Doğa MücadelesiManşetYerel

Ayman Yaylası’nda taş ocağına karşı olan köylüler iş makinelerini durdurdu

0

Bolu ili sınırları içerisindeki Ayman Yaylası’nda yapılmak istenen taş ocağına karşı çıkan bölge halkı sabah saatlerinde çalışmaya başlayan iş makinelerinin önüne geçti.

Seben ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) barajının inşaatında kullanılacak olan taşları çıkarmak için iş makineleri dün sabah saatlerinde yaylaya girmişti.

Hayvanlarını otlattıkları Karaköse mevkiinde bulunan merada taş ocağı yapılmasını istemeyen köylüler ise çalışmayı durdurdu.

‘Burada hayvanlarımızı otlatıyoruz’

bianet’ten Ferid Demirel’e konuşan köylüler taş ocağının 70 dönümlük alanda açılacağı bilgisini aldıklarını söyledi.

Taş ocağına karşı çıkan bölge halkı “Buna müsaade etmeyiz. Burası bizim hayvanlarımızı otlattığımız yer. Burada dinamit patlatacaklar, her yer toz bulutu olacak, belki de canlarımız kırılacak. Taş ocağı yapıyorlar, üzerinden yüksek gerilim hattı geçiyor” ifadelerini kullandı.

‘Daha önce de taş ocağı açıldı’

Bölgede daha önce de taş ocağı açıldığını belirten köylüler “Daha önce de yaylanın ilerisinde bir dağı taş ocağı olarak oydular. O zaman dinamit patlattıklarında, evlerimiz, hayvanlarımız zarar gördü, görüyor. Gidip orayı kullansınlar” dedi.

Yetkililerin kendilerine üç yıl içinde söz konusu alanı ağaçlandıracaklarını söylediğini belirten köylüler, “Bu üç yıl içinde hayvanlarının ne olacağını bilemediklerini” kaydetti.

Dilekçe sunuldu

“Ormanlarımızdan, yaylamızdan ellerinizi çekin. Köy halkı olarak yetkililerden bir açıklama bekliyoruz. Buna müsaade etmeyeceğiz” diyen köylüler, yetkililerin yaylaya içme suyu getirmek şartıyla kendilerine engel olmamalarını istediğini belirtti.

Köy muhtarı ve Köy Cemiyeti Heyeti ise taş ocağının yapımının durması için Valiliğe dilekçe sundu. Köy halkı ayrıca Orman Bakanlığı ve Enerji Bakanlığına da dilekçe ile başvuracaklarını ifade etti.

HDP Milletvekili Murat Çepni yaptığı paylaşımda “Sarayın dozerleri şimdi de Bolu Kıbrısçık yolu üzerindeAyman Yaylası Karakilise mevkisinde. İkizdere gibi buraya da taş ocağı yapmak istiyorlar. Köylüler dozerlerin önüne geçerek çalışmayı durdurdu” diyerek taş ocağına tepki gösterdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.