Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Bir şarkının hikayesi] Aquarius/Let the Sunshine In- Fifth Dimension

0

2020 yılının krizlerle dolu bir yıl olacağını tahmin eden astrologlar, 2021 yılına girerken dünyayı nelerin beklediğini konuşuyordu. 2021 yılının astrolojide ayrı bir önemi vardı çünkü bu yıla girmeden çok kısa bir süre önce Jupiter ve Satürn kova burcunun 0°’sinde kavuşarak 200 yıllık yepyeni bir döngüyü başlatmışlardı ve Kova Çağı’na girilmişti. Astrolojide kova burcu yeni icatları, insan haklarını teknoloji, uzay ve bilim ile ilgili konuları sembolize ediyordu ve önümüzdeki dönem dünyada devrimleri, rejim değişikliklerini, hak, adalet, eşitlik ve özgürlük temalarını çok sıklıkta konuşacağımız bir dönem olacaktı.

1960’lı yıllarda Amerika, Vietnam’da kazanamayacağı bir savaşa girmişti. Ülkede sivil haklar ile ilgili yürüyüşler oluyor ve savaş karşıtı Hippi hareketi tarih sayfalarında yerini alıyordu. Hippi hareketi savaşı son erdirme ve insanların üzerindeki baskıyı azaltma hedefleri doğrultusunda taraftar toplamak için bazen astrolojik ve hatta yarı dinsel klişeler kullanıyordu.

Hair Müzikali’nden…

Tam bu dönemlerde 1967’de Broadway’de gösterime giren “Hair” müzikali, Hippi karşı kültürünü ve 1960’ların seksüel devrimini konu alıyordu. Sözlerini Gerome Ragni ve James Rado‘nun yazdığı ve müziklerini de Galt MacDermot’un bestelediği Hair Müzikali, “Kova Çağı”nda New York’ta bohem bir hayat süren  ve politik olarak aktif olan uzun saçlı bir grup hippinin, Vietnam Savaşı’ndaki zorunlu askerliğe karşı mücadelesini anlatıyordu.

Bu müzikalin şarkıları, Vietnam savaşı karşıtı barış hareketlerinin marşları haline gelmişti.

Özellikle bir şarkıda Kova çağının arifesinde olduğumuzu ve bu çağa girildiğinde barışın tüm dünyaya hakim olacağını müjdeleniyordu. Çağ değişiminin ne zaman olacağı konusunda astrologlar arasında farklı görüşler olduğu için insanlar kendi tezleri doğrultusunda Yeni Çağın başlangıç tarihini belirliyorlardı ve “Hair” müzikalinin yazarları için Kova Çağının 1967’de başladığını söylemek oldukça konforlu olmuştu.

“Ay yedinci eve girdiğinde
Ve Jüpiter Mars ile aynı hizaya geldiğinde
O zaman barış, gezegenlere rehberlik edecek
Ve aşk yıldızları yönlendirecek

Bu Kova Çağının şafağıdır
Kova Çağı
Kova, kova”

1967 yılında gösterime giren müzikalin başarısı 1969 yılında yaşanan basit bir kayıp eşya hikayesi ile bambaşka bir boyuta taşınacaktı.

Beş kişiden oluşan Fifth Dimension grubunun üyelerinden biri New York’ta bir takside cüzdanını unutmuştu ve onu bulan kişi, grubun çaldığı Americana oteline bizzat gelerek cüzdanı sahibine iade etti. Bu kişi Hair müzikalinin prodüktörlerinden biriydi ve grup üyelerinin tamamını müzikaline davet etme nezaketini göstermeyi de ihmal etmedi.

Grup üyeleri gösterimden çok etkilenmişler ve bir şarkıya bayılmışlardı. “Mutlaka bunu yapmalıyız “diyerek prodüktörleri Bones Howe’a gittiler. Prodüktörleri onlara müzikalin albümünün çıktığını ve pek satmadığını ve bunun pek iyi bir fikir olmadığını söylediyse de grup üyeleri prodüktörlerini gösterimi izlemesi konusunda ikna ettiler. Bir müzik dergisine verdiği röportajda Howe başında projeye karşı olduğunu itiraf etmişti:

Beni rahatsız eden Aquarius’ın daha önce birkaç kere yorumlanmış olduğu ve pek başarılı olmadığı idi. Şarkıya farklı olarak ne katabileceğimizi bilmiyordum. Gösteriyi izlemeye gittim ve “The Flash Failures”’ı söylediklerinde şarkının sonundaki “Let the Sunshine in” olarak tekrarlanan 3 ölçülük bir bölüm dikkatimi çekti. Çok akılda kalıcı idi ve bunu Aquarius’ın sonuna ekleyebilir miyim diye düşünmeye başladım. Fakat Broadway’deki bir müzikalin şarkılarını öylesine değiştiremezsin. Otele döner dönmez editörü aradım ve Fifth Dimension’ın Aqurius’ı kaydetmek istediğini ve şarkının sonuna da “Let the Sunshine in” i eklemek istediğimi söyledim, kabul etti ve stüdyoya girdik.”

 

“Aquarius/Let the Sunshine In” 1969’un en popüler şarkılarından biri oldu ve nisan ve mayıs aylarında altı hafta boyunca Bilboard Hot 100’de liste başında kaldı. 1970 yılında iki Grammy ödülü alan şarkının Forrest Gump filminde de çok önemli bir yeri vardı. 1979 yılında Hair müzikali sinemaya adapte edildi.

Amerikan Film Enstitüsü‘nün “100 sene, 100 şarkı” listesinde Medley: Aquarius/Let the Sunshine In 33’üncü sırada gösterilmiştir.

Kaynakça

  • Songfacts: Aquarias/Let the Sunshine In”
  • Uitti J., Behind The Song Aqurius, American Songwriter, October 2021
  • Efe B., Kova Çağına Girdik:2021 yılında dünyayı neler bekliyor, Aralık 2020, Astroloji
  • Wikipedia, Aquarius, LetThe Sunshine In, Hair

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.