ManşetTürkiye

Avukatı darp eden Cumhurbaşkanlığı korumalarına takipsizlik

0

13 Nisan 2019’da İstanbul’da yaşanan olayda Sertuğ Sürenoğlu, hükümete yakın Demirören ve Kalyon gruplarının Çırağan Sarayı‘ndaki düğünü sırasında cadde trafiğe kapatılmış, Erdoğan’ın konvoyunun geçtiği sırada yaşanan yoğunluk nedeniyle bindiği otobüs ilerleyemeyince evine yürüyerek giden avukat, polislere yolun neden kesildiğini sormuştu.

Bunun üzerine polislere soru soran avukatı Cumhurbaşkanlığı korumalarının “Sen burada kimin olduğunu biliyor musun? Kimin düğünü biliyor musun?” diyerek darp ettiği, daha sonra da bir aracın içine bindirerek iki saat boyunca ters kelepçeli şekilde işkence edildiği ortaya çıkmıştı. Avukata Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiğine dair tehdit altında rapor imzalatılmıştı.

Darp raporu almak isteyen Sürenoğlu üç hastane gezmiş ve 10 doktorla görüşmüştü. Savcı tutuklama istemiş, mahkeme ise ev hapsi şartıyla bırakmıştı. Sürenoğlu hakkında Cumhurbaşkanı’na hakaretten açılan dava da kısa sürede düşmüştü.

Adalet Bakanı ‘takip edeceğiz’ demişti

Sözcü Gazetesi‘nin aktardığına göre, Sürenoğlu’na işkence davasında savcı takipsizlik kararı verirken, bir vatandaşın çektiği görüntülerde ve bilirkişi raporunda hakarette bulunmadığı ortaya çıkan avukat, o gece ve sonrasında yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Babamla eve geldiğimde annem çok üzüldü. Sonra barolar harekete geçti. Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu aradı, davanın takipçisi olacağını söyledi. CHP ve İYİ Parti liderleri aradı. Canan Kaftancıoğlu ziyaretime geldi. Her partiden geçmiş olsun demek için aradılar. Ev hapsimin 40. günü Adalet Bakanı Abdülhamit Gül aradı. ‘HSYK’da da savcı ve hakimler hakkında gerekli soruşturmayı başlatıyorum, geçmiş olsun’ dedi.”

Bakan Gül’ün telefonundan birkaç gün sonra hakaret davası düştü ve ev hapsi kalktı. Tüm barolar gözaltında işkence olduğuna dair suç duyurusunda bulundu. Ancak savcı suçu nitelendirirken “basit yaralama ve polisin zor kullanma yetkisini aşması” nitelendirmesini kullandı. Savcının soruşturma yapabilmesi için Valilikten izin alması gerekti. Müfettiş, Sürenoğlu’na zorla imzalatılan tutanaktaki iki memurun ifadesini aldı. “Soruşturma izni verilmesine gerek yok” dedi. Vali raporu kabul etti. Mahkeme Vali’nin kararını kaldırdı. Yeni gelen savcı ise etraftaki 10 kameranın kayıtları olduğu halde sadece Cumhurbaşkanlığı aracının içerisindeki kamera kaydını istedi.

İşkence gören Avukat Sertuğ Sürenoğlu’na ailesi ve sevenlerinin ‘bulaşma, başına iş açma’ dediği öğrenilirken, o kendi mağduriyetini savunamayan bir avukat olarak anılmak istemediğini ifade etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.