TürkiyeManşet

Ayasofya 86 yıl sonra ilk namaza hazır

0

Ayasofya’da 86 yıldan sonra ilk kez bugün namaz kılınacak. Sabah 10.00’da sela ve tekbirlerle başlayan açılış programı devam ediyor.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolduğunu ve girişlerin durdurulduğunu duyurdu.

Sultanahmet Meydanı’nda da koronavirüs önlemleri kapsamında anonslar yapılarak alanın dolduğu ve kimsenin alınmayacağı söylendi.

Alandaki muhabirler, dışarıda bekleyenlerin “Allahu Ekber”, “Zincirler kırıldı Ayasofya açıldı”, “Vur vur inlesin Yunanistan dinlesin” şeklinde sloganlar attığını aktarıyor.

Tüm yollar trafiğe kapatıldı

Ayasofya Camii’nin açılışı dolayısıyla Tarihi Yarımada‘da Atatürk Bulvarı, Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi‘nden Tarihi Yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü dün akşam 20.00’den itibaren trafiğe kapatıldı.

Vatandaşlar, namaz kılınacak alanlara Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı’dan oluşan 3 ana istikametten geldi. Namaz alanlarına girişler, 11 ayrı kontrol noktasında polislerce arama yapıldıktan sonra sağlandı.

Namaz kılınacak alanlara girişler sabah 10.00’dan itibaren başladı. Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, biri helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yapıyor.

Perdeler namazdan sonra açılacak

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, dün, Ayasofya’da kılınacak olan ilk namaza 700 ila 1000 arası kişinin katılacağını söylemiş, duvarlardaki mozaik, sembol ve fresklerle ilgili olarak da şunları söylemişti:

Onlar şu anda devam ediyor. Bir kısmı tamamlandı. Diğer freskler, resimler de şu an perdeleniyor. Teknolojik imkanlardan faydalanılarak inşallah bu sistem de kuruluyor. Tek bir çivi çakmadan yapılan hazırlıklar bu şekilde devam ediyor.

Merak edilen perde sistemi, dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın Ayasofya’daki son hazırlıkları incelediği sırada çekilen fotoğraflarına yansımıştı.

Erdoğan, bugün de, Ayasofya Camii’nde kılınacak cuma namazı için Üsküdar‘daki konutundan ayrıldı ve yaklaşık 20 dakika süren yolculuğunun sonunda Ayasofya Camii’ne geldi.

Fresklere ne olacağı konusu tartışma yaratmıştı

Ayasofya’nın ibadete açılacağının açıklanmasının ardından buradaki ikona ve fresklerin nasıl korunacağı konusu tartışılmaya başlamış, daha önce gündeme getirilen ışık teknolojisi ile perdeleme yönteminin fresk ve mozaiklere zarar vereceğinde anlaşan uzmanlar, giriş katından görünen 6,5 metrelik Theotokos ve 7,5 metrelik Gabriel mozaikleri ile seraphim melekleri freskolarının sadece namaz vakitlerinde bir dakikada açılıp bir dakikada kapananan elektronik raylı sistem perde ile kapatılmasında karar kılmıştı.

Perde namaz vakitlerinde kumanda ile kapatılacak ve namaz biter bitmez ziyaretçiler için yeniden açılacak.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.