EnerjiManşet

Başbakan’a bağlı Nükleer Düzenleme Kurumu kuruluyor

0

Nükleer enerji sektörünü denetlemek için Nükleer Düzenleme Kurumu kuruluyor. Kanun taslağına göre kurul üyelerini başbakanın belirlemesiyle TBMM atayacak. TAEK’in yapısı korunurken mevcut yönetiminin tamamı görevden alınıyor.

nukleer

Zaman’dan İsmail Altunsoy’un haberine göre, yeni hazırlanan Nükleer Enerji Kanunu Tasarı Taslağı’yla Nükleer Düzenleme Kurumu ve Kurulu kuruluyor. Kurulun başkan ve üyelerini başbakan seçecek. Atamayı ise Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yapacak.

Muhalefet partilerine üye hakkı yok

TBMM’de yer alan muhalefet partilerine üye hakkı tanımayan Taslak ile TAEK’in yapısı korunurken mevcut yönetiminin tamamının görevine son veriliyor.

Kuruma kimse talimat veremeyecek

Taslakla Nükleer Düzenleme Kurulu, nükleer santral inşasında tek yetkili kılınıyor ve Kamu İhale Kanunu’ndan muaf tutuluyor.

Ayrıca hiçbir yetkili makam, merci ve kişi kuruma emir veya talimat veremeyecek. Enerji Bakanlığı çevrelerinden alınan bilgiye göre, tasarının kısa süre içerisinde yasalaştırılması hedefleniyor. Tasarı ayrıca, Akkuyu Nükleer Santrali’yle ilgili Ruslara muafiyet öngörüyor.

Yasalaşırsa TAEK sonlanacak

Tasarı, nükleer enerjinin barışçıl amaçlı kullanımına izin verirken bunun dışındaki alanlara yasak getiriyor. Buna göre, “Nükleer silahların, diğer nükleer patlayıcıların ve radyoaktif bulaşmaya sebep olan patlayıcıların imalatına, ithalatına, ihracatına, ülke içinde taşınmasına, muhafazasına, edinilmesine ve ticaretinin yapılmasına yönelik herhangi bir faaliyette bulunulamaz”. Tasarı ile, yasaya aykırı davrananlara adli ve idari cezalar öngörülüyor.

Yeni hazırlanan ‘Nükleer Enerji Kanunu Tasarı Taslağı’nın’ aynen yasalaşması halinde mevcut görevde olan Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) yönetiminin görevi sonlandırılıyor.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.