Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

Avrupalıların yüzde 86’sı yenilenebilir enerji talep ediyor – Oral Kaya*

0

Avrupa İklim Vakfı tarafından on Avrupa ülkesinde yapılan anketlerde, yurttaşların yaşadıkları yerlerde yenilenebilir enerji kaynakları ile çalışan enerji santrallerini tercih ettiği ortaya çıktı. Sonuçlar, daha fazla yenilenebilir enerji ile beraber, yerel düzeyde daha fazla kontrol de talep ettiklerini gösteriyor. Aynı şekilde çalışma, Avrupa halkının yenilenebilir enerji kaynakları ile üretimin yapılmasını da daha fazla desteklediklerini ve daha verimli enerji kullandıklarını ortaya çıkarıyor.

Anket çalışması, rüzgar ve güneş enerjisine verilen kamu desteğini daha iyi anlamak için 10 Avrupa ülkesinde gerçekleştirildi.

Avrupa İklim Vakfı (ECF) tarafından yapılan anketlerde sürekli olarak yurttaşların yüksek oranda yenilenebilir enerji kaynaklarına destek verdiği sonucu çıkıyordu. Fakat yeni yayınlanan bu raporda, Avrupalıların yalnızca daha fazla yenilenebilir enerji değil, aynı zamanda yerel düzeyde yapılacak olan yenilenebilir enerji yatırımlarında daha fazla söz sahibi olmak istediklerinin altı çiziliyor. Ayrıca yerelde kurulacak yenilenebilir enerji kooperatiflerine katılmaya daha fazla gönüllüler ve hükümetlerin güneş ve rüzgar enerjisinin yaygınlaştırılmasını hızlandırmak için de önlemler almasını savunuyorlar.

Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan’da 24 Eylül – 6 Ekim 2021 tarihlerinde 18 yaş üstü 10.547 yetişkin üzerinde yapılan anketin önemli sonuçları kısaca şöyle:

  • Ankete katılanların %86’sı, yaşadıkları yerin yakınında inşa edilecek yeni rüzgar ve güneş projelerini destekleyeceklerini belirtiyor.
  • Ankete cevap verenlerin %70’i bölgelerinde yeni rüzgar santrallerini istiyor.
  • Yeni rüzgar ve güneş santrallerinin inşasına olan destek, her ülkede zaten bir tanesinin yakınında yaşayan insanlar arasında daha yüksek.
  • Buna karşılık, Avrupalıların %65’i yeni bir nükleer santralin inşasına karşı. Aynı zamanda %67’si yaşadıkları yerin yakınında fosil yakıtlı kömür, petrol veya doğalgaz ile çalışan yeni bir elektrik santralinin kurulmasını istemiyor.
  • İnsanların çoğunluğu (%68), tüm yeni binaların güneş panellerine sahip olmasının zorunlu hale getirilmesini talep ediyor. Bu karar için en yüksek destek İtalya (%84), İspanya (%83), Yunanistan (%77), Bulgaristan (%74), Birleşik Krallık (%70) ve Romanya’da (%70).
  • Avrupa genelinde ankete katılanların %61’i kendi bölgelerinde bir enerji kooperatifi kurulması halinde büyük olasılıkla bu enerji kooperatifine katılacaklarını söylüyor. En yüksek destek oranları ise şöyle: Romanya (%85), İtalya (%75), Bulgaristan (%75), Polonya (%74), Yunanistan (%71) ve İspanya (%69).
  • Avrupalıların sadece %18’i hükümetlerinin “iklim değişikliği ile mücadele etmek için gerçekçi olarak ellerinden gelen her şeyi” yaptığını düşünüyor.

Avrupa Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Birliği (REScoop.eu) başkanı Dirk Vansintjan, anket sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu rakamlar, hükümetlerin gerçekleştireceği enerji yatırımlarına karar verirken dikkate alması gereken, yerel halkın yenilenebilir enerji lehine büyük bir talepleri olduğunu gösteriyor. Aynı şekilde yurttaşların kendi bölgelerinde gerçekleşecek enerji yatırımlarına sahipliği, sosyal kabul açısından da önemli bir gerçektir.”

Anket ile ilgili tüm ayrıntılar için tıklayın

(*) TROYA Çevre Derneği

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.