ManşetEditörün SeçtikleriTarım-Gıda

Bayer’in satın aldığı Monsanto’nun kanserojen tarım zehirlerine tazminat davası açıldı

0
Fotoğraf: Shutterstock

Daha sonradan Bayer tarafından satın alınan Monsanto şirketine ait özellikle yabani otların öldürülmesi için kullanılan Roundup isimli tarım zehri çeşitlerinde kullanılan ‘glifosat’ maddesinin kansere yol açtığı iddiasıyla şirket hakkında Türkiye’den de tazminat davası açıldı.

Yeşil Gazete’ye dava süreciyle ilgili bilgi veren Avukat Hazar Can Kıpçak tazminat davasını Avukat Senih Özay ile birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ankara 18’inci İdare Mahkemesi’nin kararını uygulamaya geçirmemesi üzerine açtıklarını belirtti.

Mahkeme Bakanlık’ı haksız buldu

Tarım ve Orman Bakanlığı’na çevreye ve insan sağlığına zararlı olan kanserojen glifosat maddesini içeren bu ürünlerin toplatılması, kullanımının yasaklanması ve ruhsa-tının iptal edilmesi için yapılan başvuru kabul edilmeyince konu yargıya taşınmıştı.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve Türk Onkoloji Derneği’nden alınan görüş yazıları neticesinde mahkeme Bakanlık’ın ret kararını bozmuştu.

‘Bakanlık mahkeme kararını uygulamadı’

Avukat Kıpçak “Mahkeme kararına rağmen Bakanlık ürünlerin toplatılmasına karar vermedi. Ruhsat iptali de yok. Bakanlığa başvurumuz ise sonuçsuz kaldı” ifadelerini kullandı.

Bayer şirketinden de bu süreç içerisinde bir açıklama yapıldığını aktaran Kıpçak, ‘Şirket dava kararının ürünlerin toplatılmasıyla ilişkili olmadığını’, ‘ürünlerinin güvenle kullanılmaya devam edilebileceğini’ söyledi. Ancak bizim Bakanlık’tan talep ettiğimiz şey ürünlerin toplatılmasıydı. Yani Bakanlık’ın ret kararı iptal edilince bu talebin uygu-lanması gerekiyor” dedi.

Fotoğraf: Shutterstock

89 bin TL tazminat istendi

İdare Mahkemesi kararlarının uygulanmaması sebebiyle tazminat talep etme hakkı doğduğunu belirten Kıpçak, “Bu yüzden sembolik olarak 89 bin TL’lik tazminat davası açtık” bilgisini paylaştı.

Rakam belirlerken daha önce ABD’de verilen bir mahkeme kararından yola çıktıklarını belirten Kıpçak, “Daha önce açılan bir dava sonucunda 289 milyon dolar tazminat is-tenmişti. En son aşamada şirketin 89 milyon dolar ödemesine karar verildi. Biz de sembolik bir değeri olduğu için 89 bin TL üzerinde karar kıldık” dedi.

Asıl taleplerinin Bakanlık tarafından ürünlerin toplatılması kararı alınması olduğunu belirten Kıpçak, yakın zamanda mahkeme kararına uyulmadığı için suç duyurusunda da bulunacaklarını söyledi.

15 binin üzerinde dava açıldı

Dünya Sağlık Örgütü’nün bir kuruluşu olan IARC (Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı), Monsanto’nun Roundup, Roundup Max, Roundup Star ve Roundup Turbo adlı ürünlerinde bulunan glifosat etken maddesinin insanlarda kansere yol açtığını saptamıştı.

Bunun üzerine ABD’de 15 binin üzerinde dava açılmış ve bu davalarda Monsanto şirketi milyarlarca dolar tazminata hükmedilmişti. 2018 yılında Monsanto firmasını devralan Bayer şirketi ABD’de görülen davalarla ilgili davacılarla anlaşma yoluna giderek toplamda 10,9 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.