Hayvan HaklarıManşet

Babasından kalan araziyi yaralı hayvanlar için rehabilitasyon merkezine çevirdi

0

Kıbrıs Taşkent’te bir doğa parkı yaralı hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

Hazal Ocak’ın Cumhuriyet’te çıkan haberine göre, 2014 yılında babasından kalma 220 dönümlük araziye Kıbrıs Taşkent Doğa Parkı ve Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ni kuran Kemal Basat (38), ekip arkadaşlarıyla birlikte kâr amacı gütmeden yaralı yaban hayvanlarını kurtarıyor.

Bu parka gelen yaralı yaban hayvanları, tedavi edildikten sonra doğaya bırakılıyor. Basat’ın parkı kurma amacı ise doğa, insan ve çocuklar.

Parkın içinde Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi ve Taşkent Piknik Alanı var. Gölet Projesi gibi birkaç projenin çalışmaları da sürüyor.

Merkezde 25 kişilik bir ekip çalışıyor. Merkez için ayrıca bir de 1190 numaralı Yaban Hayat Destek Hattı’nı kuruldu. Buradan gelen telefonlara göre gidip yaralı ve hasta hayvanları merkeze getiriyorlar. Hayvanları tedavilerinin ardından doğaya bırakıyorlar.

Kıbrıs Taşkent Doğa Parkı’nın yetkilileri 

Merkez KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı ile de 10 yıllık bir protokol imzalamış. Çevre yasasına göre hayvanları kurtarma, barındırma, rehabilitasyon ve tedavi konusunda yetkilendirilmiş.

İstanbul’da doğan Kıbrıs’ta büyüyen, ABD’de bilgisayar mühendisliği okuduktan sonra Kıbrıs’a geri dönen Kemal Basat, merkezin kuruluş hikâyesini şu sözlerle anlatıyor:

“Uluslararası Vahşi Yaşam Konseyi’nin çıkardığı kitabı örnek alarak buradaki yaban hayvanları için minimum standartları oluşturmaya başladık. Gerekli izinlerimizi aldık. Protokollerimizi imzaladık ve 27 odalı bir yaban hayat rehabilitasyon merkezi kurduk. Her hayvanın ihtiyaç duyduğu minimum kafes büyüklüğünü, genişliğini, yüksekliğini, içinin düzenini bu kitaptan faydalanarak oluşturduk. Birinci hedefimiz hasta, yaralı, yardıma muhtaç hayvanları burada tedavi ve rehabilite ettikten sonra doğaya bırakmak üzerine kurulu.”

İletişim ve internet üzerine çalışmalarını sürdüren Basat, merkezin maddi giderlerinin nasıl karşılandığı sorusunu şu şekilde yanıtlıyor:

“Taşkent Doğa Parkı kendi kendine yetemiyor şu an. Sürdürülebilir olması ve giderlerini karşılayabilmesi için bir piknik alanı ve küçük bir restoran gibi çalışmalarımız var. Buradan elde edeceğimiz gelirle operasyon giderlerini karşılamayı planlıyoruz. Şu an ben karşılıyorum. Çocuklarımıza daha güzel ve doğa dostu bir Kıbrıs bırakmak için çalışıyoruz. Sanki her şey insan için hayvanların hiçbir özgürlüğü yok. Hayvanlarla ilgili bir farkındalık yok. Doğanın dengesini bozuyoruz. Bunu değiştirmek istiyoruz.”

 

(Cumhuriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.