Dünyaİklim KriziManşet

Rapor: Avrupa geçen yıl iklim krizinden en fazla etkilenen kıta oldu

0
Fotoğraf: Matthias Schrader / AP

Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Birliği‘nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından ortak hazırlanan bir raporda, “Avrupa’nın küresel ısınmadan geçen yıl an fazla etkilenen kıta olduğu” uyarısı yapıldı.

Avrupa’da 2022 yılında, sıcaklığın endüstri öncesi dönemin 2,3 derece üzerinde olduğu kaydedilen raporda, yaşlı kıtanın fosil yakıt kullanımı gibi insan faatliyetleri kaynaklı iklim değişikliğinin yol açtığı daha ölümcül sıcak dalgalarına karşı gerekli hazırlıkları yapması gerektiği belirtildi.

Rapora göre geçen yıl Avrupa’da 16 bin kişi hayatını kaybederken, seller ve fırtınalar 2 milyar dolar maddi hasara yol açtı.

Bilim insanları, ekinleri kurutan kuraklık, rekor deniz yüzeyi sıcaklıkları ve benzeri görülmemiş buzul erimesini aşırı sıcak havanın en belirgin sonuçları arasında gösterdi.

euronews Türkçe‘nin aktardığına göre, 1980’lerden bu yana küresel ortalamanın iki katı kadar ısınan Avrupa kıtası rapora göre, geçen yıl rekor düzeydeki en sıcak yazı yaşadı.

Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, İspanya ve İngiltere geçen yıl rekor düzeyde en sıcak yılını yaşayan ülkeler arasında yer aldı.

‘Yangınlar nedeniyle en büyük ikinci yeşil alan kaybı yaşandı’

Küresel sıcaklığın ise geçen yıl endüstri öncesi döneme göre 1,2 derece üzerinde olduğunu tespiti yinelenen raporda, sıcaklıkları artıran fosil yakıt emisyonlarına düşürmek için fazla katkıda bulunmayan fakir ülkeler de yine küresel iklim değişikliğinin en fazla zarar görenleri olarak gösterildi.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, raporun yayınlanması dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Avrupa’da, yüksek sıcaklıklar şiddetli ve yaygın kuraklık koşullarını artırırken, orman yangınlarını körükledi. Resmi kayıtlara göre geçen yıl yangınlar yüzünden ikinci en büyük yeşil alan kaybı yaşandı. Binlerce kişi ise aşırı ısıyla ilişkili olarak hayatını kaybetti.” dedi.

‘Daha sık ye yoğun bir şekilde yaşanacak’

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.