Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Ayvalık’ta doğal sit alanında ağaç kesimine suç duyurusu

0
Fotoğraf: Ayvalık Tabiat Platformu

Balıkesir-Ayvalık‘ta bir bölümü Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı, diğer bölümü ise Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı‘nda bulunan otel inşaatı için gerçekleştirilen izinsiz ağaç kesimi hakkında Ayvalık Tabiat Platformu, Cumhuriyet Başsavcılığı‘na suç duyurusunda bulundu.

Ayvalık ilçesinin Sefa Çamlık Mahallesi‘nde bulunan 2219 Ada 5 No’lu parselde yapılan inşaat faaliyetleri ve izinsiz çam ağacı kesimi için Ayvalık Tabiat Platformu daha önce de Ayvalık Kaymakamlığı‘na başvurmuş ve CİMER’e dilekçe göndermişti.

Bölge, 22.04.2021 tarihinde bakanlığın 583014 sayılı kararı ile Nitelikli Doğal Koruma Alanı ve Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı ilan edildi. Ayvalık Belediyesi, 2219 Ada 5 No’u parsel için Şükrü Bozkuçay‘a 04.03.2022 tarihinde ruhsat düzenledi.

Ancak inşaat sahasında 1204 ve 1025 envanter numaraları ile tescilli, biri hala mevcut, diğeri ise kazı çalışmalarında tespit edilen tarihi yapılar bulunuyor.

Doğal sit alanındaki çam ağaçları izinsiz kesildi

İnşaat faaliyetleri sırasında otel inşaatının arkasında bulunan 45 çam ağacı  kesildi. Doğal sit alanındaki ağaç kesimleri Anıtlar ve Orman İdaresi‘nden izin alınmadan gerçekleştirildi ve Orman Bölge Müdürlüğü, konuyla ilgili tutanak tuttu.

Suç duyurusu hakkında basın açıklaması yapan Ayvalık Tabiat Platformu, Cumhuriyet döneminde kamusal alan olarak bırakılan bölgenin zengin bitki örtüsünde bugün usulsüzce üç katlı otel blokları inşa edilmesine tepki göstererek Ayvalık’ın yeşil karakterli silüetine lekeler sürüldüğünü söyledi.

Orman Yasası gereğince çam ağaçlarının korunması gerektiğini hatırlatan platformun suç duyurusunda da, “Burada Şükrü Bozluçay tarafından açıkça suç işlenmiştir” ifadesi yer aldı.

Doğal Ayvalık’tan Yapay Ayvalık’a

Ayvalık Tabiat Platformu, 19. yüzyılda Batı Anadolu’nın en önemli kıyı kentlerinden biri olan Ayvalık’ın deniz ticaretleri yapılan limanlarının yerini marina AVM’lerine bıraktığını söyledi.

Sit alanına ve doğaya verilen tahribatın yanı sıra Çamlık Mevkii Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartları, 2. Yapılaşma Koşulları gereğince de Yapı yüksekliğinin iki katı geçmeyecek şekilde olması gerekiyor. Ancak inşa edilen üç katlı bina hem koşullara aykırı hem de Beyaz Kuleli Ev olarak bilinen tarihi yapıyı görünmeyecek hale getiriyor.

Otel projesi ve benzer projelerin yalnızca doğaya ve bugünkü toplumlara değil, geçmişte yaşayan insanlara da bir hakaret olduğunu belirten platform, Şükrü Bozluçay’ın tarihi binayı parselinde koruması gerekirken bunun yerine tarihi yapıyı sarmayalan inşaatlar yapmasını eleştirdi.

İnşaatın Ayvalık’ın tarihine ve kültürel mirasına vurulmuş bir darbe olduğunu belirten platform, bina inşaatının durdurulmasını, fazla katın yıktırılmasını ve izinsiz ağaç kesimi için cezai işlem uygulanmasını talep ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.