Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Bakan Koca: Haftaya pik noktasına erişebiliriz

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin açıklama yaptı. Güncel verileri paylaşan Koca, iki günlük sokağa çıkma yasağı öncesinde de uyarılarda bulunarak tedbirlerin sürdürülmesi gerektiğini söyledi. 

Türkiye’deki vaka sayılarında artışın devam ettiğini ancak artış artış hızının düştüğünü söyleyen Bakan, “Önümüzdeki günlerde pik noktaya erişilmesi ve plato oluşturması şaşırtıcı olmayacaktır” dedi.  Koca açıklamasında “Hazır bu mücadele yoluna girmişken, tedbirleri eskisinden çok daha sıkı tutun. Evinizde kalın, kendinizi koruyun, sosyal mesafe, izolasyon kuralına uyun. Sokağa çıkmayanlar bu mücadelenin görünmeyen kahramanlarıdır” diye konuştu. 

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı

Geçtiğimiz hafta sonu uygulanan ve insanların marketlere akın etmesiyle tartışma yaratan hafta sonu sokağa çıkma yasağı bu hafta da uygulanacak. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre 17 Nisan 24.00 ile 19 Nisan 24.00 saatleri arasında belirtilecek istisnalar dışında 30 ilde sokağa çıkmak yasaklandı. 

4 bin 353 yeni vaka, 126 yeni can kaybı

Bakan Koca’nın paylaştığı verilere göre bir gün içerisinde görülen vaka sayısı 4 bin 353 oldu. 126 kişi ise virüs sebebiyle hayatını kaybetti. Böylece 10 Mart’tan bu yana görülen toplam vaka sayısı 78 bin 546’ya, vefat sayısı ise 1769’a yükselmiş oldu.

İyileşen hasta sayısı ise 24 saat içerisinde 1542 kişi artarak toplamda 8 bin 631‘e ulaştı. Yoğun bakımdaki hasta sayısı 1845, toplam entübe hasta sayısı ise 1014‘e yükseldi. 

İleri yaşta vaka sayısı düştü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “65 yaş üstü ve gençlerin sokağa çıkma yasağı tedbirleri netice verdi, ileri yaşta pozitif vaka sayısında belirgin azalma görüldü” dedi.

Sokağa çıkma yasağı ve alınan tedbirlerinin olumlu yönde etkisi olduğunu belirten Bakan Koca, “65 yaş üstü sokağa çıkma yasağından önce vakaların yüzde 35’i 65 yaşından büyüktü. Kısıtlamadan sonra bu oran yüzde 18’e düştü” bilgisini paylaştı.

Bakan Koca, semptom varsa şüpheli görüp test yapıldığını ve tedavi uygulandığını belirterek, Dünya Sağlık Örgütü ile Türkiye’nin prosedürü arasında çatışma olmadığını kaydetti:  “Şüpheli olan vaka tanımı belli, doğrulanmış olan vakanın tanımı da belli. Biz şüpheli vakaya da Covid tedavisi uyguluyoruz. Eğer bir mevsimsel gripten ayrılamama durumu söz konusu ise onunla ilgili ilacımızı da başlıyoruz.”

DSÖ Türkiye’yi takdir ediyor

Kimsenin tedaviden mahrum bırakılmadığını söyleyen Sağlık Bakanı, erken tanının önemine dikkat çekti; hayatını kaybedenler arasında testi geç çıktığı için koronavirüsten ölenlerin listesine eklenmeyenler olduğu eleştirilerine şöyle yanıt verdi: 

“Testi daha sonra çıkanlar pozitifse ölü sayısına ilave oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu noktada Türkiye ile ilgili hiçbir sorunu yok. Bizim hem vaka hem de ölüm oranlarını, rakamlarını ne kadar şeffaf yaptığımızı belirten açıklamaları oldu. DSÖ PCR testinin yapılamadığı ülkeler için olabilecek bir kod, yani şüpheli bir kod, bunun dışında PCR testinin yapıldığı ülkeler için de ikinci bir kod veriyor. Türkiye için verilmesi gereken kod doğrulanmış vaka tanımı şeklinde. DSÖ de zaten yaptığımız çalışmaları, bildirimleri takdirle anıyor. Biz ülkemize güvenelim, sağlık ordumuza güvenelim. Gerçekten ölüm sayılarımızdaki düşüş bizim tedavideki, yani sağlık çalışanlarımızın farklı yaklaşımı ve yoğun bakımdaki pratik uygulamalarımız olduğuna inanalım.”

Ercüment Ovalı’nın paylaşımına tepki

Sağlık Bakanı Koca, Ercüment Ovalı‘nın paylaşımını yaptığı ve koronavirüs tedavisinde kullanılabileceğini iddia ettiği ilaç çalışmasına yönelik ise “Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. İlaç ve aşı işi hem milli hem stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir, sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz” dedi.

Türkiye’de ruhsatlı ilacın salgına faydalı olduğuna dair çalışmaların olduğunu ifade eden Bakan Koca, “Türkiye’de ruhsatlı ilacın Covid-19’da faydalı olduğuna dair klinik çalışmaların başladığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.