Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Beş soruda üçüncü doz süreci

0

Covid-19’a karşı toplumsal bağışıklığın sağlanması amacıyla yürütülen aşılama çalışmalarında bugünden itibaren iki doz aşısını olmuş 50 yaş ve üzerindekiler ve sağlık çalışanlarının üçüncü doz aşıları yapılacak.

Türkiye’de ilk olarak Çinli Sinovac firmasının ürettiği CoronaVac aşılarının birinci dozu, 14 Ocak’ta sağlık çalışanlarına uygulanmıştı. Ardından 65 yaş üzerinden başlayarak devam edilmişti. 11 Şubat’ta ise CoronaVac aşısının ikinci doz uygulaması başlamıştı.

Daha sonra Pfizer/BionTech aşılarının da getirilmesiyle, aşılama çalışmaları hız kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (1 Temmuz) sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, aşılamada toplam 50 milyon dozun aşıldığını açıkladı. Birinci doz aşı uygulanan kişi sayısı 34 milyon 855 bin 802 iken ikinci doz uygulanan kişi sayısı ise 15 milyon 147 bin 471.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu‘nun değerlendirmesi sonucunda, iki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri ile sağlık çalışanları için bugünden itibaren üçüncü doz aşı randevularının açılmasında karar kılındı.

1- Üçüncü doz aşı neden gerekli?

Uzmanlar Türkiye’de yaygın kullanılan Sinovac aşısının virüsün Delta varyantına karşı zayıf kaldığı, bu aşının uygulandığı 65 yaş üstü bireyler ve sağlık çalışanlarının acilen mRNA teknolojisi kullanan bir aşıyla üçüncü dozu vurulması gerektiğini söylüyor.

Covid-19’a karşı da antikorun tam oluşabilmesi için belirli aralıklarla iki doz aşı vurulurken aşının oluşturduğu antikorun bir süre sonra etkisini azaltması nedeniyle hatırlatma olarak üçüncü doz öneriliyor. Böylelikle antikor seviyesi yeniden artacağı için vücudun Covid-19’a karşı yeniden direnç kazanacağı belirtiliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün ise ikinci dozla üçüncü doz arasındaki planlanan sürenin kısaltıldığını duyurdu. Bakan Koca, ‘Delta varyantı endişesiyle toplum bağışıklığının bir an önce kazanılması gerektiğine’işaret etti.

2- Aşılama süreci nasıl ilerleyecek?

Üçüncü doz aşılama öncelikle iki doz aşısını olmuş sağlık çalışanları ve 50 yaş üstündekiler için başlayacak. Bu kapsamda huzurevlerinde kalan yaşlı vatandaşların da aşılaması yapılacak.

Bu grupta yer alan kişilerin üçüncü doz aşı randevuları, iki doz aşının yapılmasının üzerinden üç ay geçtikten sonra açılacak. CoronaVac veya BioNTech aşısını olanlar için bu sürede bir değişiklik söz konusu olmayacak.

Sağlık Bakanlığı bu grupların ardından üçüncü doz aşıyı diğer yaş gruplarıyla devam ettirmeyi planlıyor.

3- Üçüncü doz hangi aşıyla yapılacak?

Herhangi bir kısıtlama ya da öncelik getirilmedi.

Üçüncü dozu olanlar Sinovac veya Pfizer-BioNTech aşılarından istediğini seçebilecek.

4- Nasıl randevu alınacak?

Her zamanki gibi.

Üçüncü doza ilişkin durum yine e-Nabız hesabından veya 2023’e kısa mesaj (SMS) gönderilerek öğrenilebilecek.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabız hesabı veya Alo 182 üzerinden randevu alınabilecek ve tarihi geldiğinde randevu aldığı sağlık kuruluşuna gidilecek.

5- Covid-19 geçirenlerin hatırlatma dozları ne zaman yapılacak?

Üç ay sonra.

Hastalığı geçirenler hatırlatma dozu olarak aşıyı hastalığın üzerinden üç ay geçtikten sonra olabilecek.

Ayrıca BioNTech aşısının ilk dozunu olanlar, ikinci dozlarını dört hafta sonra olacak şekilde randevu alabilecek.

Dünya temkinli

Üçüncü doz aşı konusunda henüz kapsamlı bir araştırma yayımlanmadı.

Dünyada ise Birleşik Krallık‘ta haziran ayında  farklı yaş gruplarından 3 bine yakın gönüllüye üçüncü doz aşı uygulanacağı belirtilmişti.

Fransa‘da “ciddi şekilde bağışıklık yetmezliği” yaşayan gruplara üçüncü dozun uygulanması yönündeki karar Nisan ayında duyuruldu. Almanya’da Robert Koch Enstitüsü Aşı Komisyonu Başkanı Thomas Mertens, iki doz aşının etkisi azalacağı gerekçesiyle gelecek yıl üçüncü doz ile aşı tazelemenin gerekebileceğini ifade etti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ise en ciddi adım atan ülkelerden.

BAE, geçen ay Çin’in geliştirdiği Sinopharm aşısının 2 doz uygulandığı kişilere üçüncü doz aşı yapılabilmesinin önünü açtı. Bundan önce de aşıya karşı bağışıklık kazanmamış bazı gruplara üçüncü doz aşı olanağı sunuluyordu.

Bahreynli yetkililer de, ülkelerindeki sağlık ekipleri, yaşlılar ve başka sağlık sorunları olan risk grubundaki kişilere üçüncü doz uygulanacağını duyurdu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.