Günün ManşetiHayvan HaklarıManşet

Barınaklarda yaşanan hayvan hakları ihlalleri ve gönüllülük esası tartışıldı

0

Hayvan hakları aktivisti ve Yeşil Gazete hayvan hakları editörü Tolga Öztorun’un düzenlediği  “Gönüllülük Esaslı Vicdan, Etik ve Barınak Gerçeği Atölyesi” dün (28 Şubat) Yeşil Düşünce Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Atölyede Türkiye genelindeki barınaklarının genel durumu hakkında bilgi verildi, hayvan hakları ihlalleri konuşuldu.

Katılımcılar 30 cm2 alanda yaşamaya mecbur bırakılan hayvanlarla empati kurdu.

Barınak gönüllüsü olarak neler yapılabileceği dinleyicilerin de katılımıyla tartışıldı.

“Bir barınakta her 10 yavru köpekten 1’i hayatta kalıyor”

Barınaklarda bakılan hayvanların barınak çalışanlarının vicdanına bırakıldığını anlatan Öztorun, İstanbul’daki bir barınaktan verdiği örnekte karma aşısı yapılamadığı için her 10 yavru köpekten 1’inin hayatta kalabildiğini söyledi.

Hayvanların yaşadıkları en büyük eziyetlerden birini de tecavüz vakaları oluşturuyor.

Geceleri bazı barınak görevlilerin tarafından hayvanların para karşılığı “kiralandığını” belirten Öztorun, “Geçtiğimiz yıl bu konuyla ilgili 63 tecavüz vakası savcılığa bildirildi. Sonuç alınabilmesi için her vakanın adli makamlara taşınması ve farkındalık yaratılması gerekiyor” dedi.

“2017’de 63 hayvan tecavüzü vakası savcılığa bildirildi”

Engelli hayvanların karşılaştığı hayati tehditlerden bir diğeri ise protez.

Bu alanda uzmanlaşmamış veterinerlerin hayvanlara uyguladıkları yanlış protez köpeklerin ömürleri boyunca yürüyememelerine yol açıyor.

Öztorun, bu konuyla ilgili bireylerin konunun uzmanına ulaşmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Atölyedeki can alıcı başlıklardan biri de hayvanlara yuva açmak isteyen kişilerin ırk tercih etmeleriydi.

Bireylerin ırk ısrarları sebebiyle hayvanların barınaklarda ya da petshoplarda zorla çiftleştirilip yüksek fiyatlara satıldıkları ifade edildi.

Hayvan hakları ihlallerine karşı medyanın sorumluluğunun hatırlatıldığı etkinlikte, televizyon şovlarının, haber programlarının ya da medyatik isimlerin popülerleşen cins hayvanlara yönelik talebi artırdığı ancak bu hayvanların bakımları karşılanamayınca sokağa ya da barınağa terk edildikleri bilgisi paylaşıldı.

Hayvanların ormanlara terk edilmesiyle oradaki yaşam koşullarından dolayı hastalandıkları, günlerce ve haftalarca aç kaldıkları için yerleşim birimlerine inerek çocuklara ya da yetişkinlere saldırdıklarını anlatan Öztorun, bu hayvanların kuduz şüphesi taşımaları halinde belediyeler tarafından yakalanarak uyutulduklarını belirtti.

Sokak hayvanları için ne yapabiliriz?

Öztorun, sokak hayvanları için uzun vadede yapılabilecek yardımlardan biri olarak oturduğunuz mahalledeki hayvanların ihtiyaçlarını karşılayabilir ya da yaşadığınız bölgedeki en yakın barınağa giderek ne tür ihtiyaçlar olduğunu tespit edip imkanlarınız dahilinde destek olabilirsiniz tavsiyesinde bulundu.

Atölye soru-cevap kısmıyla sona erdi.

 

Merve Damcı – Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.