ManşetTürkiye

Diyarbakır Newrozu polis engeline rağmen bu sene de yüz binlerle kutlandı

0

Dün İstanbul, Ankara ve İzmir‘deki kutlamaların yanı sıra, Van, Ağrı, Muş ve pek çok farklı ilde gerçekleşen Newroz kutlamalarının ardından yüz binler, her yıl büyük katılımla gerçekleşen kutlama için Diyarbakır Newroz Parkı‘nda buluştu.

Alanda 7 bine yakın polis bulundu, gün boyu süren polis saldırıları sonrası en az 298 kişinin gözaltına alınarak Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü‘ne götürüldüğü bildirildi.

Sabah saatlerinden itibaren yurttaşların alana girmesini engelleyen polis, arama noktalarında insanları bekletti ve geleneksel Kürt kıyafetleriyle katılanların girişine engel oldu.

Polisin TOMA ve biber gazlı müdahalesine rağmen yurttaşlar alana girdi. Polis sahne önüne de çift sıra barikat ve 3 metrelik tel örgüler çekti, halk tepki göstererek barikatları aştı.

Polisin engelleme ve saldırıları üzerine HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran sahneye çıkarak polise, “Niyetiniz Newroz’u kutlatmamaksa, Kürt halkını tanımamışsınız.” diyerek seslendi.

Barikatları kaldırmalarını isteyen Başaran, “Halkın önünde hiçbir barikat duramaz. Bugün bu meydanda Newroz kutlanacak. Eğer halkın geçişine izin vermezseniz, bu alan olmazsa, Diyarbakır’ın bütün sokakları bizim için Newroz olacak. Diyarbakır Emniyet, Diyarbakır Valiliği, provokasyondan vazgeçin. Bugün burada Newroz’u engellemek istiyorlar” dedi.

Bu sözlerin ardından polis ve yurttaşlar arasında gerginlik çıktı ve 2 kişi gözaltına alındı.

Newroz Tertip Komitesi’nin konuşması ardından alanda Newroz ateşi yakıldı ve Hozan Kazo şarkı söyledi.

Alanda HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, konuşmasına “Bugün kardeşlik, eşitlik günüdür. Newroz ateşinin yandığı her meydanda Selahattin Demirtaş, Figen Yüsekdağ, Gültan Kışanak, Leyla Güven, Aysel Tuğluk, Ayla Akat var. Cezaevlerindeki bütün yoldaşlarımıza sevgi ve selamlarımızı gönderiyorum. Deniz Poyraz, Kemal Kurkut şahsında yaşamını yitiren bütün yoldaşlarımızı rahmetle anıyorum” sözleriyle başladı.

Buldan konuşmasının devamında kalabalığa şöyle seslendi:

“Newroz diriliştir, umuttur, barıştır, bize barışı, adaleti, demokrasiyi getirmesini temenni ediyorum. Newroz kadındır, gençliktir, sadece Kürtlerin değil her yerde direnen işçilerin, emekçilerin, milyonların bayramıdır. Bugün Amed halkı bir kez daha tarih yazdı. Hiç kimseye boyun eğmediğinizi gösterdiğiniz, tarih yazdınız. Barışta, onurlu yaşamda kararlı olduğumuzu tüm dünya ve Türkiye halklarına gösterdiniz. Herkes bu meydandaki mesajımızı iyi okusun, Ankara bu meydanları duysun”

Kürt sorunu ‘yoktur’ denilerek çözülemez

Buldan, “Türkiye halklarının, Kürtlerin geleceği için Kürt sorununun çözülmeye ihtiyacı var” diyerek, sorunların çözülmesi için elimizi taşın altına koymaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Bu sorunları kamuoyuyla çözmekten yana olduklarını belirten Buldan, “Bir halkın iradesini cezaevine koyar, kayyumla gasbederseniz bu sorun çözülmez. Sorunu muhataplarıyla çözmek en doğru yoldur. İnkarla, yok saymayla bu meydanları boş tutmayı asla beceremezsiniz. Size biat etmeyeceğiz, sizin önünüzde diz çökmeyeceğiz. Bu sorunları sonuna kadar mücadele ederek çözme sözü veriyoruz. Bu ülkeye barışı, demokrasiyi, adaleti biz getireceğiz ama halkımızla birlikte getireceğiz. Bu Newroz’un barışa, adalete vesile olmasını yürekten diliyorum” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.