Sivil Toplum

Barış için ‘Toplumsal ve Demokratik İnsiyatif’ kuruldu

0

Çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve bireysel katılımlarla oluşturulan “Toplumsal ve Demokratik Barış İnisiyatifi”nin, oluşum amacı ve gündemindeki konular basın toplantısıyla açıkladı.

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre; Barış sürecinde sol bir inisiyatif yaratmak üzere bir araya gelen Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkevleri, DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği, SODEV ve bazı Alevi örgütleri, “Toplumsal ve Demokratik Barış İçin İnisiyatif”i kurdu. Bir dizi etkinlik ve eylem planlayan inisiyatife CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve ‘Erdal Bakkal’ karakterini oynayan tiyatrocu Cengiz Bozkurt da destek veriyor. Bozkurt, “Bu sorun çözülmeden rahat uyuyamayacağız” diyor.

İnisiyatifin kuruluş açıklaması, Taksim’deki Makine Mühendisleri Odası’nda yapıldı. Bu inisiyatif adına ÖDP Eşbaşkanı Alper Taş, Halkevi Genel Başkanı Oya Ersoy, Deri-İş Başkanı Musa Servi, SODEV Başkanı Erol Kızılelma ve gazeteci Ahmet Şık’ın da hazır bulunduğu toplantıda basın açıklamasını TTB Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu okudu. Açıklamada, “mevcut çatışmasızlık” halinin sürmesi ve sahiplenilmesi gerektiği ifade edilirken, “Bizi bizle çatıştıracak her türlü oyunu teşhir edecek, Türk ve Kürt çocuklarının yeniden ölmesine izin vermeyeceğiz” denildi. Her tür milliyetçi ve ırkçı yaklaşıma karşı mücadele edileceği vurgulanan açıklamada, AKP karşıtı kimi eğilimlerin Kürt düşmanlığına savrulabildiği, buna karşın kimi liberal çevrelerin de çözüm sürecini AKP destekçiliğine dönüştürdüğü belirtildi. Kürt sorununun iktidarla Kürtler arasındaki bir sorun değil, bütün toplumun ortak sorunu olduğu kaydedilirken, “Bu sorunu hepimiz için eşitlik, özgürlük ve hak taleplerinin bir parçası olarak ele almadıkça gerçek bir çözüme kavuşturamayacağımızın bilincindeyiz” denildi. AKP’nin barış sürecini başkanlık sistemi için araç olarak kullanmak istediği belirtilen açıklamada, “Eskisinden daha otoriter bir ‘yeni’ rejimin inşasını kabul etmeyen herkesi barışı ve demokrasiyi birlikte savunmaya çağırıyoruz. AKP’nin ‘yeni’ rejimi tahkim edecek düzenlemelerin barışın bedeli olarak dayatmasına izin vermeyeceğiz” denildi. Suriye’deki olası müdahaleye karşı çıkılacağı anlatılan açıklamada, “Ülkenin ilerici, demokrat, emekten yana, sosyal demokrat ve sosyalist bireyleri olarak sürece soldan aktif müdahale edeceğiz, bu yöndeki çabaları örgütleyeceğiz” denildi.

İnisiyatife destek veren tiyatrocu Cengiz Bozkurt da, “Çok hassas bir dönemden geçiyoruz. Bu sorunu çözmeden hiçbirimiz rahat uyuyamayacağız. Elimden geldiği kadar katkı koyacağım” dedi.

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.