EkolojiManşetYeşil Duyurular

Ormancılar, ‘ormanların ormancılık dışı kullanıma tahsisi’ni konuşacak

0

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) olarak Cumhuriyetin 100. Yılı nedeniyle ilgili kurum, kuruluş, kişiler ve medyanın katılacağı, “Yangından Beteri de Var: Ormanların Ormancılık Dışı Kullanımlara Tahsisi” adlı panel düzenleyecek. Panel sonrasında da  Türkiye’nin farklı yörelerinden gelen dernek ve platform temsilcileriyle bir forum yapılacak.

Panel ve forum, 24 Ekim 2023 Salı günü, saat 12.30-18:00’de, Sarıyer Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi, Maslak-Sarıyer-İstanbul’da gerçekleştirilecek.

811 hektar orman alanı, ormancılık dışı faaliyetlere tahsis edildi

Panelin düzenleyicilerinden TOD Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, şunları söyledi:

“Ülkemiz genelinde enerji, madencilik, turizm vb. 80’i aşan farklı neden için 2022 yılına kadar 811 bin hektar orman alanı ormancılık dışı amaçlar için “kamu yararı” adı altında özel şirket ve kişilere tahsis edilmiştir. Üstelik bu alanlar, tamamen betonlaştırıldığı için veya kullanıcıları tarafından yasal yükümlülükleri (rehabilitasyon, restorasyon) yerine getirilmediği için bir daha orman ekosistemine dönüşemeyecek hale gelmiştir. Oysa bu alanlar kâğıt üzerinde hala orman istatistiklerine dahil edilerek orman alanlarımız artıyormuş gibi gösterilmektedir. Bu nedenle ülkemizdeki ormansızlaşmanın en ciddi nedenlerinden biri olan bu uygulamalar kamuoyunun yeterince dikkatini çekememektedir.”

Bu tır ormancılık amacı dışındaki tahsislerin son yıllarda hızla arttığına dikkat çeken Atmış, şu bilgileri verdi:

“2012-2022 yılları arasındaki 11 yılda toplam 63.979 adet izin verilmiş ve 406.202 hektar orman alanı fiilen orman ekosistemi özelliğini kaybetmiştir. Bu verilere göre, yılda ortalama ormancılık dışı amaçlar verilen izin sayısı 5.816 adet ve orman alanı 36.927 hektar olmaktadır. Bu yıllarda yangınlardan zarar gören orman alanlarının yıllık ortalaması 10 bin hektar civarındadır. Bu durumda yangınlarla zarar gören orman alanlarımızın yaklaşık dört katını bu tür izinlerle bir daha geri dönmeyecek şekilde kaybetmekteyiz.”

“Yangından da Beteri Var: Ormanların Ormancılık Dışı Kullanımlara Tahsisi” başlıklı panele ve Forum’un programı ve katılacak uzmanlar şöyle:

Sergi: 12:30-13:00

Açılış konuşmaları 13:00-13.30

  • Sezal Kaya (TOD Marmara Şubesi Başkanı)
  • Hüsrev Özkara (TOD Genel Başkanı)
  • Şükrü Genç (Sarıyer Belediye Başkanı)

Panel 13:30-15.30

  • Moderatör: Hüsrev Ozkara (TOD Genel Başkanı)
  • Prof. Dr. M. Doğan Kantarci (10 Orman Fakültesi)
  • Prof. Dr. Erdoğan Atmiş (Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi)
  • Teoman Alptürk (TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası)
  • Eylem Tuncaelli (TEMA Vakfı)

Forum: 16:00-18:00)

  • Moderator: Prof. Dr. Doğanay Tolunay (TOD Bilim Kurulu Başkanı)

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.