Spor

Basketbolda derbi zamanı, Fenerbahçe – Galatasaray

0

Bu akşam 18:30’da Basketbol Cumhurbaşkanlığı Kupası maçında iki ezeli rakip, iki ebedi dost Fenerbahçe ve Galatasaray karşı karşıya gelecek. Eurosport’dan Eray Kaş ezeli rakiplerin basketbol rekabetlerini derledi. Maç sadece Sport Tv kanalından izlenebilecek.

Son 20 yılda Galatasaray ile Fenerbahçe arasındaki basketbol rekabeti ilginç iniş-çıkışlar gösterdi. Kimi zaman Fenerbahçe şampiyonluk adayı kadrolar kurdu, başarılı olamadı. Kimi zaman Galatasaray sınırlı kadrosuyla harikalar yaratırken, bazen yanlış tercihlerle küme düşmenin kıyısından döndü.

2000’li yılların ortalarında takımlar sponsor desteği almaya başladıktan sonra ise Fenerbahçe üst üste şampiyonluklar ile ligin altını üstüne getirdi. Sarı-kırmızılılar ise bu dönemde kimlik bunalımı yaşadı. Ancak geçen sezon Oktay Mahmuti’nin takımın başına gelmesi ve akıllı yatırımlarla uzunca bir dönemin ardından iki takım arasında sonunda bir denge oluşmaya başladı.

Senelerden beri Fenerbahçe, Galatasaray karşısında hep favoriydi. Bu sezon ise ilk derbiye sarı-kırmızılılar yıllar yıllar sonra kazanması beklenen taraf olarak çıkıyor. Bu noktada iki takımın bu yaz neler yaptığına değinmek gerekir.

Galatasaray
Geçen sezon basketbolseverlere büyük bir sürpriz yaşatıp finale kadar çıkan Galatasaray’ın yeni sezona da başarılı kadrosunu koruyup üstüne ufak eklemeler yaparak girmesi çoğu insan tarafından beklenendi. Ama sarı-kırmızılılar adeta yeniden yapılanmaya girdi. Öncelikle Avrupa basketbolunun en kariyerli ancak en zor kontrol edilebilen oyun kurucularından Jaka Lakovic’i kadrolarına kattılar. Doğru veya yanlış transfer olması tartışılır. Ama bu, Galatasaray’ın yeni sezonda kabuk değiştireceğinin bir göstergesiydi. 2010-2011 sezonunda tüm başarısını savunmasına borçlu olan sarı-kırmızılılar Ender Arslan ve Darius Songaila eklemeleriyle hücum takımı hüviyetine büründü.

Tabii ki organizasyonun başında Oktay Mahmuti olunca “Savunma boşlandı mı?” sorusunu sormak biraz abes kaçacaktır ki deneyimli koç da Jamon Gordon, Furkan Aldemir ve son olarak Zaza Pachulia eklemeleriyle yeterli cevabı verdi.

Sezona herkesten önce fırtına gibi başladı Galatasaray. Litvanya’da üç gün üst üste kazanarak Euroleague vizesi alırken bundan yaklaşık beş gün sonra başlayan Türkiye Kupası’nda da aynı tarifeyi uyguladı.

Şu an takımda tek oturmayan parça Darius Songaila gibi gözüküyor. Ancak kalan takım kısa dönemde harika bir ahenk yakalayınca Cimbom’un favori olması da kaçınılmaz oluyor.

Fenerbahçe Ülker
Futbolda sarı-lacivertlilerin sezonu, şike soruşturması ve akabinde gelişen olaylar ile başlayınca kuşkusuz ki bundan basketbol takımı da etkilendi. Yıllardan beri ilk kez Fenerbahçe Ülker, ligin en derin, en kaliteli kadrosuna sahip değil.

Geçen seneki kadrosundan iki Litvanyalı Saras, Lavrinovic’i takımda tutmayan Fenerbahçe, uzun rotasyonundan Sean May’i de ülkesine yolladı. Ama en büyük kayıp Tarence Kinsey’nin Efes’e transfer olmasıydı.

Gelecekte Avrupa’nın en önemli skorerlerinden bir olmaya aday Bogdanovic ile anlaşan sarı-lacivertliler, Partizan’dan Curtis Jerrels, James Gist takviyeleriyle taraftarını pek de mutlu edemedi. Bir de üstüne Hakan Demirel takıma dahil olunca soru işaretleri git gide arttı. Kısa rotasyonunda savunmayı üst düzeyde yapabilen tek isim şu anda Ömer Onan gibi gözüküyor. O da artık 34 yaşına geldi. Burada da Kinsey’nin yokluğu oldukça hissediliyor. Zira yapılan transferler onun yerini dolduracak nitelikte olmadı.

Yine de Roko Ukic ve Emir Preldzic’in üzerine inşa edilen takım, hücumda gayet verimli olacaktır. Türkiye Kupası’nda da üçte üç yaparak ligin ortalama takımlarının çok üzerinde olduklarını zaten gösterdiler. Ama bir kademe yukarısında zorlanmamalarını beklemek pek de yerinde olmaz.

Bizi ne bekliyor?
Daha sezonun başı olması nedeniyle maçta kalitenin çok yukarılara çıkması beklenmeyebilir. Bir savunma maçı olacaksa Galatasaray ağır basan taraf. Skorerlerin konuştuğu maçta ise oldukça dengeli seyreden bir mücadele olabilir.

(Eurosport)

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.