İklim KriziKentManşetUlaşım

Kent merkezini araçlardan arındırma hareketine Milano da katılacak

0

İtalya‘nın en kalabalık şehirlerinden biri olan Milano’da araçların kent merkezine girişinin yasaklanması tartışılıyor.

Belediye Başkanı Giuseppe Sala, trafiğin çok yoğun olduğu 1,4 milyon nüfuslu metropolde kirliliği azaltmak istiyor. Belediyenin önerisi kabul edilirse, yasak 2024’te yürürlüğe girecek.

Avrupa’nın en kirli şehirlerinden biri

Milano, Avrupa’nın en kirli şehirlerinden biri. İnsan sağlığı açısından risk oluşturan kirletici olan ince parçacıkların hacmi nedeniyle hava kalitesi son derece düşük.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, havadaki kirletici partiküller bakımından güvenli kabul edilen maksimum seviye, uzun vadeli ortalama 5 μg/m3’ü (metreküp başına mikrogram) aşmazken, kentteki seviyeler 19,7 µg/m3 ile güvenli miktarın neredeyse dört katı.

Tehlikeli emisyon seviyelerinin üstesinden gelme çabasının bir parçası olarak Milano yetkilileri, şehir merkezinde özel araç trafiğinin yasaklanmasını istiyor.  Belediye Başkanı Sala, geçen hafta sürdürülebilirliği teşvik etmek amacıyla düzenlenen bir festivalde, “Bu küçük görünse de tarihi bir karar olacak” dedi.

Yasak Belediye Meclisi’nden geçerse, uygulanması için Corso Venezia boyunca yerleştirilecek kameralarla trafik kaydedilecek ve özel araçların merkeze girip girmediği tespit edilecek. Bölgeye izinsiz giriş yapanlar para cezasına çarptırılacak. Garajı olan kişiler, otoparka, taksilere ve toplu taşıma araçlarına erişim sağlayanlar ise yasaktan muaf olacak.

Sala, iklim değişikliği festivalinde gazetecilere verdiği demeçte, “Öncü olmalıyız ve bir şeyler yapacak cesarete ve sağduyuya sahip olmalıyız. Ben kapitalizm karşıtı biri değilim ancak dürüst olmak gerekirse, ama dürüst olmak gerekirse, park edemedikleri süper arabaların merkezde geçit törenini görmek devam edemeyiz” dedi.

Belediye başkanı ayrıca bu türden daha fazla reformun yapılacağını da söyledi.

Karşı çıkanlar da var

Ancak herkes yasaktan yana değil. Banliye ‘komünü’nün belediye başkanı Roberto  Di Stefano, Sala’yı şehrin geniş alanlarındaki trafik kısıtlamalarına ek olarak  şimdi de hiç bir arabanın dolaşamayacağı bir Milano yaratmak istediğini söyledi.

Di Stefano, tedbirin “sadece Milanoluları değil, her gün işe gidip gelmek zorunda kalan kenar mahallelerdeki tüm vatandaşları cezalandıran bir saçmalık” olduğunu ekledi.

Stockholm ve Paris de yasaklıyor

Milano, araç yasağını düşünen ilk Avrupa şehri değil. Bu ayın başlarında da Stocholm, benzinli ve dizel araçların şehir merkezine girişini engelleme planlarını duyurmuştu. Emisyonları ve kirliliği azaltamayı amaçlayan yeni kurallar 31 Aralık 2024’te yürürlüğe girecek.

Paris de 2024’ın başlarında, Olimpiyat Oyunları öncesinde özel araçların tarihi merkezden çıkarmak istiyor. Bu, Fransız başkentinin yollarından her gün 100.000 kadar arabanın çekilmesine neden olabilir.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.