2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

Bakan Karaismailoğlu: Depremde interneti kestik, çünkü gerekliydi

0

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Depremde neden bant daraltma yapıldı” sorusuna “Gerekli bir durum vardı ki, yapıldı. Sonuçta yapılması gereken konuydu. Teknik olarak izahı vardı. Olağanüstü bir afet durumu var. Orada böyle bir şey yapılması gerekiyordu demek ki” yanıtını verdi.

Karaismailoğlu, Habertürk’te konuk olduğu canlı yayın programında soruları yanıtladı.

Bakan, Mehmet Akif Ersoy’un deprem sırasında yapılan bant daraltma ile ilgili sorulara şu yanıtları verdi:

Ersoy- Neden bant daralattınız? CHP bununla ilgili bir soru soru önergesi başlattı galiba? Bu bant daraltma meselesi de çok eleştirildi. O dönem biz oradayken. Ne dersiniz?
Bakan- Yani bu işte mahkemeye de intikal etmiş bir konu. Orada bizim arkadaşlarımız savunmalarını yapıyorlar. Yani öyle bir durum. Gerekli bir durum vardı ki, bu yapıldı yani orada da.
Ersoy- Yanlış bir karar mıydı?  Yoksa…
Bakan- Yanlış bir karar olsa zaten yapılmazdı zaten. Sonuçta o zaman yapılması gereken bir konuydu ve sonucu da bunun bir teknik olarak da izahı var. O izahı da yaptık yani gereklerini.
Ersoy- Nedeni nedir peki yani?
Bakan- Olağanüstü bir durum var. Olağanüstü bir afet durumu var. Orada böyle bir şey yapılması gerekiyordu demek ki.
Ersoy- Güvenlikle ilgili bir şey miydi, veya..?
Bakan- Güvenlik de olur. Tabii ki güvenlik de olsa sonucunda enkazlar orada altında vatandaşlarımız var. Burada sosyal medya üzerinden hani yaşayıp da bir sürü olumsuzluklar yaşamıştık. Yani o zaman bu zaten yargıya intikal etmiş bir konu. Orada da gerekli açıklamaları yapıldı zaten.

Altyapılar dirençliydi, trafik aksamadı

Depremin etkilediği alanının çok büyük bir bölge olduğunu ve Türkiye’nin 10 bin kilometrelik yolundun sadece yüzde 2’sinin etkilendiği söyleyen Bakan, viyadüklerin, tünellerin, köprülerin zarar görmediğini, trafik sıkışıklığının ise kaygan yol ve kış şartlarından meydana geldiğini savundu.  ”

Göle havalimanı ‘tartışılabilir’

Depremde hasar gören Hatay Havalimanı için seçilen Amik Ovası’nın “tartışılabilir” oldunu belirten Karaismailoğlu, şunları söyledi: “Mazisi çok eski. 2002’de Hatay Özel İdaresi tarafından yeri tespit edilmiş. Bitmemiş bir havalimanıydı. 2007’de hizmete açıldı. Terminali yenidir. Bölge tartışılabilir, buraya havalimanı olabilir mi diye. Amik Ovası orası. Şu anda su altında bile bina yapma teknikleri var. Ama mazisine gittiğinizde oradan gelen tesirler oldu. Sürekli kontrol altında. Saat başı kontrol yapılıyor. Hızlıca açılabilmesi için gerekli olan işler yapıldı. Kalıcı ve uzun vadeli olabilmesi için yeniden kapatılıp, imalatının yapılması gerekiyor”

‘GSM şirketlerine uyarımızı yaptık’

Karaismailoğlu, deprem sırası ve sonrasında kesilen iletişimle ilgili GSM şirketlerinin mazeretleri ve bahaneleri olduğunu kaydetti; “ Baz istasyonları iletişim için olmazsa olmaz. Bunların sağlam ve güvenli yerlerde kurulması gerekiyor. Kulelerin kurulacağı yerler konusunda izinlerde zorluk yaşanıyor. Bazı binalara koyulmakta izin verilmiyor. Binalar yıkılınca baz istasyonları da olmuyor tabii. GSM şirketlerine gereken uyarıları yaptık, cezalarını verdik. Bundan sonra daha kalıcı şeyleri üretmek zorundalar” dedi. 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.