Enerji

Bartın-Amasra termik santrali için imzalar atıldı

0

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklama ile Bartın-Amasra’da yapılması planlanan termik santral için imzaların atıldığını açıkladı.

Yıldız ”Kış şartlarında yerli kaynaklarımıza sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha gördük. Bizim mutlaka yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı ön planda tutmamız lazım” dedi. Yıldız’ın sözünü ettiği yerli ve yenilenebilir kaynak ise taşkömürü!

Bartın’da yapılacak olan 1.320 Megavatlık (MW) termik santrallin ”mühendislik, satınalma ve inşaat” işleriyle ilgili, Hattat Holding Çinli AVIC International firması 1 milyar dolarlık bir çerçeve anlaşması da imzalandı.

İmza töreninde konuşan Bakan Yıldız, bir kısım bilimadamlarına göre mini buzul çağında yaşandığını ve mevsim normallerinin çok altında seyreden hava sıcaklıklarının hükümetlerin enerjiyle alakalı bir kısım tedbirler almasını gerekli kıldığını kaydetti. Soğuk havalar nedeniyle Hazar’da bazı enerji platformlarının donduğunu, bir kısım boru hatlarında ve enerji sevkıyatlarında arızalar meydana geldiğini dile getiren Yıldız, bütün bu gelişmelerin yerli kaynakların önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

Projenin birçok açıdan fayda getireceğini ifade eden Yıldız, proje ile yaklaşık 5 milyon ton kömürün işleneceğini, bunun da 1 milyar dolarlık ithalattan kurtulma anlamına geldiğini bildirdi. Enerji Bakanı, ”Çevreye ve yeşile saygı içerisinde bu yerli kaynaklarımıza ulaşabiliyor olmamız lazım. Yerli kaynaklarımızın her birisi doğalgazla alakalı ithalatımızı azaltma anlamına gelmektedir” dedi.

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Törende konuşan Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ise Bartın-Amasra santrali ve çıkacak kömürün yöreye, memlekete ve gelecek nesillere fayda sağlayacağını söyledi. Santralin ”ultra ultra süper” kritik bir santral olacağını kaydeden Hattat, dünyanın en yeni teknolojisiyle kurulacak bir santral olacağını vurguladı.

Santralin toplam maliyetinin sorulması üzerine Hattat, 4 bin MW güce eriştiklerinde 4 milyar dolarlık bir yatırımı yapmış olacaklarını bildirdi. Hattat, ”Şimdiden 260 milyon avro yatırdık. Santral için şu anda ÇED sürecindeyiz, ÇED süreci bittiği anda hemen inşaata başlayacağız ve 3,5 yıl sürecek” diye konuştu.

Küresel kriz ortamında projenin finansmanını nasıl sağlayacaklarının sorulması üzerine, yeterli öz kaynağa sahip olduklarını belirten Hattat, ”Kriz kuzey yarım kürede yaşanıyor, dünyanın öbür yarı küresinde finansman krizleri pek yaşanmıyor” yanıtını verdi.

Santralin yeriyle ilgili bir problemin olduğunun hatırlatılması üzerine ise Hattat, daha önce bakanlığın gösterdiği yerin denizaltıların sığındığı mağaralara rastlayan bir yer olduğunu ve bu yerin değişmesi için bakanlığa başvuru yaptıklarını dile getirdi.

Hattat, santral kuruluncaya kadar çıkarılan kömürün satılacağını, kurulduktan sonra ise tamamının santralde kullanılacağını da vurguladı.

AVIC International Cooperation Başkan Yardımcısı Liu Jun ise 2008 yılında geldikleri Türkiye’de bir santral projesi yaptıklarını, bugünkü santral projesinin ikinci projesi olacağını söyledi. Ultra ultra süper kritik bir santral olacağını kaydeden Jun, Çin’den getirecekleri teknoloji ile birlikte bu projeyi en iyi şekilde tamamlayacaklarına inandıkları bildirdi.

Tören sırasında Mehmet Hattat, Amasra’dan getirdiği 6 bin 507 kalorilik taşkömürünü Bakan Yıldız’a hediye etti. Yıldız, hediyenin, bugüne kadar aldığı en değerli hediyelerden biri olduğunu söyledi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.