ManşetTürkiye

Aynur sahneye, Dicle meclise: Barışalım yeter!

0

Türküleri değil, silahları susturalım, Hatip Dicle Meclis’e” diyen yaklaşık bin kişi Tünel’den Taksim Meydanı’na yürüdü.

Aynur Doğan’ın Kürtçe şarkı söylediği için “yuhalanarak” konserini yarıda kesmesine karşı ve milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle’nin Meclis’e girmesi için aydın, sanatçı birçok kişi “Barışalım Yeter” dedi.

Saat 19:00’da Tünel’de buluşan grup, Kardeş Türküler’in davulları eşliğinde “Ölüm değil, çözüm”, Hiç kimse asker doğmaz”, “Hatip Dicle meclise”, “Aynur Doğan sahneye”, “Halklar özgürlük istiyor”, “Sustur savaşların sesini sustur”, “Yükselt barışın sesini yükselt” sloganları eşliğinde yürüdü.

“Barış için inat ediyoruz”

Basın açıklamasının Türkçesini oyuncu Jülide Kural, Kürtçesini de oyuncu Serhat Ertuna okudu.

Ülkenin yeni bir çatışma ortamına sürüklendiği bu zor günlerde “endişe” duyduklarını söyleyen Kural şöyle devam etti:

“Bizler, demokrasiden, adaletten, özgürlükten, kimsenin bir diğerinin hamisi olmadığı, kardeşlikten yana olanlar inat ediyoruz. Her dilde şarkı söylemek için, barış için inat ediyoruz ve edeceğiz.”

“Sevincimiz kısa sürdü”

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku 36 adayın milletvelili çıkarmasının barış umutlarını güçlendirdiğini söyleyen Kural, “sevincimiz kısa sürdü, yargı ve siyasetin 12 Eylül yaslarını  bile zorlayan işbirliği ülkeyi yine kaotik bir iklime soktu” dedi.

Kural, halkların savaş değil, özgürlük, barış, adalet ve birlikte şarkı söylemek istediğini vurguladı ve tüm aydın, sanatçı, akademisyen, işçi, işsiz her kesimi barış şarkılarını sahip çıkmaya çağırdı.

“Biz başta Hatip Dicle olmak üzere milletvekili seçilen Blok adaylarının meclis’e taşınabilmesi için tüm engellemelerin ortadan kalkmasını, hükümetin derhal demokratik siyasetin yolunu açacak, bağlayıcı, ikna edici adımlar atmasını talep ediyoruz.”

Açıklamanın ardından konuşan İstanbul milletvekili Levent Tüzel, sanatçı Aynur’un yanında olduğunu, Kürt halkının ortaya koyduğu demokratik özerklik talebine herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Tüzel, “13 askerin ölmesinden acı duyuyoruz, artık bu savaş bitsin” dedi.

“Aynur’a Keçe Kurdan’lı selam”

İstiklal caddesi boyunca davul, alkış, ıslıklar eşliğinde yürüyen grup “barış diyerek” hep birlikte zaman zaman koştu. Yürüyüş boyunca kafelerde oturan ve yolda yürüyenler hem fotoğraf çekti hem de alkışlarla destek verdi. Taksim Meydanı’na ulaşan grup, barış horonu çekti ve Aynur’a destek için “Keçe Kurdan” şarkısını söyledi.

Destek verenler

Antikapitalist Öğrenciler, Barış İçin Kadın Girişimi, Barış İçin Sanat Girişimi, Barış İçin Vicdani Ret Platformu, Blok Akademi Grubu, Doğu Güneydoğu Dernekleri Platformu, DurDe, Evrensel Kültür Dergisi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Küresel BAK, Küresel Eylem Grubu, Lambdaİstanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Özgürlük İstiyoruz İnisyatifi, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Demokrasi ve Özgürlük Hareketi, Devrimci Sosyalist İşçi Partsi (DSİP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Sol Arayış, Yeşiller Partisi.

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.