Kültür-SanatHafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Dreams/ Fleetwood Mac

0

Amerika’da Bilboard Hot 100’da #1 olduktan tam 43 sene sonra, aynı listeye tekrar girip 12’nci sıraya kadar yükselmek her şarkıya nasip olmaz. Fleetwood Mac’in “Dreams” adlı şarkısının bu sıra dışı başarıyı yakalaması, günümüz sanal aleminin  sürprizlerle dolu dinamiklerinin bir sonucu.

25 Eylül 2020’de “doggface208” takma adlı Nathan Apodaca adında bir Tik Tok kullanıcısının, Fleetwood Mac’in “Dreams” adlı şarkısı eşliğinde kaykay yaparken ve bir yandan da Ocean marka meyve suyu içerken çektiği video, internette hızla yayılır. Ünlü showman Jimmy Fallon, meyve suyu firmasının CEO’su ve birçok ünlü, benzer videolar çekerek internette paylaşırlar.

Bu günlerde 75 yaşına merdiven dayamış olan grubun kurucusu Mick Fleetwood da Apodaca’nın videosunu taklit ederek Tik Tok’ta paylaşır. Nathan’ın videosu internette viral olur ve 50 Milyondan fazla görüntülenir. Son olarak şarkının bestecisi Stevie Nicks de “challenge’a katılır ve evindeki piyanosunun başında ilk Tik Tok videosunu çeker. Müziğin kraliçesi, her zamanki gibi siyahlar içinde, beyaz paten ayakkabılarını giyerken çektiği video ile “Dreams Tik Tok Challenge”a son noktayı koymuş olur.

Bir yandan Tik Tok’un global müzik dünyasındaki gücü ortaya çıkarken aynı zamanda “Dreams”in ne kadar zamanın ötesinde bir melodi olduğu da kanıtlanmış olur. Rolling Stone dergisinin sanatçı ve müzik dünyasından insanlardan oluşan 250 kişilik jürisinin oyları ile 2021 ‘de güncellediği “Tüm zamanların En iyi 500 Şarkısı” listesinde “Dreams”in dokuzuncu sırada gösterilmesinde, şarkının 2020’de tekrar Bilboard’a girmesinin de mutlaka etkisi olmuştur.

‘En meşhur’ kinaye…

1967 yılında Mick Fleetwod ve Peter Green tarafından kurulan Fleetwood Mac’e gitarist Lindsey Buckingam ve Stevie Nicks 1974’te katılmışlardı. İkilinin katılmasından sonra grup ivme kazanmış ve “Rhiannon” adlı single’ları Bilboard Hot 100’de 11’inci sıraya kadar tırmanmıştı.

1977 yılına gelindiğinde Fleetwood grubunun üyeleri arasındaki ilişkiler çatırdama noktasında geldi. Grubun bas gitaristi John McVie, piyano ve vokaldeki eşi Christine McVie ile ayrılmanın eşiğinde idi. Mick Fleetwood eşinden boşanıyordu ve Lindsey Buckingam ile Stevie Nicks de sekiz yıllık beraberliklerini sonlandırmak üzereydiler.

11’inci albümleri “Rumours” için stüdyoya girdiklerinde Lindsey Buckingam’ın albüm için “Go Your Own Way” (Kendi Yoluna Git) adlı şarkısını getirmesi, Nicks’in pek hoşuna gitmemişti çünkü şarkı tamamen ona hitaben yazılmıştı. Nicks’in deyimi ile “Lindsey deliye dönmüş gibiydi.” Stevie Nicks’in bu şarkıya cevabı gecikmeyecekti.

Nicks, okyanusun yanı başında bulunan Sausalito’daki stüdyoda kayıtlara katılmadığı günlerden birinde, Fender Rhodes piyanosunu alıp Sly and Family Stone grubuna ait olan yan stüdyoya geçmişti. Siyah ve kırmızı renklerin hakim olduğu odanın ortasında bir piyano ve siyah kadife örtülü bir yatak vardı. Viktorya tarzı perdeler odadaki romantik ortamı iyice arttırıyordu.

Bu romantik ortama rağmen, Nicks’in içindeki kızgınlık yavaş yavaş yüzeye çıkmıştı ve hislerini notalara aktarmaya başladığında hiç kendi tarzı olmayan bir dans ritmi yakaladığını fark etmişti. Şarkıyı 10 dakikada yazmıştı. Biten bir ilişkinin ardından yalnızlıktan deliye dönen bir erkeği anlattığı şarkı sözleri ile Lindsey’e cevap vermiş oluyordu:

“İşte şimdi yine
Özgürlüğünü istediğini söylüyorsun
Ben kimim ki seni engelleyeyim?”

 

Buckingam’a hitaben yazıldığı çok aşikar ve fazlası ile kişisel olan bu şarkıyı gruba kabul ettirmek konusunda Nicks oldukça zorlanacaktı, hatta denemeleri için grup arkadaşlarına yalvaracaktı. Christine McVie şarkıyı hiç beğenmemiş ve “Üç akordan başka bir şey yok ve çok sıkıcı” demişti. Ancak kendisine hitaben yazılan iğneleyici sözlere rağmen, Nicks’e en büyük yardımı Lindsey Buckingam yapacaktı. Usta gitarist, aynı akorları kullanarak birbirinden farklı soundu olan üç  farklı bölüm yazınca şarkı bambaşka olmuştu.

“Dreams” single’ı,  “Go Your Own Way” single’ından üç ay sonra, 1977 Mart’ında yayınlandı ve Fleetwood Mac’in Amerika Bilboard Hot 100’de #1 olan ilk ve tek şarkısı olmayı başardı.

Mick Fleetwood, grubun en iyi şarkısını seçmesi istendiğinde “Dreams”in bir lütuf olduğunu ve Stevie Nicks’in yazdığı en meşhur şarkı olduğunu söylemiştir.

Lanie Gardner adında amatör bir şarkıcının Tik Tok’taki “Dreams” yorumu 24 milyondan fazla kez izlenmiş ve ünlü Fransız DJ David Guatta, genç şarkıcı ile beraber şarkının remixini kaydetmiştir. Forrest Gump filminin, Tom Hanks’in aylarca hiç durmadan koştuğu ikonik sahnelerinden esinlenilen videoda, şarkıyı Tik Tok’ta tekrar meşhur eden Nathan Apodaca rol almıştır.

Kaynakça

  • Whatley J., The Story Behind The song: Fleetwood Mac’s bittersweet belter “Dreams”, Far Out Magazine, 14.11.2020
  • Respers L., Stevie Nicks wins the “Dreams” Tik Tok challenge, October 14, 2020
  • Jackson D., The Story Behind Fleetwood Mac’s “Dreams”, Tik Tok’s New Favorite Song, 10.05.2020
  • Eams T., The story of Dreams by Fleetwood Mac, smooth radio,  08.10.2020
  • Crone M., Behind The Song “Dreams” by Fleetwood Mac, American songwriter, 14.10.2020
  • Songfacts, Dreams by Fleetwood Mac
  • Wikipedia, Fleetwood Mac, Dreams

 

You may also like

Comments

Comments are closed.