DünyaKentManşet

Barselona sokaklarını araçlardan kurtarmak için kolları sıvadı

0

Barselona, şehrin sokaklarını arabalardan kurtarmak, yeşil alanlar ve halka açık meydanlar yaratarak kirliliği azaltmak için 10 yıllık iddialı bir şehir planı başlattı.

Plan doğrultusunda yoğun bir şekilde kirlenen merkez Eixample semtindeki üç caddeden biri yayalara ve bisikletlere öncelik verilen yeşil alanlar haline getirilecek ve kavşaklarda 21 adet halka açık meydan oluşturulacak.

The Guardian’ın aktardığına göre plan tamamlandığında ise hiçbir vatandaşın bir meydana veya küçük bir parka uzaklığı 200 metreden fazla olmayacak.

Görsel: Handout

10 yıllık plan

Belediye başkan yardımcısı Janet Sanz, “Ildefons Cerdà’nın planı Barselona’yı 19’uncu yüzyılın sonunda modernize etmişti. Şimdi Eixample’yi 21’inci yüzyıla uygun hale getirmek için kentsel dönüşüm ruhunu yeniden canlandırıyoruz” dedi.

10 yıllık süreye yayılan planın tahmin edilen maliyeti 37.8 milyon Euro civarında olacak. Plan 2016 yılında uygulamaya konulan süper bloklar politikasının hızlı ve radikal bir uzantısı anlamına geliyor.

Süper bloklar

Süper blok planında dokuz şehir bloğu bir araya getiriliyor ve bunlar bitki saksıları ve banklarla trafiğe kapatılıyordu. Ayrıca plan bisiklet şeritleri, oyun alanları ve yeşil alanlar yaratıyordu.

Her ne kadar araçlar tamamen yasaklanmasa da süper bloklar şehri araca uygun olmayan hale getiriyordu. Şu ana kadar altı tanesi yapıldı, önümüzdeki beş yıl içerisinde ise 11 tanesinin daha yapılması planlanıyor.

Görsel: Handout

Kirliliği azaltmayı amaçlıyor

Süper bloklar, vatandaşların kilometrekare başına 6 bin arabaya sahip olduğu (kamyonet ve motorsiklet haricinde) şehirde sessiz bir vaha sağlıyor. Yeni plan, şehrin kamusal alan eksikliğini azaltmayı ve böylece kronik kirlilik sorununu ele almayı amaçlıyor.

Barcelona nitrojen dioksit veya partikül kirliliği söz konusu olduğunda hiçbir zaman Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü standartlarını karşılayamıyor. WHO’nun azot dioksit limiti metreküp başına 40 mikrogram iken şehrin büyük bölümünde bu oran 47 µg / m 3’ün üzerinde.

Yarışmayla karar verilecek

Koronavirüs karantinalarının başladığı Mart ayından bu yana şehir 29 km bisiklet şeridi oluşturarak toplamı yaklaşık 240 km’ye ve 12 km’lik kaldırıma ulaşmıştı.

Aynı dönemde 1.300 araçlık park yerini ortadan kaldırdı. Meydanların ve yeşil alanların tasarımına açık yarışmada karar verilecek. Başvurular için bitiş tarihi ise 17 Aralık.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.