Nature dergisinde yayınlanan açık mektupta bilim insanları vahşi gorillerin, şempanzelerin ve orangutanların virüsle karşılaşma riskini azaltmak için yeni önlemlere ihtiyaç duyulduğunu yazdı. BBC‘den Helen Briggs‘in haberine göre, doğa koruma uzmanları, insanın en yakın akrabası kabul edilen büyük insansı maymunları korona virüsten korumak için derhal harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
Büyük insansı maymunların bugüne kadar karşılaştığı en büyük tehditler arasında yaşam alanlarının azalması ve yasa dışı avlanma bulunuyor. Ancak bilim insanları koronavirüs salgınının da göz ardı edilemeyecek bir tehlike olduğunu belirtti.
Açık mektubun imzacılarından olan Liverpool John Moores Üniversitesi’nden Prof. Serge Wich, “Koronavirüsün onları nasıl etkileyeceğini bilmiyoruz, bu yüzden virüse maruz kalma risklerini azaltmamız lazım” dedi:
Turizm azaltılmalı, bazı ülkeler bunu yapmaya başladı bile. Ayrıca araştırmalar azaltılmalı ve doğaya geri bırakma programlarında çok dikkatli olunmalı. Çünkü bu eylemler büyük insansı maymunlarla insanların fiziksel olarak yakınlaşmasına yol açıyor ve bulaş riskini artırıyor.
Virüsler maymunlara da bulaşabiliyor
Virüs, bakteri ve parazitler, büyük insansı maymunlarda genellikle herhangi bir zararlı belirti ortaya çıkarmasa da bazıları hastalıklara yol açabiliyor. Daha önce yapılmış olan araştırmalar şempanzelerin nezle virüsüne yakalanabildiğini göstermişti. Ebola virüsünün de Afrika’da binlerce şempanze ve gorili öldürdüğü tahmin ediliyor.
Prof. Wich, büyük insansı maymunlarla yürütülen tüm projelerin detaylı olarak incelenmesi gerektiğini söyledi:
Olası bir salgın, Tapanuli orangutanları gibi az sayıda üyeye sahip türlerin soyunu tüketme riskini taşıyor.
Tapanuli orangutanları, Endonezya’nın Sumatra adasının yalnızca bir bölgesinde yaşıyor. Bugün bu türün hayatta olan üye sayısı 800’ün altında. Prof. Wich, 2017’de bunların ayrı bir orangutan türü olduğunu ortaya çıkaran ekipte yer alıyordu.
Günümüzde dört büyük insansı maymun türü yaşıyor: Orangutanlar (Güneydoğu Asya), goriller, şempanzeler ve bonobolar (Afrika).