Ayvalık Adaları Tabiat Parkı RES tehdidi altında

Ayvalık'ta doğal sit alanında Rüzgar Enerji Santrali kurma girişimi plan ve yasa duvarına toslayınca, Çevre ve Orman Bakanlığı 1/25 binlik planı revize etti, hükümet de yasayı değiştirdi. Revizyonu danıştaya götüren Ayvalık Adaları Tabiat Parkını Koruma Platformu, yasa değişikliği için de mücadele edecek.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde Rüzgar Enerji santrali (RES) kurulması girişimleri sürerken 6094 sayılı yasada yapılan değişiklikle doğal sit alanlarında “yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı” tesis kurulmasına olanak verilmesi yöre halkının protestosuyla karşılandı.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkını Koruma Platformu üyesi Halil Coşkun bu yasanın Tabiat Parkına Çevre ve Orman Bakanlığı’nın “2009 Revizyon Planı”nının ardından yöneltilen “ikinci bir darbe” olduğunu söyledi.

29 Aralık 2010’da kabul edilen6094 sayılı yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun“un 5. Maddesi şöyle:

“Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ile tabiatı koruma alanlarında, muhafaza ormanlarında, yaban hayatı geliştirme sahalarında, özel çevre koruma bölgelerinde ilgili Bakanlığın, doğal sit alanlarında ise ilgili koruma bölge kurulunun olumlu görüşü alınmak kaydıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulmasına izin verilir.”

Tabiat Parkı için mücadele

Coşkun, Ayvalıklıların Cunda Adasında, tabiat parkı sınırları içinde kurulmak istenen RES’le mücadelesinin 2006’da başladığını söylüyor:

“Balıkesir Rüzgâr Enerjisinden Elektrik Üretimi Santrali Limited Şirketi Cunda adasında 30 MW enerji üretmek üzere, 24 adet rüzgâr tribünü kurmak için 11.09.2006 tarih ve EÜ/207-3/352 lisans numarasıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan lisansını aldı.”

Ancak şirketin Derviş Tepe, Alibey Tepe, Çim Tepe, Deveboynu Tepe ve Ak Tepe bölgelerinde tesis ve rüzgar türbini kurmak için Çanakkale Anıtlar Kurulu’na bir hafta sonra yaptığı başvuru söz konusu alanların “1.Derecede Sit Alanı” ve “Mutlak Koruma Alanı” sınırları içinde olmasından dolayı reddedilmiş.

Halil Coşkun, “umduğunu bulamayan şirket”in bu defa, aynı bölgelerde 1/25 binlik imar planında değişiklik yapılması talebiyle Bayındırlık İmar ve İskân Bakanlığı’na müracaat ettiğini söylüyor.

“Bakanlık Ayvalık Belediyesi’nden görüş isteyince konu Ayvalık gündemine taşınmış oldu. Ayvalık Belediye Meclisi’nin  02.03.2009 /35 tarih ve sayılı kararı ile bu talep  reddedildi. Alibey (Cunda) Adasını Kalkındırma ve Koruma Derneği de imza kampanyasında topladığı bin imza ile birlikte ‘Bilgilendirme Yasası’ çerçevesinde İmar ve İskân Bakanlığı ile  Kültür Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Bayındırlık ve İmar İskân Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü 3 Haziran 2009’da Ayvalık Belediyesi’ne şu yanıtı vermiş:

“Çevre ve Orman Bakanlığı’nın doğal koruma alanında bulunan söz konusu bölgenin, mutlak koruma alanı ve askeri stratejik bölge sınırı içinde olduğu; bu nedenle ve Rüzgâr Enerji Santralı Amaçlı 1/25.000 ölçekli çevre düzeni plan değişikliği teklifinin Bakanlıkça incelenemeden reddedildiği…”

Ancak Halil Coşkun’un verdiği bilgiye göre, “2009 sonunda, Çevre ve Orman Bakanlığınca hazırlanan 1/25.000’lik plan tadilatıyla endemik bitkinin bulunduğu Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda mutlak koruma  alanları, sınırlı korumaya dönüştürülerek  yapılaşmaya açılmak istendi; tescilli sivil mimarlık örneklerine ‘fonksiyon yüklenebilir’ vb. ifadeleriyle güç sahiplerine yeni olanaklar hazırlanmaya çalışıldı.”

Nitekim, “pes etmeyen şirket” bu gelişmeleri fırsat bilerek Aralık 2009’da yeniden lisans başvurusu yapmış.

Coşkun, Ayvalık’ın doğal ekosistemine yönelik bu tahribat girişimine karşı çevre dernekleri, meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin  bir araya gelerek oluşturdukları Ayvalık Adaları Tabiat Parkını Koruma Platformu’nun 2009 revizyon planının durdurulması için konuyu Danıştay’a götürdüklerini aktardı.

Coşkun, Ayvalık’taki yaşam savunucularının bu yasaya karşı da gerekli mücadeleyi vereceğini söyledi. (Bia)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

Aktivistler ‘nükleer genişlemeye’ karşı uluslararası ortak yanıt için buluşuyor

Nükleersiz Asya Platformu bileşenleri, iklim değişikliğine bir yanıt olarak nükleer enerjinin öne çıkarılmasına karşı uluslararası bir webinarda buluşacak.

Karaburun Koruma Alanı’nda tarım alanları üzerine bir GES girişimi daha

İzmir Karaburun'da tarım alanları ve meraların, kentsel ve doğal sit alanlarının üzerine yapılmak istenen GES için yeni bir süreç başlatıldı. Bölge halkı ve çevre örgütleri tepkili.

Almanya’da rekor rüzgar ve güneş enerjisi, fosil yakıtları geride bıraktı

Almanya, 2023'ün aynı döneminde yüzde 40 olan elektriğinin yüzde 45'ini 2024'ün ilk dokuz ayında güneş ve rüzgardan elde ederek rekor kırdı.

EN ÇOK OKUNANLAR