak bir tonda başlayan performansını bir oktav yükseltiyor ve hikayedeki anlatıcının tüm ıstırabını ve acısını yansıtıyordu.

Beatles’dan tebrik

The  Beatles, “I Want To Hold Your Hand” ile Şubat 1964’de Amerika listelerinde 1’nci sıraya yükselmiş ve ardı ardına beş hit parça ile “İngiliz İstilası”nı başlatmıştı. Eylül ayında da “House of The Rising Sun”’ listenin tepesine yerleşip listedeki ilk “folk rock” hit olunca, The Beatles üyeleri, bir telgraf çekerek The Animals’ı tebrik etmeyi ihmal etmemişlerdi.

The Animals, Amerika “Top 40” listesine 14 hit parça sokarak, bu ülkedeki en başarılı İngiliz gruplarından biri olmayı başardı. Bunların arasında Nina Simone’un şarkısı “Don’t Let Me Be Misunderstood”a yaptıkları cover, “It’s My life”, ”We’ve Gotta Get out This Place” gibi hit parçalar vardı.

The House of The Rising Sun”, Rolling Stone dergisinin Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı listesinde 471’nci sırada gösteriliyor.

Aynı dergi tarafından 2008 yılında “Müzik tarihinin en iyi 100 sesi” arasında gösterilen Eric Burdon, yeni üyelerden kurulu  The Animals ile 2019 yılında Yapı Kredi Bankası 75.Yıl Konserleri için İstanbul’a gelmiş ve hayranları ile buluşmuştu.

Kaynakça

  • Beviglia J., Behind The Song Lyrics “House of The Rising Sun”, The Animals, March 2022
  • shmoop.com, House of The Rising Sun Meaning
  • Songfatcs, House of The Rising Sun
  • Galaymusinnotes.com, The Story Behind the Folk and Rock Song, “The House of the Rising Sun”
  • Wikipedia, House of the Rising Sun, The Animals
  • Gazete Duvar, 10 Nisan 2019

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.