Dünya

Berlin’deki mülteci kampı dağıtıldı

0

2012 yılından beri Berlin Kreuzberg’de bulunan mülteci kampı dün dağıtıldı. Şehir Senatosu ve mülteciler arasında yapılan görüşmeler sonucunda yıkım kararı çıkınca mülteciler polisi araya sokmayarak kendi çadırlarını dağıtmaya başladı. Bir kısmı daha iyi koşullara sahip olacakları için yıkım kararına gönüllü, bir kısmı ise mücadeleyi böldükleri için gelecek açısından endişeli.

Berlin’in en işlek bölgelerinden biri olan Oranienplatz’ı yaklaşık iki sene önce işgal eden sığınmacılar, Almanya mülteci politikalarına karşı çıkmış; oturma izni zorunluluğunun kaldırılması, sınır dışı edilmenin son bulması, vatandaşlarla aynı sosyal haklara sahip olmayı ve barınma hakkını talep etmişlerdi.  Çoğunlukla Afrika ülkelerinden gelmiş olan sığınmacıların kurduğu mülteci kampının boşaltılması için muhafazakar kesim ve merkez medya uzun süredir baskı yapıyordu.

Neticede geçtiğimiz haftalarda kamp sığınmacılarından bir ekip Berlin senatörüyle masaya oturdu. Die Tageszeitung gazetesi’ne konuşan kamp sözcülerinden Bashir, ‘kendilerine kalacak yer temin edeceklerini, bu nedenle anlaşmayı imzaladığını’ söylüyor. Kamp grubunun çoğunluğu yıkım kararına gönüllü katılmayı kabul etmese de, yapılan müzakereler sonucundan dün sabah saatlerinde Oranienplatz mülteci kampı yıkıldı.  Sığınmacılar ‘bundan sonra senatonun verdiği sözleri yerine getirmesini bekleyeceklerini, aksi takdirde eskiden olduğu gibi sokaklara çıkacaklarını’ belirtti.

(TAZ/Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.