Günün ManşetiManşetTarım-Gıda

Berlin’de tarımsal zehirlerin kullanım süresinin uzatılmasına karşı yürüyüş

0

Berlin’de on binlerce ekoloji aktivisti 20 Ocak Cumartesi günü doğa ve çevre dostu bir tarım ve hayvancılık için yürüyüş gerçekleştirdi.

Önceki yıllara oranla katılımın iki katına ulaştığı protesto yürüyüşünde doğa ve insan sağlığına zararlı olduğu halde Avrupa Birliği (AB) tarafından kullanım süresi beş yıl daha uzatılan glifosat içerikli tarım ilaçlarının kullanılmasının yasaklanması, intensif hayvancılığın olumsuz etkilerinin sona erdirilmesi gibi taleplerini dillendiren çiftçiler, tüketiciler ve yüzlerce sivil toplum kuruluşu üyesi meydanlardaydı.

Almanya Yeşiller Partisi’nden Berlin Kreuzberg Milletvekili Turgut Altuğ’un Berlin’de başlayan “Yeşil Haftası ve “ Artık Yeter” Eylemi ile ilgili yazılı açıklaması ise şu şekilde:

Almanya Yeşiller Partisi’nden Berlin Kreuzberg Milletvekili Turgut Altuğ

“Berlinliler gıdalarının pestisit kullanımlı endüstriyel üretiminden artık bıktı. Glifosat örneği son yıllarda tarım endüstrisi ve lobisinin hala ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne serdi. Bugünlerde bir avuç uluslararası şirket bizim besinlerimizin üretimi konusunda mutlak güce sahipler. Bu tarz bir tarım üretimi ne demoktratik ne de sürdürülebilirdir. Artık bu şirketlere karşı durma ve tarım üretimi konusunda temel bir değişiklik başlatma vaktidir.

Berlin halkı tüketim gıdalarının adil ve ekolojik üretimi konusunda her geçen gün duyarlılaşmakta ve günbegün hayvan eziyeti, gen teknik kullanımı,  iklim değişimi, glifosat gibi pestisit kullanımlarına karşı mücadelelelerini sürdürmektedir. Şehrimizin vatandaşları yiyeceklerinin nereden geldiği, nasıl üretildiği ve bunun insanlar, hayvanlar, doğa ve iklim üzerindeki negatif etkilerini nasıl azaltacakları konusuyla yakından ilgileniyorlar. Berlin’de şu anda yönetimde olan kırmızı-kırmızı-yeşil koalisyonu* bu gelişmeleri desteklemekte ve gelecek yıllarda beslenme stratejilerinin gelişimi, organik gıdaların artışı, yerel, vejetaryan ve vegan gıdaların kamuya ait yemekhanelerdeki oranlarının artışı için çalışmalarını sürdürmektedir. Ancak Berlin’de değişen tüketici korunması politikasının yanında ulusal ve Avrupa düzeyinde de yeni yönelimlere ihtiyaç vardır. Bunun için de politik baskı gereklidir.

Bu bakımdan “Artık Yeter” eyleminin çağrısını değerli buluyorum ve destekliyorum.

Yeşil siyaset fark ettirir!”

 

Haber: Dilara Çatak

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.