Sağlıkİklim KriziManşet

Yüzyıl sonunda sıcaklık stresi 1.2 milyar kişiyi etkileyebilir

0

Yeni yayınlanan bir araştırma, aşırı sıcaklık ve nemden kaynaklanan sıcaklık stresinin mevcut sera gazı emisyonlarının bu şekilde devam ettiği varsayıldığında 2100 yılına kadar şu anda 1.2 milyar kişiye ev sahipliği yapan alanı etkileyeceğini ortaya koydu.

Yani, yüzyıl sonuna geldiğimizde günümüzde etkilenen insan sayısının dört katı insan sıcaklık stresinden etkilenecek. Eğer yeryüzündeki karbondioksit oranı endüstri öncesi dönemdeki kadar olsaydı bu sayının 12’de biri kadar insana etki edecekti.

Sıcaklık ve nem kombinasyonu etkili

Küresel sıcaklıkların artmasıyla birlikte insan sağlığı, tarım, ekonomi ve çevre sıcaklık stresinden doğrudan etkileniyor. Çevre Araştırma Mektupları dergisinde yayınlanan araştırma diğer sıcaklık stresini ölçen araştırmalardan farklı olarak kilit bir faktör olarak nemi de hesaba katıyor.,

Fotoğraf: NASA Dünya Gözlemevi

Phys’de yayınlanan habere göre çalışmanın yazarlarından Rutgers Dünya Enstitüsü direktörü Prof. Robert E. Kopp “Daha sıcak bir gezegenin risklerine baktığımızda, insan sağlığı için özellikle tehlikeli aşırı sıcaklık ve nem kombinasyonuna dikkat etmeliyiz” dedi.

Şu anda Massachusetts Üniversitesi’nde bulunan, daha önce Rutgers Enstitüsü’nde çalışan Yrd. Doç. Dr. Dawei Li ise “Küresel ısınma sıcak ve nemli günleri daha sık ve yoğun hale getiriyor. Örneğin, New York’ta, tipik bir yılın en sıcak ve en nemli günü, 19. yüzyılda olduğundan 11 kat daha sık gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

Kalıcı sakatlığa veya ölüme sebep olabilir

Sıcaklık stresi, vücudun terleme yoluyla düzgün bir şekilde soğumamasından kaynaklanıyor. Bu durumda vücut ısısı hızla yükselebiliyor yüksek sıcaklıklar beyne ve diğer hayati organlara zarar verebiliyor.

Sıcaklık stresinin isilik, sıcaklık krampları gibi daha hafif koşullardan en yaygın tip olan sıcaklık bitkinliğine kadar değişen ölçeklerde yaşanabiliyor.  ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri‘ne göre, sıcaklık ile ilgili en ciddi hastalık olan sıcaklık çarpması, acil tedavi olmadığı takdirde öldürülebilir veya kalıcı sakatlığa neden olabilir.

40 iklim simülasyonu incelendi

Çalışma, nadir olaylarla ilgili istatistikler elde etmek için 40 iklim simülasyonunu kullanarak, ısınan bir Dünya’da aşırı sıcaklık ve nemin bir arada nasıl arttığını inceledi. Çalışma, sıcaklık, nem ve rüzgar hızı, güneş açısı ve güneş ve kızılötesi radyasyon gibi diğer çevresel faktörleri açıklayan bir sıcaklık stresi ölçüsüne odaklandı.

Güvenlik sınırı üzerindeki aşırı sıcağa ve neme maruz kalmanın, gezegen bir buçuk santigrat derece ve iki santigrat derece ısınırsa, şu anda yaklaşık 500 milyon kişiye ev sahipliği yapan alanları etkilemesi öngörülüyor.

İvmeli bir artış

Gezegenimiz 19.yüzyıl sonlarına kıyasla şu anda yaklaşık 1.2 derece ısındı. Tahminen 1.2 milyar insan, mevcut küresel politikalar altında bu yüzyılın sonunda beklendiği gibi üç santigrat derece ısınmadan etkilenecek.

Bir buçuk derecelik bir ısınmada yaşanabilecek aşırı sıcak ve nemli gün sayısı dört olurken, iki derecelik bir ısınmada gün sayısının sekize, üç derecelik bir ısınmada ise gün sayısının 24’e çıkacağı ön görülüyor.

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.