2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKültür-SanatManşet

Bakanlıktan müze ve dünya mirası alanlar hakkında hasar açıklaması

0

Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze ve örenyerlerinin güvenliği, müze binası ve eserlerinin durumu ile kültür varlıklarının korunması için gerekli çalışmaların yürütüldüğü yönünde açıklamada bulundu.

Yapılan açıklamada Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır ve Adana’daki müzelere herhangi bir zarar gelmediği aktarıldı.

Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman ve Malatya’da bulunan müzelerde ise ufak çatlaklar meydana geldiği bildirildi. Açıklamaya göre müzelerde bulunan koleksiyonlarda da ciddi bir hasar tespiti yapılmadı.

Kahramanmaraş Müzesi koleksiyonu taşındı

Ancak Kahramanmaraş Müzesi’nin çevresinde bulunan ve koleksiyona tehdit oluşturabilecek binalar söz konusu olduğundan taşınabilir nitelikteki koleksiyon güvenli olduğu belirtilen bir müzeye nakledildi.

Hatay Arkeoloji Müzesi hasar gördü

Öte yandan Hatay Arkeoloji Müzesi hasar gördü. Kültür ve Turizm Bakanlığınca acil durum eylem planı doğrultusunda müzeye personel takviyesi sağlandığı bildirildi.

Dünya Miras Alanları arasında bulunan Malatya’daki Arslantepe’de bulunan kerpiç duvarlardan hafif kaymaların bulunduğu tespit edildi. Ayrıca geçici çatı örtüsünde yer yer çökmeler olduğu bildirildi. Fakat açıklamaya göre ‘ciddi’ bir hasar oluşmadığı aktarıldı.

Ek olarak Diyarbakır surlarının sınırlı bir bölümünde hafif dökülmeler olduğu, Diyarbakır Suriçi’nde bulunan St. George Kilisesi’nin girişinde ufak çaplı dökülmeler bulunduğu tespit edildi.

Açıklamada Şanlıurfa Göbeklitepe ve Adıyaman Nemrut Dağı gibi diğer dünya mirası alanlarda hiçbir olumsuzluğun tespit edilmediği duyuruldu.

Gaziantep Kalesi ve Malatya Yeni Camii için hasar çalışması devam ediyor

Gaziantep Kalesi ve Malatya Yeni Camii gibi tescilli tarihi yapılarda ve müzelerde oluşan hasara ilişkin ise detaylı çalışmaların devam ettiği aktarıldı. Kale ve Camii büyük oranda yıkılmıştı.

Son olarak açıklamada tüm müze ve örenyerlerinin güvenli durumda ve kontrol altında olduğu bildirildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.