ManşetTürkiye

HDP’yi ziyaret eden Kılıçdaroğlu: Kürt sorununun çözüm adresi TBMM’dir

0

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı‘nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar‘ı ziyaret etti.

TBMM‘de gerçekleşen görüşmede Kılıçdaroğlu’na CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Sekreter Selin Sayek Böke ve Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı; HDP Eş Genel Başkanlarına Parti Sözcüsü Ebru Günay ve Grup Başkanı Saruhan Oluç eşlik etti.

Çevre iklim hassasiyeti, kayyım uygulaması

Görüşmenin ardından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Bağımsız ve tarafsız yargı, sosyal devlet olmalı. Temel ve hak ve hürriyetlerin korunması talep olarak verildi, bu konuda da uzlaştık, çevre ve iklim konusundaki hassasiyet karşılıklı olarak ifade edildi” diye konuştu.

Görüşmede yerel yönetimler üzerinde durulduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Kayyım uygulamasını doğru bulmadığımızı ifade ettik. Halkın iradesini ipotek altına alırsanız bu doğru bir uygulama değildir” dedi.

Bir saat süren görüşmenin ardından HDP Meclis Grup Yönetim Salonu‘nda yapılan ortak açıklamada Kılıçdaroğlu görüşme sırasında HDP ekibine Millet İttifakı’nın çalışmaları sunduklarını belirtti.

Kürt sorunu dahil bütün sorunların çözüm adresinin TBMM olduğuna vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “TBMM’nin varlığı zaten sorunları çözen bir meclis olmasından kaynaklanmaktadır. Biz milletin sağduyusuna güvenerek buraya getirdiği parlamenterlerle birlikte var olan sorunları çözmeye hazırız ve çözeceğiz. Her sorunun çözüm adresi TBMM’dir” diye konuştu.

‘Bu kavgayı bitireceğim’

Gazetecilerin ilgisinin ziyaretin taşıdığı öneme vurgu yaptığını belirten CHP lideri, şunları kaydetti:

“13. Cumhurbaşkanı adayı olarak bu ülkede kavgayı bitireceğim. Milletime söz veriyorum. Kimliği, yaşam tarzı ne olursa olsun. İnsan insandır, başımın üstünde yeri vardır.  

TBMM’de konuşma metninde Kürtçe ifade geçtiği zaman ‘bilinmeyen dil’ yazılıyor. Allah aşkına TRT’nin Kürtçe yayın yapan kanalı var. Binlerce yıldır konuşulan dili neden ‘bilinmeyen dil’ diye yazıyorsunuz. Vicdan sahibi herkese soruyorum. Devlete çifte standart yakışmaz. Herkesin diline saygı göstereceksiniz.”

HDP’den birkaç gün içinde açıklama yapılacak

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Kürt sorununun demokratik çözümünün Parlamento çatısı altında olmasını gerektiğini düşündükleri için Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayını Meclis’te ağırlamayı tercih ettiklerini ifade etti.

Mithat Sancar ise yapıcı bir görüşme yaptıklarını söyledi: “Görüşmenin içeriğini kurullarımıza taşıyacağız, ittifak güçleriyle görüşmeyi değerlendireceğiz. Bir iki gün içinde basına bu konuda açıklama yapacağız.”

Ziyareti değerli bulduklarını belirten Sancar, “Türkiye’nin yıkımdan ağır zarar gören toplumsal kesimlerini ve yapılarını onarma konusunda acil programa ihtiyaç olduğu inancındayız. Acil bir onarım programına ihtiyaç var ve yeni bir başlangıca… Yeni başlangıç Türkiye’de; demokrasi, insan hakları, adalet ve özgürlük temelinde bir yaşam ve sistem kurmakla ancak mümkün olacaktır. Bu konularda görüşlerimizi paylaştık” diye konuştu.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 18 Mart’ta HDP Genel Merkezi’nde HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar’ı ziyaret edeceği açıklanmış; ancak ziyaretten iki gün önce HDP, “programlarının yoğunluğu” gerekçesiyle görüşmeyi ertelemişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.