KentManşet

2021 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama ödülleri sahiplerini buldu

0

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin bu yıl 12’ncisini düzenlediği Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu.

Kadıköy Belediyesi’nin başlattığı Atıksız Yaşam Hareketi’nin bir parçası olarak geçtiğimiz yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde açılan Atıksız Dükkan, 2021 yılı Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama ödülüne layık görüldü.

Doğal ve atıksız ürünler

Dükkanda tek kullanımlık ürünler yerine uzun ömürlü, sürdürülebilir ve ekolojik ürünlere erişim imkanı sunan; tüketiciyle yerel ürün ve üreticiyi buluşturan Dükkan’da ürünler cam kavanoz, bez torba veya evden getirilen kaplara konularak tüketicisine sunuluyor.

Toprağa, havaya, suya sahip çıkmak; yerel tohumlardan sürdürülebilir, sağlıklı gıdaları mevsiminde temin etmek amacıyla açılan Dükkan’da sadece gıda değil, zehirli kimyasallardan uzak olan, doğal ham maddeden üretilen temizlik ürünleri de yer alıyor.

32 belediye başvurdu

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin düzenlediği Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’na bu yıl 32 üye belediye 84 proje ile başvurdu. Sosyal Sorumluluk, Şehir Planlama, Sağlıklı Yaşam ve Sağlıklı Çevre kategorilerinde düzenlenen yarışmanın jüri başkanlığını Prof. Dr. Ruşen Keleş, üyeliklerini de Prof. Dr. Handan Türkoğlu, Prof. Dr. Cengiz Türe, Prof. Dr. Gül Sayan Atanur, Doç. Dr. Emel İrgül, Doç. Dr. İnci Parlaktuna ve Murat Ar yaptı.

Çankaya Belediyesi’ne iki ödül

Çankaya Belediyesi, Sağlıklı Gelecek Çocuklarla Gelecek projesiyle ‘Sağlıklı Yaşam’ kategorisinde birincilik ödülü aldı. Tohumum Askıda projesiyle de Sosyal Sorumluluk başlığında jüri özel ödülüne layık görüldü.

Sağlıklı Gelecek Çocuklarla Gelecek projesi, çocukluk çağı obezitesinin önlemesi amacıyla Çankaya’nın 12 kreşinde yürütüldü. Pandemi döneminde çocuklarda ortaya çıkan hareketsizlik ve kilo artışı nedeniyle geliştirilen projede, spor ve sağlıklı beslenme ile çocukluk çağı obezitesinin önüne geçmek hedefleniyor. Açık havada oyunlarla ve ailelerin de katıldığı çevrimiçi eğitimlerle çocuklara sağlıklı beslenme ve büyüme bilinci kazandırılıyor.

Tohumum Askıda projesi de, erken çocukluk döneminde iklim değişikliği hakkında farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Çankaya’nın kreşlerinde ekolojik okur- yazarlık, sıfır atık ve toprak ana başlıklı atölye çalışmaları ile kompost eğitimleri alan minikler, toprakla buluşmanın heyecanını yaşadı. Çocuklar, takas yöntemi ile meyve tohumları ve fideleri de bahçelerine diktiler.

 

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.