ManşetTarım-Gıda

Bill Gates geleneksel çiftçiliği ve yerel gıda ekonomisini nasıl çökertiyor?

0

Simone Adler tarafından Alternet‘te yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Şeyma Sarıbekiroğlu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

african_seed_sov_rlm-180x303

Görsel: Alternet.org

Arazi yağmaları, tohum tekeli ve genetiği değiştirilmiş organizmalar… Gates Derneği’nin armağanı olan endüstriyel tarımın yeni dünya düzenine hoş geldiniz!

Afrika’da çiftçilerin yönetimindeki tohum sistemi, çok uluslu şirketlerin yeşil devrim projesi ile oldukça saldırgan bir biçimde yok ediliyor. Bu yıkıcı tarım reformu güçlü bir itirazla karşı karşıya. Kararlar, dayatmacı ve ataerkil bir biçimde alındığı ve empoze edildiği için Afrikalı çiftçi kuruluşları öfkeliler.

Gates Derneği, Amerika, İngiltere ve Hollanda’nın da dahil olduğu kapitalist birçok devletle birlikte yeşil devrime kaynak sağlıyor. Yaklaşık 80 Afrikalı tohum şirketiyle ortaklıkları var. Dernek, Afrika’daki yeşil devrim inisiyatiflerini koordine ediyor.

Yeşil devrim projeleri çiftçilerin satın alacağı çok pahalı teknolojik paketlerdir. On milyonlarca küçük ölçekli, kaynak sıkıntısı çeken çiftçinin, devlet yardımı ya da vergi gelirleri ile desteklenmeden bu paketleri alması mümkün değildir. Bu para devlet hazinesine girer ve hibrit ya da ıslah edilmiş tohum ve tarım kimyasalları için Monsanto ve Pioneer HiBred gibi tarım endüstrisi şirketlerine akar.

7

Yatırım, arazi yağmasının, yurtsuzlaştırmanın ve Afrika geleneksel tarım sisteminin çöküşünün edebi kelamı olmuş durumda. Tohum sektöründe şirketlerin kontrolü ve sektörün tek elde toplanması başladı bile. Güney Afrika’daki hibrit mısır piyasasının çoğu, Amekiralı çok uluslu şirkeler olan Monsanto ve Pioneer HiBred’in kontrolü altında. Güney Afrika’nın mısır şirketi olan Panaar Seed’in Pioneer HiBred şirketi tarafından alınmasıyla, hibrit tohumlar Afrika’nın her yerine yayılacak.

Sosyal düzenin bozulduğunu ve çiftçilik sisteminin çöküşünü görüyor ve korkuyoruz. Güney Afrika gibi sanayileşmiş tarım ülkelerinde çiftçiler vasıfsızlaştırıldı ve üretimde karar alıcı süreçlerden atıldılar. Artık kararlar laboratuvarlarda ya da çiftçilere çok uzak toplantı salonlarında alınıyor.

Uganda’da ve diğer Güney Afrika ülkelerinde muz daimi bir besindir. Fakat Gates derneği milyonlarca doları genetiği değiştirilmiş muz projesine yatırdı. Projenin fikri Ugandalıların ve diğer Afrika ülkelerinde yaşayanların A vitamini almaları için genetiği değiştirilerek vücutta A vitaminine dönüştürülecek olan beta karoten içeren muz yetiştirmek. Sanki A vitamini almanın başka bir yolu, onu içeren başka bir besin yokmuş gibi!

Ugandalılar 27 çeşit muz üretiyorlar. Yani Gates derneğinin büyük muz projesi tam bir “truva atı”. 80’lerden beri akıtılan onca paraya rağmen bir sonuç alınamayan altın pirinç hikayesi gibi bu da. Genetiği değiştirilmiş muzların deneme süreci Iowa Eyalet Üniversitesi‘nde ABD vatandaşları üzerinde başladı bile. Bu, piyasayı ele geçirmenin ve Uganda gibi genetiği değiştirilmiş organizmalara kapalı olan ülkeleri onlara zorla açmanın bir yolu.

Gates gibiler köylü çiftçiliğini gelişmemiş bulurlar ve yoksulluk ve açlığın sorumlusu olarak görürler. Bu sistemleri işe yaramaz hale getirmek ve yok etmek için düzenli bir çaba sarf ediyorlar. Onlara göre bu sistemler çirkin, yok olmak zorundalar ve hemen şimdi yok olmalılar. Fakat Afrika nüfusunun %80’i kırsal alanda yaşıyor ve gelirlerinin %70’ ini tarımdan elde ediyorlar. Peki onlar tarım arazilerini boşalttığında ne olacak? Bütün bu insanlar nereye gidecek?

Afrika’yı yeniden canlı bir kıta olarak hayal edin. Çiftçilerin kendi tohum sistemlerini kontrol ettikleri, bilgileriyle gurur duydukları, tohumlarını kuşaktan kuşağa aktardıkları, muhteşem bir tohum çeşitliliğine sahip; kadınların üretim kararlarında, tohum seçiminde ve yetiştirmede aktif rollerinin olduğunu ve de Afrika’nın yerel gıda ekonomisinin kendi köklerini bulduğu bir kıta

 

Haberin İngilizce Orijinali

Yazar: Simone Adler

Yeşil Gazete için çeviri: Şeyma Sarıbekiroğlu

Çeviri Editörü: Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete, Alternet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.