Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Et si tu n’existais pas /Joe Dassin*

0

“Eğer sen var olmasaydın
Sadece seni yaratabilmek ve sana bakabilmek için
Hayatın sırrını ve nedenini bulmuş olurdum”

Hayatının anlamını aşkın ve sevdiğinin varlığına bağlayan ve çok ender rastlanan büyük bir aşkı anlatan bu şarkı sözleri, Fransız müziğinin en romantik şarkılarından “Et si tu n’existais pas“nın (Eğer sen var olmasaydın) en çarpıcı mısrası.

Hayatını genç yaşta kaybeden Amerikan asıllı, Fransız şarkıcı Joe Dassin’in seslendirdiği şarkının sözleri öylesine derin ve felsefi bir anlam taşıyordu ki, sevilen kişi var olmamış olsaydı, seven kişi için yaşam hiçliğe indirgenmiş olacak ve yaşamak tümüyle anlamsız olacaktı. Bu aşk, sevenin hayatının yegane anlamı oluyordu ve daha da ileri gidiyor ve o kişinin Tanrı tarafından yaratılmamış olması halinde, kendini kararlı bir şekilde onu yaratmaya zorunlu hissediyordu. Bu yaklaşım “Tek Ruh Eşi” kavramını idealize ediyor ve dünyada bizi mutlu edebilecek ve aradığımız her şeye sahip olan tek bir kişinin varlığını tasvir ediyordu.

Beyazlara sarmalanmış acı

Kimi yorumlara göre “Varoluşçuluk “izleri taşıyan bu sözler Pierre Delanoe, Claude Lemesle ve Vito Pallavicini tarafından yazılmıştı. Bestecisi ise dünyada ve ülkemizde “L’Italiano” ( Lasciatemi Cantare) ile tanınan Toto Cutugno idi. Aynı yaratıcı ekip, Joe Dassin’in diğer iki büyük hiti olan  “Salut” ve “L’été Indien”i de yazmıştı.

Film direktörü Jules Dassin ve viyolonist Beatrice Launer’in çocuğu olarak 1938 yılında Amerika’da dünyaya gelen Joe (Joseph) Dassin, çocukluk dönemini New York ve Los Angeles’ta geçirmişti. 1950’lerde komünist geçmişi nedeni ile babası Holywood’da kara listeye alınınca, aile Fransa’ya göç etmek zorunda kaldı. İlk büyük hiti 1969 yılında yayınlanan “Les Champs Elysées” olan Joe Dassin, en büyük başarısını “L’été ındien” ile elde etmiş, Fransa, Belçika ,Quebec ve İsrail’de liste başı olan şarkı Türkiye’de Bilboard’da 11.sıraya kadar yükselmişti.

“Et si tu n’existais pas”, Joe Dassin’in “Le costume Blanc” adlı albümünde yayınlandı. Albüme ismini veren şarkıda olduğu gibi beyaz takım elbisesi ve güler yüzü ile kendinden sonraki jenerasyonları da etkileyen şarkılarını seslendiren Joe Dassin, sahnedeki bu görüntüsünün gizlediği içsel acıları ile  mücadele ediyordu. Erken doğumla hayata gelen ilk çocuğu Joshua’yı doğumundan beş gün sonra kaybetmiş, ağır bir depresyona girmiş ve ilk evliliği tüm çabalarına rağmen dört yılda sonlanmıştı.

 

Joe Dassin ,uzun ve yorucu turnelerinin ardından 1980 yılında, 41 yaşında iken tatil için bulunduğu Tahiti’de bir restoranda kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

2013 yılında Dassin’in ikinci evliliğinden olan oğlu Julien, babasının en bilinen şarkıları için  virtüel görüntüler ve eski ses kayıtları ile bir duo albüm projesi başlattı. Joe Dassin başkaları için de şarkı yazan iyi bir kompozitör olsa da bir İtalyan bestecisi Toto Cutugno’nun besteleri ile büyük başarılara imza atmıştı. Julien Dassin bu Duo albüm projesi için gene bir İtalyan kompozitör Riccardo Cocciante’nin bestelerini yaptığı “Notre Dame de Paris” müzikalinde Esmeralda‘yı oynayarak ünlenen Hélene Ségara‘yı seçti.

Ségara: Duo albümde hep yanımdaydı

Ségara, Joe Dassin’in sesine uyum sağlayabilmek için altı aydan fazla çalıştı. Beyaz takım elbiseleri içinde görünen Joe Dassin ve Ségara’nın buluşması, aynı duyarlılığı, aynı sıcaklığı ve aynı samimiyeti paylaşan iki ruhun virtuel buluşması gibiydi. 13 aşk şarkısı özüne dokunulmadan yeniden yorumlandı. Bu düo albüme projenin tartışmasız en başarılı şarkısı olan “Et si tu n’existais pas”nın adı verildi. Albüm Fransa‘da listelerde ikinci sıraya, Belçika’da ise üçüncü sıraya kadar yükseldi.

 

Ségara, albümün yayınlanmasından sonra çekilen videoda şu ifadeleri kullanacaktı:

“Bunlar büyük ve zamanın ötesinde melodiler. Şarkı sözlerindeki sihri tekrar keşfedeceğimizi zannediyorum. Sanki Joe Dassin ile aynı odada aynı zamanda kayıt yapıyor gibiydim. Bir saniye olsun onu arkamda hissetmediğim bir şarkı olmadı. Şarkıları modernize ederken melodiye ihanet etmeden onu koruyarak yapmamız gerekiyordu. Biz her ne kadar Joe Dassin ile iki insan olarak karşılaşmadıysak da bu düo albüm ile bugün müzikal olarak sonunda karşılaşmış olduk. Projede kendimi hiç yalnız hissetmedim, bence bu benim kaderimde vardı.”

Kariyeri boyunca 50 milyon albüm satan Joe Dassin “Et si tu n’existais pas” albümündeki 13 aşk şarkısı ile tekrar DJ’lerin gözdesi olmuştu. Aşk şarkılarının prensi o unutulmaz sözler ile yeniden kalplerimize dokundu.

“Eğer sen var olmasaydın,
Yeni doğan günün renklerini
Parmaklarının ucunda yaratan
Ve ona inanamayarak bakan bir ressam gibi,
Aşkı icat etmeye çalışırdım”

(*) Albüm: ”Le costume blanc”, 1975

Kaynakça

  • Hélene Ségara-Et si tu n’existais pas: L’histoire du Projet, Youtube
  • L’explication de “Et si tu n’existais pas”, greatsong.net
  • Le saviez vous ?- Joe Dassin, nostalgie.fr18.06.2018
  • Severo R., Jules Dassin, Filmmaker on Black List, April 2008, The New York Times
  • Joe Dassin, Le Costume Blanc, Et si tu n’existais pas
  • Hélene Ségara, Wikipedia

 

 

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.