Bahçeşehir Üniversitesi’nde İnsan Hakları, Anayasalar ve Ekoloji paneli

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) üniversitenin Beşiktaş Yerleşkesindeki B Cep Salonu’nda 16 Mayıs Perşembe günü 15.30-17.30 arasında İnsan Hakları, Anayasalar ve Ekoloji başlığı altında bir panel düzenliyor.

BETAM’dan Barış Gencer Baykan‘ın moderatörlüğünde  gerçekleşecek panelde ABD’nin Oregon Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof.Dr. John Bonine “İnsan Hakları Bağlamında Çevre Hukuku”üzerine, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Ar. Gör. Serkan Köybaşı ise Ekolojik Anayasa tartışmaları üzerine birer konuşma yapacak.

Bonine ve Köybaşı’nın konuşmalarından sonra İstanbul Barosu’ndan avukat Gonca Yılmaz “Bilgi edinme hakkı” üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirecek.

Panelin programı şu şekilde:

16 Mayıs Perşembe

Saat: 15:30- 17:30

Yer: B-CEP Sinema Salonu – Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü

Katılım herkese açık ve ücretsizdir.

Prof. John Bonine konuşmasını İngilizce yapacaktır. Tercüme sağlanamayacaktır.

İnsan Hakları Bağlamında Çevre Hukuku  : Prof. John Bonine / Oregon Universitesi Hukuk Fakültesi

Prof. Bonine’ın uluslararası insan hakları mahkemelerinden  – Avrupa, Amerika ve Afrika insan hakları mahkemelerinden çevre haklarının korunmasına ilişkin örnekler verecek.  Ayrıca İspanya, Slovenya, Macaristan, Filipinler, Şili, Kolombiya ve  Kosta Rika’daki yerel mahkemelerden alınmış kararları  değerlendirecek.

Ekolojik Anayasa Mümkün mü? Ar. Gör. Serkan Köybaşı / Bahçeşehir Üniv. Hukuk Fakültesi

Egemenlik krizine bir çözüm olarak ortaya çıkan toplumsal sözleşme teorisine göre anayasa, bir toplumu oluşturan bireylerin birbirleriyle yaptıkları bir “barış içinde yaşama” anlaşmasıdır. Ancak 21. yüzyıla gelindiğinde, sorumlusu olduğumuz ekolojik krizin barışın korunmasını imkansız hale getirdiği görülmekte. Bu nedenle, doğanın da sözleşmenin bir tarafı haline gelmesi çabaları “ekolojik bir anayasa mümkün mü?” sorusunu gündeme getirdi. Bu sorunun cevaplanması, gelecek kuşakların sağlıklı bir yaşama sahip olabilmesi için son derece önemli.

Bilgi Edinme Hakkı atölye çalışması: Av. Gonca Yılmaz / İstanbul Barosu

Yılmaz, panel kapsamında Bilgi Edinme Hakkı ve uygulaması konusunda kısa bir sunum yaptıktan sonra Bilgi Edinme Hakkı’nın nasıl kullanılacağına ilişkin uygulamalı bir atölye çalışması gerçekleştirecek.

(Anayasa Gündemi.com)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul’dan Van’a kadar kıyılara eşit ve ücretsiz erişim için eşzamanlı eylemler yapıldı

Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nın çağrısıyla, Adalar'dan Van'a kadar ülkenin dört bir noktasında bir araya gelen yurttaşlar, kıyılara ücretsiz ve eşit erişim hakkını, kıyıların korunması gerektiğini dile getirerek hükümete 'Anayasa ve Kıyı Kanunu'nu uygula' diye seslendi.

Kazma Bırak: İklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz

Kazma Bırak kampanyası ekibi, Yunanistan'daki yangınlarla ilgili açıklamada bulunarak yangını söndürmenin bir önlem olmadığını, artık bunun için radikal bir çözümün gerektiğini belirtti: 'İklim değişikliğinin etkilerini görmezden gelen, artan orman yangınlarıyla mücadele edebilecek hizmetleri azaltan iktidarlara karşı, iklim değişikliğiyle başa çıkabilecek radikal önlemler istiyoruz.'

Akdeniz foklarının yaşam alanına inşa edilen kaçak iskele sökülüyor

İzmir’in Karaburun ilçesinin Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan kaçak iskele, bir yıldan uzun süren yazışmaların ardından nihayet sökülüyor.

ILGA Avrupa: Türkiye’de LGBTİ+’lar hükümetin yasaklarına karşı direniyor

ILGA-Avrupa'nın Türkiye'deki Onur Ayı etkinliklerine ve yürüyüşlerine ilişkin raporunda, Türkiye'deki hükümetin LGBTİ+'lara yönelik nefret söylemlerine, yaptırımlarına, baskılarına ve bunu politikanın bir parçası haline getirerek kurumsallaştırmasına dikkat çekildi. Raporda LGBTİ+'ların direnmeyi sürdürerek yürüyüşleri gerçekleştirdiğine de vurgu yapıldı.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

EN ÇOK OKUNANLAR