Belediye işçileri çöpten topladıkları kitaplarla 4 bin kitaptan oluşan bir kütüphane kurdu

Ankara’da Çankaya Belediyesi’nin temizlik işçileri, gece vardiyalarında toplarken buldukları kitaplardan bir kütüphane kurdu.

Belediye, 2000 yılından bu yana Ankara’nın İmrahor Mahallesi’nde atıl halde olan tuğla fabrikasını bir buçuk yıl önce restore ederek çöp toplama şantiyesi haline getirdi. 1970’lerde inşa edilen fabrikanın dış dokusu aynen korunarak; içi belediye işçileri için berber, kuaför ve dinlenme odası gibi bölümler içeren bir tesise dönüştürüldü.

Son yedi aydır ise tesiste bir de kütüphane bulunuyor. Temizlik işçilerinin çöpe atılan kitaplardan oluşturduğu kütüphane, yaklaşık 4 bin kitaptan oluşuyor.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün haberine göre kütüphane şehir merkezine epey uzak sayılsa da, belediye işçisi Murat Serkök gibi kitap okumayı seven belediye işçileri mesai arasındaki boş zamanlarını bu kütüphanede geçiriyor.

Serkök, kütüphaneyi sık sık kullandığını ifade ederek, “Bir aydır belediyede şoförlük yapıyorum ve vakit buldukça sürekli buraya geliyorum. Burası benim için bulunmaz bir nimet oldu. Bir an önce işim bitsin de geleyim diye can atıyorum, işin yoğunluğu üzerimden gitmiş oluyor.” şeklinde konuşuyor.

Temizlik işçileri de bu işin bir parçası olmaktan oldukça memnun. Efe Akpınar, çöplerden kitapların toplanpğ şantiyeye getiriliş sürecini şöyle anlatıyor:

“Bilinçli insanlar kitapları poşet ya da çuval içerisine konteynerlerin yanına koyuyorlar. Biz de bu kitapları gördüğümüz zaman alıp aracın ön kısmına koyuyoruz. Daha sonra da burada çalışan arkadaşımıza teslim ediyoruz.”

Akpınar, proje başladığından bu yana çöp konteynerleri yanına bırakılmış kitaplar görmenin kendisini mutlu ettiğini söylüyor.

Kütüphane sorumlusu 20 yaşındaki Eray Yılmaz, kütüphane kurulduğundan bu yana 97 belediye işçisinin 2 haftalık periyodlarla kitap ödünç aldığını, bunun yanı sıra her gün en az 6 işçinin kütüphaneyi ziyaret ettiğini anlatıyor:

“İşçiler gün içerisinde çay ve yemek molalarında buraya vakit ayırıyorlar, kitaplarını okuyorlar. Kütüphanemizden kitap ödünç alanların sayısı da giderek artıyor, bu gerçekten bizim için mutluluk verici. Açıkçası beklentimin üzerinde bir ilgi var.”

Çöp toplama şantiyesi işletme müdürü Emirali Urtekin de, projeyi duyan Çankaya halkının kitap bağışında bulunmaya başladığını söylüyor.

Belediye çöpten toplanan kitapları, temizliğini ve bakımı yapıldıktan sonra, civardaki ihtiyaç sahibi okullara göndermeyi de planlıyorlar.

 

(BBC Türkçe)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Japonya, 2035’e kadar emisyonlarını yüzde 60 azaltacak

Japonya hükümeti 2030 mali yılına kadar da toplam sera gazı emisyonlarını 2013 mali yılı seviyelerine göre yüzde 46 oranında azaltmayı hedefliyor.

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Güneş enerjisi, Türkiye’nin elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladı

Ember'in analizine göre, en yüksek talebin olduğu dönemde güneş enerjisi talep artışının üçte ikisini karşılıyor. Temmuz 2024'de 10 milyondan fazla kişiye elektrik güneşten sağlandı.

Hollanda genetik mutasyonla üretilen kedilerin sahiplenilmesini yasaklıyor

Scottish Fold ve Sphynx kedilerin yarışmalara, gösterilerine katılmaları ve reklamlar ve sosyal medyada sergilenmesi de yasaklanacak.

Gazeteci, yazar ve hak savunucularına gözaltı dalgası

Bu sabah çok sayıda ilde yapılan operasyonlarda 13 gazeteci de gözaltına alındı. Dosyalara gizlilik kararı verildiği için gerekçe bilinmiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR