EnerjiManşet

Başbakan Scholz: Almanya’da nükleer enerji meselesi kapandı

0

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkenin Deutschlandfunk Radyosu‘na yaptığı açıklamada, nükleer enerjiye dönüş tartışmalarına değinerek, “Nükleer enerji meselesi kapanmıştır. Almanya’da artık kullanılmayacak” dedi.

Nükleer enerjinin sonlandırılması kararının yıllar önce alındığını hatırlatan Scholz, şunları söyledi:

“Kanunen aşamalı olarak kaldırıldı. Eğer yeni nükleer santraller inşa etmek isterseniz, bu 15 yıl sürer ve her biri için 15 ila 20 milyar euro harcamanız gerekir. Nükleer enerji kullanımının sona ermesiyle nükleer santrallerin sökümüne de başladık. Rüzgar ve güneş enerjisiyle hidroelektrik ve biyokütle enerjisine dayalı bir enerji arzı ile yenilenebilir enerjilerin genişletilmesiyle elektrik ihtiyacımızın yüzde 80’ini ve kısa bir süre sonra da gerekli olanın tamamını karşılamak istiyoruz. Şu anda izlediğimiz yol da budur.

Almanya’da çok tartışılan sanayi elektriği fiyat sınırlaması konusunda ise Scholz bunun finanse edilebilmesi konusunda şüphelerini dile getirerek vergi mükelleflerinin parası ve borçlanma gibi seçenekleri sıraladı.

Koalisyon ortağı karşı çıkıyor

Almanya’da muhalefet partileri ve koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) ise bir süredir nükleer enerjinin kullanılmaya devam edilmesi çağrısında bulunuyor. Parti kısa bir süre önce Almanya’nın nükleer seçeneğini muhafaza etmesini talep etmişti.

Almanya’daki son üç nükleer santral olan, Aşağı Saksonya eyaletindeki Emsland, Bavyera eyaletindeki Isar 2 ve Baden-Württemberg eyaletindeki Neckarwestheim 2 nisan ayı ortasında faaliyetlerine son vermişti.

İki nükleer santrali rezervde tutan Almanya: Nükleerden çıkışta geri adım yok
Almanya’da nükleer enerjiye veda için son düzlük: Üç reaktör kapatılıyor
Nükleerden çıkış: Almanya son reaktörlerini de kalıcı olarak kapatıyor
Almanya’dan AB’ye: Nükleer enerjiyi yeşil yatırım olarak desteklemek sorumsuzluk
Almanya’da nükleerden çıkış Yeşiller’in tarihi başarısıdır!

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.