Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Bakanlık mahkemeyi tanımadı, Tekirdağ’daki Plastik Sanayi Bölgesi’ne onay verdi

0

Haber: Serap Cömertoğlu İşcan

*

Tekirdağ‘ın Ergene ilçesinde Ergene Havzası Koruma Alanı içerisinde yer alan ve mutlak korunması gereken 1’inci sınıf tarım arazisi niteliğindeki 2 bin 253 hektarlık alana, Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (PAKOP) yapılması planlanıyor.

Geçtiğimiz nisan ayında PAKOP için Tekirdağ 1’inci İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) Olumlu kararı verdi.

Arazi tapularında tarım dışı kullanılamaz şerhi olmasına ve yargı tarafından iki kez yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen, Bakanlığın ÇED raporuna olumlu yönde karar verilmesi ise bölge halkı, milletvekilleri ve çevre aktivistlerinin tepkisine neden oldu.

‘Birçok boş yer varken burada ısrar ediyorlar’

CHP Tekirdağ Milletvekili Yüksek Ziraat Mühendisi İlhami Özcan Aygun, mücadeleye devam edileceğini belirterek, tekrar dava açılacağını kaydetti.
Yürütmeyi durdurma kararına karşı, ÇED olumlu kararı verilmesinin manidar olduğunu dile getiren Aygun şunları söyledi:

“Sekiz tane OSB alanı var ve doluluk oranı yüzde 40 civarında. Yüzde 60’a yakını boş. Birçok boş yer varken ısrarla bu alana yapılmak istenmesi çok manidar.”

‘Kendi kararlarına karşı karar veriyorlar’

Kendilerinin bu tarz bir projeye karşı olmadıklarını fakat yapılması planlanan yere karşı olduklarını vurgulayan Aygun, Tekirdağ’da mevcut OSB alanlarının değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Söz konusu tarım arazilerinin, sit alanı olarak tanımlanmasının ve Ergene Koruma Havzası içerisine alınmasının Bakanlık kararı ile gerçekleştiğini hatırlatan Aygun, “Kendi vermiş oldukları karara karşı bir karar veriyorlar. Böyle bir şey asla olamaz. Geçmişte kendi almış oldukları kararların üzerine böyle bir karar alıyorlar. Asla kabul edilemez. Oradaki arazilerde tarım dışı kullanamaz şerhi var. Buna rağmen Bakanlık böyle bir karar alıyor. Halka ve yargıya rağmen böyle bir karar alıp, ben yaptım oldu denilemez” şeklinde konuştu.

Polat: Karar, hukuka aykırı

PAKOP projesine karşı dava açan kurumlardan TMMOB Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Polat ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın mahkeme kararına karşı davranmasının hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Söz konusu arazinin, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu gereği mutlak korunması gereken 1’inci sınıf tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Polat, projenin çevre düzenlemesi planına da aykırı olduğunu belirtti.

‘Bölge tekrar tarım dışı alan ilan ettiriliyor’

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bölgedeki tarımsal bütünlüğü sağlamak adına arazi tapulaştırmasına gidildiğini hatırlatan Polat, konuşmasının devamında şunları aktardı:

“Birinci sınıf tarım arazilerinde güzel bir çalışma planlandı. Daha sonra plastik sanayiciler tarafından 4 bin dönüme yakın alan OSB yapılmak istenildi. 2010 yılında gündeme geldi. Tarım dışı ilan edilemez diye karar aldık ve rest çektik. Valilik tarafından da onaylandı. Fakat Bakanlık, tarım dışı ilan etti. O kararı veren ziraat mühendisleri, Meslek Odası’ndan ihraç edildi. Bakanlığa dava açtık ve karar iptal ettirildi. Daha sonra ise Namık Kemal Üniversitesi’nde ki bazı hocalara özel rapor düzenletildi. Bilim etiği ile uyuşmayan bir rapor hazırlatılıyor ve bölge tekrar tarım dışı ilan ettiriliyor. Ziraat Mühendisleri Odası olarak yeni bir dava açarak iptal ettirdik. Yargı kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED olumlu kararı verdi. Verilen karar tamamen hukuk dışıdır.”

You may also like

Comments

Comments are closed.