EkolojiEnerjiManşet

Aydın’da zeytinliklerin ortasına yapılmak istenen JES projesi için ÇED süreci başlatıldı

0

Aydın’ın Köşk ilçesinde zeytinliklerle çevrili bir alanda yapılmak istenen bir jeotermal enerji santrali (JES) için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı. Proje, bölgedeki zeytinlikler üzerinde neden olacağı muhtemel kirlilik nedeniyle bölgedeki çiftçilerin temel geçim kaynağını tehlikeye atıyor.

Ekoloji örgütleri, meslek odaları ve çiftçiler ekolojik tahribata ve geçim kaynaklarının yol oluşuna zarar verecek JES projelerine karşı hukuki mücadelelerini sürdürürken, Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. adlı şirketin 25 Eylül’de yeni bir JES projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuru yaparak ÇED süreci başlattı.

Projenin bakanlığa sunulan tanıtım dosyasına göre, Çarşı Mahallesi Çekirdekderesi Mevkiindeki 25,539 metrekarelik bir alanda inşa edilmek istenen DORA-5 Jeotermal Enerji Santralinin 19,8 megawatt gücünde olması ve yılda 133,293,600 kilowatt saat elektrik üretmesi hedefleniyor.

Santralin, Aydın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden 4 Eylül’de alınan ‘ÇED Gerekli Değildir‘ kararı bulunan Jeotermal Kaynak Arama Sondajı alanında yapılması planlanıyor.

Yerleşim yerine 300 metre mesafede

Santralin yapılmak istendiği alan, en yakın yerleşim birimine yalnızca 300 metre mesafede bulunuyor. Ayrıca proje alanı 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı üzerinde incelendiğinde, santral ve sondaj alanı “Tarım Arazisi” olarak işaretlenmiş alanlar içerisinde yer alıyor.

Yüzde 59’u jeotermal kaynak arama ruhsat sahası olarak belirlenen Aydın’da Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre 33 JES bulunuyor.

Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.‘nin bölgede Dora-1, Dora-2, Dora-3A, Dora-3B ve Dora-4 JES isimli beş elektrik santrali işletmesi daha bulunuyor.

JESler, toprak ve su kaynaklarına ağır metal salımına ve havaya buhar salımına neden olarak ağır kirlilik ve tahribat yaratıyor. Toprağa geçen ağır metaller insan sağlığını ve tarımı olumsuz etkilerken, buhar salımı ise zeytinliklerin verimini düşürüyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.