Hafta SonuKöşe YazılarıKültür-SanatManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Bang Bang/ Nancy Sinatra

0

Ünlü yönetmen Quentin Tarantino’nun Kill Bill filmi, “Ölümcül Engerek Yılanı Suikast Timi”nin bir kilisedeki düğünü basıp töreni yöneten papaz ve damat da dahil olmak üzere sekiz kişiyi öldürmesinin ardından, yaralı olarak yerde yatan “Gelin”in, timin lideri Bill ile yaptığı kısa diyalogla başlar.

Gelin rolündeki Uma Thurman karnında taşıdığı bebeğin kendisine ait olduğunu söylemesine rağmen Bill, onun başına doğrulttuğu silahı ateşlemekten vazgeçmez.

Bu dramatik sahnenin ardından, derinlerden gelen kilise orgu tadında bir gitar introsu ve onun eşliğinde Nancy Sinatra’nın duru sesini duyarız.

 I was five and he was six
We rode on horses made of sticks
He wore black and I wore white
He would always win the fight

Bang bang, he shot me down
Bang bang, I hit the ground
Bang bang, that awful sound
Bang bang, my baby shot me down

Quentin Tarantinonun filminde Nancy Sinatra’dan dinlediğimiz “Bang Bang (My Baby Shut Me Down )”ı  Sonny Bono, eşi Cher’in  ikinci albümü “The Sonny Side of Cher” için 1966 yılında yazmıştı. Şarkı single olarak da yayınlanmış ve İngiltere listesinde üçüncü sıraya, Amerika Bilboard Hot 100’de de ikinci sıraya kadar yükselmiş ve Cher’in 1 milyondan fazla satan ilk single’ı olmuştu.

Oldukça belirgin “contralto” sesiyle tanınan ve 60 yıla yaklaşan kariyerinin her 10 yıllık döneminde Bilboard’da 1 numaraya yükselen bir şarkı yapmayı başaran tek şarkıcı olan Cher, medyanın kendisine taktığı “Pop’un Tanrıçası” ünvanını fazlası ile hak ediyordu. Kariyerinde müzik dışında oyunculuk da bulunan Cher,”Bang Bang”in videosunda aktrislik yeteneğini de gözler önüne sermiş ve terk edilen eşi başarıyla canlandırmıştı.

Şarkının dramatik ve kalp kırıcı bir hikayesi vardı. Çocukluklarında oyuncak silahlarla birbirlerini vuran ve büyüdüklerinde kilisede şarkılar eşliğinde evlenen bir çiftin öyküsünü anlatıyordu. Çocukluk oyunlarında kız arkadaşını hep alt eden erkek, evlendiklerinde onu terk ederek alegorik olarak onu bir kez daha “vurmuş” oluyordu.

 

Nancy Sinatra, Cher’in şarkısına aynı yılda yani 1966’da cover yaptı. Onun versiyonunda Billy Strange’in Gibson gitarı ile yaptığı tremola efekti şarkıyı oldukça çekici ve gizemli yapmıştı. Her iki sanatçı da güçlü sesleri ve farklı yorumları ile dinleyicileri etkilemiş olsalar da, orijinal olma avantajı ile Cher’in “Bang Bang”’i, Nancy Sinatra’nın melankolik cover’ını gölgede bıraktı.

‘Gelin’in uğuru…

Tarantino, senaryosu dövüş sanatları sineması, samurai sineması ve spagetti western karışımı olan “Kill Bill”  için , “Bang Bang”in Western kokan orijinal versiyonunu kullanmaktansa Nancy Sinatra’nın ağır tempodaki gotik yorumunu tercih edince Nancy’nin versiyonu 2003 yılında bu sefer hit oldu.

Terk edilen sevgilinin kilise basıp “Gelin” dahil herkesi vurma hikayesi için Nancy’nin kasvetli yorumu çok daha uygundu.

 

Filmin unutulmaz sahnelerinden biri de Japon Samurai kılıç ustası Hattori Hanzo ile “Gelin “arasındaki diyalog idi. Usta’nın ”Gelin”e bir intikam kılıcı yapmayı kabul ettiği sahnede dinlediğimiz, panflüt virtüözü Gheorge Zamfir tarafından yorumlanan ve Ennio Moricone’nin western filmler için yaptığı eşsiz müziklerden hiç de aşağı kalmayan “The Lonely Shepherd”, filmin ikinci hit şarkısı olmuştu.

Defalarca cover’ı yapıldı

Petula Clark, Stewie Wonder, Lady Gaga gibi yıldızlar “Bang Bang”e cover yapan şarkıcılar arasında oldular.

Duygusal şarkıların usta yorumcusu Dalida şarkıyı İtalyanca yorumlarken, Türkiye’de de Güneri Tecer “Dan Dan” ismiyle aranje etmişti.

Cher 1987 yılında şarkının rock bir versiyonunu kaydetti.

Kadın giyim markası Patrizia Pepe’nin 2017/2018 reklam yüzü olan genç şarkıcı Dua Lipa “Bang Bang”i reklam videosunda kullandı. Bu video şu ana kadar You Tube’da 37 milyon kere izlendi.

Nancy Sinatra.

Norveçli mezo sopranno Tuva Semmingsen’in 2018’de Danimarka Senfoni Orkestrası eşliğindeki kusuruz “Bang Bang” yorumu, Nancy Sinatra’nın yorumuna en yakın olanı idi.

Tarantino klasiklerinden Pulp Fiction’un unutulmaz açılış müziği “Misirlou’nun da olduğu gibi, Kill Bill’in açılış müziği “Bang Bang” de, Nancy Sinatra’nın tremola gitar eşliğindeki melankolik yorumu ile müzik ve sinema tarihindeki yerini aldı.

Kaynakça

  • What”Bang Bang” was really about, classicrock.com
  • Pam., A Song Story #1 Bang Bang (My Baby Shut Me Down), 2012
  • Derrer J., Guitarist Bill Strange Talks About Nancy Sinatra’s Bang Bang, 6 June 2008
  • Wikipedia, Bang Bang, Kill Bill

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.