Doğa MücadelesiManşetYerel

Bilirkişinin uygun görmediği sahaya iki taş ocağı daha yapılmak isteniyor

0

Kırklareli’nin Vize ilçesinde Evren Mahallesi ve Okçular köyü sınırları içerisinde yer alan ve daha önce bilirkişi heyetinin taş ocağı faaliyetine uygun olmadığı yönünde karar belirttiği sahaya iki taş ocağı daha açılmak isteniyor.

İlk açılmak istenen taş ocağı için Edirne İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma kararıyla dava açtıklarını ve bilirişinin lehlerinde karar verdiğini hatırlayan Vize Doğa Derneği Başkanı Demir Aypar Ekber, “Hal böyle iken nasıl oluyor da aynı sahaya iki taş ocağı daha açılmak isteniyor bunu anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi.

‘Kuraklık varken su kaynakları kurutuluyor’

Görünüm Gazetesi’nden Çınar Türkmen’in aktardığına göre mevcut taş ocaklarının çevreye verdiği zararın görmezden gelindiğini savunan Erker: “İlçemizin en verimli tarım arazileri kamyonlardan kalkan toza maruz kalıyor, hakim rüzgarlar taş ocaklarından kalkan tozla çiftçilerimizin ürünlerine zarar veriyor, verim kaybına yol açıyor, ürünlerin kalitesini düşürüyor, ürünün fiyatı düşüyor, bilmiyorlar mı? Çiftçi üretemezse hepimiz aç kalırız” ifadelerini kullandı.

“Herkes ağız birliği yapmışçasına kuraklıktan söz ederken su kaynaklarımız neden yok ediliyor ya da yok edilmesine izin veriliyor” diyen Erker konuşmasına şu sözlerle devam etti:

İstanbul’un içme suyunu biz karşılıyoruz, bulunduğumuz bölge yer altı suları besleme alanı, Ergene Nehri buradan doğuyor ve Trakya’nın bereketli topraklarını suluyor. Ocaklarda yapılan dinamit patlatmalarından su kaynakları zarar görüyor, börtü böcek yok oluyor, ekosistem bozuluyor, yollar kamyondan geçilmiyor kazalara davetiye çıkarılıyor, taş ocakları taahhütlerini yerine getirmiyor, bu kadar olumsuzluk yaşanırken nasıl oluyor da yeni taş ocaklarına izin veriliyor.”

Fotoğraf: Görünüm Gazetesi

‘Bugün ne değişti?’

Açılmak istenen taş ocağının tam da su kaynağının üzerinde olduğunu vurgulayan Erker: “Çocukken bize öğretilen şarkı vardı tohumlar fidana fidanlar ağaca dönmeli güzel yurdumda diye. Çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras yaşanabilir çevre değil mi soruyorum sizlere. Aynı bölgeye termik santral da kurulmak istendi ona da direndik, itiraz ettik, zehir solumak istemiyoruz dedik, mahkeme açtık dava kazandık cebimizden bilirkişi ücretlerini ödedik bir tek amacımız vardı, yeşil Vizemiz yeşil kalsın, çocuklarımız zehir solumasındı” dedi. Erker konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

Çoğumuz bilmez, Okçular köyünün içme suyunu karşılayan ‘Beş kaynaklar’ ilçemiz Evren Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır ve açılmak istenen taş ocağı da su kaynağının üzerindedir. Sizlere soruyorum, su kaynağının yok olmasına sessiz mi kalalım? Kırklareli Valiliği’ne 2015 yılında yapmış olduğumuz taş ocağı itirazında valilik taş ocağının su kaynağımıza zarar vereceğini söyleyerek taş ocağına izin vermemişti, bugün ne değişti ki aynı yere taş ocağı kurulmak isteniyor  siz kamuoyunun bilgisine sunuyorum. Bizler bir avuç çevre gönüllüsü olarak ortak yaşamımız için mücadele ederek yaşam alanlarımızı korumaya çalışıyoruz.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.