Köşe YazılarıManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] (Everything I do) I do it for you/ Bryan Adams*

0

1984’te yayınladığı dördüncü stüdyo albümü “Reckless” ile büyük bir başarı elde eden Kanadalı şarkıcı Bryan Adams, daha önce sadece Michael Jackson’ın “Thriller” ve Bruce Springsteen’in “Born in the USA” albümleri ile ede ettiği başarıyı yakalayarak bu albümden altı single’ını da US Bilboard Hot 100′de ilk 15’e sokmayı başarmıştı.

Dünya çapında 12 milyon satan bu albümünden sonra 1987 yılında yayımladığı ve sadece 2 milyon satan “Into the Fire” albümü ise sanatçının hayranlarının beklentilerini karşılamaktan hayli uzaktı. Yeni bir hit şarkıya ihtiyacı vardı ama bunun için 1991’e kadar beklemesi gerekecekti.

Robin Hood filmi için tema müziği

Bryan Adams 1991 yılında yapımcısı Mutt Lange ile beraber Londra’da yeni albümü için çalışmalarını sürdürüyordu. O günlerde kendilerinden Hırsızlar Prensi Robin Hood filmi için tema müziğini yazmaları istendi.

Filmin Orijinal Soundtrack’inden sorumlu olan Michael Kamen neredeyse müziklerin tamamını yazmıştı ve onlara yardımcı olabilmek için filmin bir videosu ile yanlarına geldi. Tema müziğinin kullanılacağı sahnede Kral Aslan Yürekli Richard’ın kuzeni olan Marian, Sherwood ormanındaki Robin Hood’un yanından ayrılırken “Hırsızların Prensi” kendisinden riskli bir şey istiyor ve bunu “kralın için yapmalısın” diyordu. Marian, Robin Hood’a dönüp “I do it for you” (Senin için yapıyorum) diye cevap veriyor ve onu öperek kendisini götürecek olan bota biniyordu.

Şarkının güftesindeki kilit sözcük bu olacaktı: “I do it for you

Bryan Adams bütün yapıyı bu sözcük etrafında kurguladı ama filmin sonuna yakın Marian’ı kurtaran Robin Hood ‘un (Kevin Costner) sevgilisine söylediği repliği de ilave etmeyi unutmadı:

I would die for you” (Senin için ölürdüm).

45 dakikalık sihir

İnanılması gerçekten güç olan ekibin şarkıyı sadece 45 dakikada bitirmiş olması idi. Bryan Adams şüphesiz hayatının en verimli bu 45 dakikasını ömür boyu unutmayacaktı. Şarkı bittiğinde ortaya çok iyi bir şey çıkardıklarının farkındaydılar ama aynı şeyi film şirketi için söylemek mümkün değildi.

Ellerindeki eserin kıymetini herhalde daha sonra anlayacaklardı. Warner Bros şarkının sözlerinde Robin Hood’a veya ortaçağ ile ilgili hiçbir şeye atıf yapılmamasından memnun kalmamış olacak ki şarkıyı filmin sonuna koymuştu.

Filmin içinde iki kez enstrümantal olarak kısa versiyonları çalınmış olsa da 6.5 dakikalık bu muhteşem şarkı ancak film bittikten sonra oyuncuların, yapımcıların ve filme katkıda bulunanların isimleri ekranda akarken çalınmıştı.

Bryan Adams Songwriter web sitesine verdiği röportajda o sihirli 45 dakikayı şöyle anlatacaktı:

“Şarkıyı bitirdikten sonra oturup onu ilk defa dinledikten sonra birbirimize baktık ve gerçekten çok güzel bir şey yaptığımızın farkına varmıştık. Parça ilk başta çok uzun bir orkestrasyon girişi ile başlıyordu, sonra temayı çok kısa bir piyano introsuna indirgedik. Tekrar dinlediğinizde girişteki vokalle ,piyanoda çalınan müziğin zıt melodiler olduğunu fark edeceksiniz.”

Bryan Adams’ın birçok hit parçasının arasında “(Everything I do) I do it for you” şüphesiz en çok bilineni oldu. 1991 yılının Haziran ayında çıkan parça, biri filmin orijinal soundtrack albümü diğeri ise sanatçının altıncı albümü “Waking Up the Neighbours” olmak üzere aynı anda iki albümün hit parçası idi.

“(Everything I do) I do it for you” müzik tarihinin de en başarılı single’ larının arasında gösterilir. 3 milyon satan kopya arka arkaya 16 hafta boyunca İngiltere’de 1 Numara, yedi hafta boyunca da Amerika’da liste başında kalarak erişilmez rekorlardan birine imza atmıştır.

Warner Bros filmde şarkıya hak ettiği krediyi vermemiş olsa da şarkı 1992 yılında, en iyi orijinal Müzik dalında Oscar’a aday gösterilmiş ve aynı yıl en iyi film müziği dalında da Grammy ödülünü almayı başarmıştır.

Bryan Adams gibi Robin Hood filminden  “az zamanda çok karlı “ çıkan bir sanatçı daha vardı. Filmin son sahnesinde ortaya çıkan “Aslan Yürekli Richard” rolü için 1976 yılında filmin ilk versiyonunda Audrey Hepburn ile baş rolleri paylaşan Sir Sean Connery’den başkası düşünülemezdi. Filmde gözüktüğü 30 saniye ve çok kısa bir repliği için 500 bin dolar alan eski James Bond’u da bu anekdot ile anmış olalım.

(*) Beste: Bryan Adams, Michael Kamen, Robert John “Mutt” Lange

Kaynakça:

Yates H.,The Story behind the song (Everything I do ) I do it for you ,July 2016
London A., (Everything I do ) I do it for you by Bryan Adams August 2020
Songfacts, (Everything I do ) I do it for you
Wikipeida,( Everything I do ) I do it for you, Robin Hood,Bryan Adams

You may also like

Comments

Comments are closed.