Belçika’da bir grup polisten meslektaşları hakkında ‘gözaltında kötü muamele’den suç duyurusu

'Polis şiddetini protesto gösterisi' sırasında ve sonrasındaki gözaltılarda eylemcilere şiddet uygulayan polisler, meslektaşları tarafından savcılığa şikayet edildi.
Belçika‘nın başkenti Brüksel‘de bir grup polis, “polis şiddetini protesto gösterisi” sırasında gözaltına alınan kişilere kötü muamelede bulundukları gerekçesiyle, bazı meslektaşları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Polis sendikası da bir açıklama yaparak, gözaltında kötü muameleden rahatsız olan polis memurlarının, “vicdanlı, iyi polisler” olduğunu söyledi.

BBC Türkçe‘den Yusuf Özkan‘ın haberine göre, Brüksel Savcılığı, aralarında reşit olmayan kişilerin de bulunduğu gözaltındaki göstericilere yönelik muamelesi nedeniyle, polislerle ilgili soruşturma başlattı. Polis örgütü de kendi soruşturma sürecini yürütecek.

Brüksel’de son aylarda iki kişinin gözaltında hayatını kaybetmesi ve polisin toplumsal olaylara müdahale ederken orantısız güç kullanması, “polis şiddeti” tartışmasını gündeme getirmiş; bu nedenle 24 Ocak’ta bir gösteri düzenlenmişti.

Polis sendikasından ‘vicdanlı polisler’ tanımlaması

Pandemi nedeniyle izinsiz olduğu belirtilen “polis şiddetini protesto gösterisine” polis müdahale etti. O gün aralarında 18 yaşından küçük 86 kişinin de bulunduğu toplam 230 kişiden bazıları gözaltında polis tarafından darp edildi.  Hücreye konan kişilerin tuvalete gitmesine ve reşit olmayanların ebeveynleriyle iletişime geçmesine izin verilmedi.

Polisin, gözaltındaki protestoculara yönelik kötü muamelesi, Belçika Polis Sendikası‘nın (ACOD), “vicdanlı polisler” diye tanımladığı bir kısım memur tarafından suç duyurusu yoluyla savcılığa bildirildi.

 

Brüksel polisi, son 1 yılda Adil, Mahdi ve son olarak İbrahim Barrie adlı göçmen kökenli gençler ile birkaç yıl önce de Slovak iş insanı Jozef Chovanec‘in kovalamaca veya gözaltı sırasında ölmesi nedeniyle zaten eleştirilerin hedefindeydi.

Kentte 24 Ocak’da düzenlenen protesto gösterisinde, bir mülteci ailenin 2 yaşındaki kız çocuğu Mawda’nın da polis kurşunuyla öldürülmesi tepki yaratmış, “polis şiddetine son verilmesi ve sorumluların cezalandırılması” yolunda çağrılar yapılmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR