İnsan HaklarıLGBTİ+Manşet

Nijerya’da LGBTİ+’lara yönelik ‘cadı avı’: Düğünde 200’den fazla gözaltı yapıldı

0

Nijerya’da polis pazartesi günü (28 Ağustos) homoseksüel cinsel yönelimi bir suç olarak göstererek eşcinsel düğün yapıldığı gerekçesiyle bir düğüne baskın gerçekleştirdi. Son yıllarda ülkedeki LGBTİ+‘ları hedef alan hükümetin son vukuatında LGBTİ+’lara yönelik en yüksek sayıda gözaltına imza atılarak 200 kişi gözaltına alındı.

CNN‘in aktardığına göre, güneydeki Delta eyaletindeki bir polis sözcüsü salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada 67 kişinin “eşcinsel düğün töreni düzenleme ve düğüne katılma iddialarıyla” yargılanacağını bildirdi.

Homoseksüel ilişkilerin suç sayıldığı Nijerya’da eşcinsel birliktelik yaşayan kişiler 14 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabiliyor. 

2018’de ülkenin Lagos kentindeki bir otelde 57 kişinin homoseksüellikten suçlanarak gözaltına alınmasının beş yıl ardından yaşanan bu benzer durum, insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılanıyor.

‘Cadı avına derhal son verin’

Uluslararası Af Örgütü Nijerya Şubesi, durumu “bir cadı avı” olarak tanımlayarak Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X üzerinden bir kınama mesajı paylaştı.

Mesajda şunlar kaydedildi:

“Uluslararası Af Örgütü, Nijerya’nın Delta eyalet polis komutanlığını gay düğün düzenleme iddialarıyla gözaltına alınan ve medyaya sunulduğu üzere gözaltına alınan 100’ün üzerinde adamı derhal serbest bırakmaya ve bu cadı avına derhal son vermeye çağırıyor.

Gözaltılar bir dizi insan hakkını ihlal ediyor ve gerçek veya algılanan cinsel yönelim ve cinsel kimliğe dayalı ayrımcılığa yol açıyor.

Yozlaşmanın yaygın olduğu bir toplumda eşcinsel ilişkileri yasaklayan kanun, insanların güvenlik güçleri ve halkın diğer üyelerince taciz, gasp ve tehdit edilmesi için giderek daha fazla kullanılıyor. Bu, kabul edilemez.

Delta eyalet polisi adamların eşcinsel düğün planlama iddiasıyla gözaltına alındığını iddia etti. Yalnızca giyim ve saç tarzı veya ikili bir grup olarak oturulmasının suç olarak görülmesi hayret verici.”

You may also like

Comments

Comments are closed.